Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Eğitim - 25 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
25 Ocak, 2021
Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanabiliriz, kitap okumak bir boş zaman aktivitesi midir?
OKUMAK EZİYET MİDİR?
Çoğumuz için kitap veya herhangi bir basılı yayın okumak çocukluk çağımızdan beri gerek çevremiz gerek öğrenim hayatımız boyunca gerçekleşmesi zorunlu olan maruz kaldığımız bir etkinliktir. Bunun aksine küçüklüğünden beri okumaya yatkınlığı olan, bulduğu iki parça gazete küpüründen kalın ansiklopedilere kadar okumuş olanımız da vardır. Bu demek değil ki önceleri okuma alışkanlığı olan insanlar ömürlerinin sonuna kadar çok okuyan, baskılanan insanlar ise hiç okuyamayan, okumaktan soğutulmuş olarak kalacaktır. Her iki davranışın da sürdürülmesi, neticeyi belirlediği gibi bunu sürdürmek için izlenecek yol, yöntem yine bizlerin elindedir.
KENDİNİ TANI!
Her bireyin öğrenme alanları farklı olduğu gibi okuma alışkanlıklarının seyri de farklıdır. Bu konudaki kalıp yargılara o kadar aldanıyoruz ki içimizdeki potansiyeli fark etmeden tüketiyoruz belki de. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için önce kendimizi tanımalı okumakta keyif aldığımız tür üzerinden kendimizi dinlemeliyiz. Öncelikle kitap okumakta zorlandığımız aşamada kendimizi kitap okumak için zorlamaya gitmemeli, herhangi basılı yayın okumaya başlayarak bu sürece usulca zihnimizi hazırlamalıyız. Nasıl mı? Kitap okuması zor, vakit alan ve anlaması yorucu bir aktivite olarak gelebilir. Bundan keyif almaya başlamak için önce dergi, gazete, broşür gibi basılı yayınlardan birini okuyarak başlayabiliriz. Dergi seçiminizi zevkinize göre yapabilir, başta kendinizi zorlamak istemezseniz ilginize yönelik bir dergi seçebilirsiniz. Spor, magazin, teknoloji ve bilim dergilerinden düzenli olarak okumaya başlayabilirsiniz. Belirlediğiniz sayfa ya da paragraf sınırının altına düşmeden her gün iki paragraf dahi olsak mutlaka okumalıyız. Böylece artık zihniniz hareketlenmeye, düşünmeye ve en önemlisi de bilgiyi istemeye başlayacak sizden. Ardından yavaşça bilgi alanlarının dışına çıkabilirsiniz. Çünkü zihniniz artık daha fazlasını bilmek, daha fazla alanda gelişmek için sizi harekete geçirecektir.
HANGİ TÜRDE OKUMALI?
Okullarda bize dayatılan uzun metinler, okunması şart kılınan hikaye kitapları bizim okuma hevesimizi ateşlendirmeden söndürmüş olabilir. Bu okuma serüvenimizin sonu değil. Başladığınız dergi, gazete ve broşür gibi küçük basılı yayınlardan sonra artık okuma konsantrasyonunuz eskisinin en az 1,5 katına çıkmış olacaktır. Kitap okuma alışkanlığınıza bir tık daha yaklaşıyorsunuz. Ama önce kendinizi keşfetmeye devam etmeli hangi türde okumayı sevdiğinizi bulmalısınız. Hikaye, roman, deneme, şiir, otobiyografik metinler, röportajlar, tarihi metinler, bilimsel ve akademik yazınlar gibi birçok türün hangi veya hangilerinden keyif aldığınızı anlamalısınız. Unutmayın ki okuma zevkiniz zamanla gelişecek ve okuyamıyorum dediğiniz metinlerin yanıbaşında bulacaksınız kendinizi. Aklınızdan çıkmasın ki sizin özveriniz ve inancınız bu sürecin en büyük belirleyicilerinden.
OKUMA BOŞ ZAMAN AKTİVİTESİ DEĞİLDİR.
Okumaya ısındığımız bu turda, okumak için boş vaktimizin gelmesini beklemek çok yanlış olacaktır. Günlük işleriniz arasında beşer dakikalık da olsa kitap okumaya vakit ayırmaya başlayın, zamanla bunu on, yirmi dakika olarak arttırmaya başlayın. Buradaki önemli nokta bu zinciri kırmadan her gün bir sayfa da olsa kitap okumalı, belirlenen hedefimize ulaşmadan günü tamamlamamalıyız. Zinciri kırmazsanız kendinizi bu okuma girdabının tam ortasında kulağınızda Evgeny Grinko ile bulacaksınız. Tadından yenmez bir şölen adeta!
MOTİVASYONUNU BELİRLE!
Okumak istiyor ama okumak için yeterli motivasyonunuzu bulamıyor iseniz birkaç destekleyici ile bu durumu aşabilirsiniz.
1. Okuma yapacağınız ortam mümkünse sessiz ve ferah olsun.
2. Okumayı aydınlık bir ortamda mı yoksa loş bir ortamda mı yapmayı tercih ettiğinize karar verin.
3. Kendinizi motive etmek için küçük, kokulu mumlar yakabilirsiniz.
4. Sözleri olmayan enstrümantal müzikler açabilirsiniz.
5. Kahve, çay gibi kafein içeren sıcak içecek tüketebilirsiniz, konsantrasyonunuzu kolaylaştırır.
6. Telefonunuzu acil durumlarda duyabilmeniz gereken uzaklıkta bırakıp, mümkünse yakın çevrenizde bulundurmayın.
7. Okuma hedefleri belirleyin. (Bugün 10 dakika okuyacağım, 50 sayfa okuyacağım, bu ay 3 kitap bitireceğim gibi)
8. Dışarıya çıkaken mutlaka çantanızda, arabanızda kitap bulundurun. Birini beklerken ya da trafikteyken telefon yerine kitapla vakit geçirebilirsiniz.
9. Zinciri kırmayın
ADETA BİR CEMİL MERİÇ OLACAKSINIZ!
Yazımızda yer alan rutinleri kendinizi de rehber olarak uygularsanız eminim artık siz bir kitap sevdalısı, okumadan edemeyen biri olacaksınız. Bunun için kendinize zaman verin, yeteneğinizin ve ilginizin olduğu alanları keşfedin ve potansiyelinizin farkına varın. Şimdiden keyifli okumalar! Hadi ne duruyorsunuz :)
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.