İş Sağlığı ve Güvenliği 101
Eğitim - 06 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
06 Haziran, 2022
Hiç iş kazalarını önlemek ve bu alanda bir şeyler yapmak istediniz mi? Çalışanları, üretimi ve daha fazlasını koruyan iş sağlığı ve güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinmek ve kafanızdaki sorulara yanıt bulabilmek için buyurun yazıma!
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş sağlığı, çalışanların iş ve iş yerinde karşılaştıkları tehlikelerin yok edilmesi mümkün değilse de en aza indirgenmesini sağlar. Neredeyse her gün haberlerde en az birkaç tane iş kazası ve ölüm görüyoruz. Bu tür kazaların yaşanmasındaki nedenlerden biri verilmesi gereken eğitimin eksikliğidir. Yapılan araştırmalar, iş kazalarının %50’sinin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğu, %48’inin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, %2’sinin ise önlenemeyeceğini ortaya koymuştur. Bu durum bizlere iş kazalarının %98'inin gereken bilgi ve donanımla önlenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır.
İş sağlığı, bütün mesleklerde çalışan insanların, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyi hallerinin en üst düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütür.
WHO
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iş yerinde oluşan kazaları ve hastalıkları önlemek ya da ortadan tamamen kaldırabilmek için yöntemler geliştiren kişidir. Kazaların nedenlerini tespit eder ve tekrar yaşanmasını engeller. Tehlikeli koşulları önlemek için mühendislerle iş birliği yapar. Bu görevlerinden dolayı; problemlere çözüm üretebilmek, çoklu işleri önceliklendirmek, ekip çalışmasına uyum sağlamak ve stresle başa çıkabilmek gereken özellikleri arasındadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için öncelikle kanunda belirtilen lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Bu alana, iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği ön lisans programları ve dört yıllık eğitim veren üniversitelerin mühendislik fakülteleri uygunluk gösterir. Buraya kadar şartlara uyum sağlıyorsanız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü’nün yetki vermiş olduğu eğitim kurumları tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılmanız gerekmektedir. Eğitim sonrası yapılan sınavdan en az 70 alarak bu unvana sahip olabilirsiniz.
A-B-C Sınıf İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
- A sınıfı iş güvenliği uzmanı, çok tehlikeli yerlerde,
- B sınıfı iş güvenliği uzmanı, tehlikeli yerlerde,
- C sınıfı iş güvenliği uzmanı ise az tehlikeli yerlerde çalışmaktadır.
Eğitimini tamamlayıp C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak başlayan kişiler, A ve B sınıfına geçebilmek için belge yükseltme eğitimlerine katılabilirler.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.