Matematikte Başarının Sırrı
Eğitim - 08 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
08 Ağustos, 2022
Matematiği hayatınıza dahil etmek, matematiğin sağladığı olumlu sonuçlarla yaşamınıza devam etmek ve analitik bir düşünme sistemi geliştirmek ister misiniz? O halde yazımda bulunan maddelere göz atabilirsiniz. İyi okumalar!
1. İnanmak
Matematik dersinde başarılı olmanın sırları aslında birçok ders için de geçerli olan yöntemleri uygulamaktan geçiyor. Fakat dersler dışında da günlük hayatımızda uygulamamız gereken birinci başarı koşulumuz inançtır. Başarıya giden yolculuğumuzda belki de en önemli koşulumuzun inanmak olduğunu söyleyebilirim.
Matematikte başarılı olmayı amaçlıyorsanız öncelikle ön yargılarınızı kırmalısınız. Matematiğin karmaşık, zor ya da ayrıntılı olduğuna yönelik fikirlerin genel bir fikir olmadığını kabullenmelisiniz ve kendinize güvenerek yola başlamalısınız. Zihninizde bu yargıları yok ettikten ve kendinize güvendikten sonra başaramayacağınız hiçbir şey olmadığını bilmelisiniz.
Kendinizi motive edecek cümleleri sık sık hayatınızda kullanmalısınız ve bu cümlelere yürekten inanmalısınız. Kendinize güvenmelisiniz.
2. Konuyu Özümsemek
Konuların içeriklerini çalışmak üzere konu anlatımlı kitapları ve videoları kullanabilirsiniz. Günümüzde internet üzerinden birçok farklı siteyi kullanarak ücretsiz videolara erişim sağlayabiliyoruz. Bu durum öncelikle bizim kendi seviyemize uygun anlatımları olan hocaları bulmamızı ve onlardan yardım almamızı sağlayacaktır.
3. Not Tutmak
Konuların içeriklerine çalışırken mutlaka not tutmalısınız. Özellikle matematik gibi sayısal derslerde video içerisinde yer alan farklı formül ve bilgileri not aldığınız, ispatlarını yaptığınız, kendinizin anlayacağı dille oluşturmuş olduğunuz notlarınızın olmasında fayda vardır.
4. Odaklanmak ve Ezberden Kaçınmak
Konuları çalışırken odaklanma seviyenizi arttırmalısınız ve mantığınıza konuları işlemelisiniz. Özellikle konunun öğrenilmesi aşamasında müzik dinlemek, bir şeyler yiyip içmek, sesli bir ortamda ders çalışmak gibi durumlardan uzaklaşmanızda fayda vardır. Matematik çalışırken aynı zamanda ezber yapmaktan da kaçınmalısınız. Çünkü matematiğin sınırsız dünyasının ezbere uygun olduğunu söyleyemeyiz. Matematiğin zihin aktivitelerimizi aktif olarak kullanmamızı gerektiren bir yönü vardır.
5. Alıştırmalar Yapmak
Konuyu güzelce kavradıktan sonra bu konuya yönelik uygun soruların çözülmesi gerekir. Soruları çözerken soru içeriklerinin seçimini iyi yapmamız gerekir. Bazen sınav formatından uzak, konudan bağımsız noktalar içeren, gereksiz zorlayıcı olan ya da fazla basit olan soruları çözmenin faydası olmayabilir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için tipik soruları iyi analiz edebilmek gerekir. Eğer sınava çalışan bir öğrenciyseniz çıkmış soruları mutlaka analiz etmeli, soruların zorluk seviyelerini kendinize göre puanlamalı ve çözüm tekniklerine göz atmalısınız.
6. Farklı Çözüm Yollarına Açık Olmak
Bir sorunun birden fazla çözüm yolunun olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bazen çözümüne ulaştığınız soruların da çözümünü bir başkasına sormanız ya da farklı çözüm yollarını araştırmanız gerekebilir. Farklı çözüm yolları hem bakış açınızı geliştirecektir hem de zamandan tasarruf etmenize yarayan farklı yollar keşfetmenizi sağlayacaktır.
7. Matematiği Bir Bütün Olarak Ele Almak
Konuyu öğrendik, notlarımızı tuttuk ve alıştırmalarımızı yaptık. Şimdi sırada bol tekrar dönemimiz var. Belli aralıklarla geçmişte öğrendiğiniz konuları tekrar etmelisiniz. Bu sayede bilgilerimiz kalıcı belleğimize geçiş yapacak ve verimli bir öğrenme gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca yaptığımız tekrarlar sayesinde her yeni konuya daha hazır bir duruma gelebileceğiz. Matematiğin konularının birçoğunun birbirinden bağımsız olmadığını, birbirleri arasında bağlar olduğunu ve bir bütünü oluşturduklarını unutmamalısınız. Geçmiş öğrenmelerinizdeki oluşabilecek eksikleri tamamlamalısınız. Bunun için bir öğretmenden, arkadaşlarınızdan ya da internet platformlarından yardım alabilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.