Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?
Eğitim - 01 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 7 Dk.
01 Şubat, 2021
Kredi: En Popüler Programlama Dilleri
Kullandığımız programların temelinde ne var hiç merak ediyor musunuz? Bu soruya bir mühendislik öğrencisinin evet cevabı vereceğini düşünüyorum. Bu alana ilgi duyup öğrenme aşamasına gelen doktor, avukat veya eczacıları görmeye başladığınızı da biliyorum. Peki nereden başlanmalı? Gelin birlikte bu soruyu yanıtlayalım...
Konuşma dillerini öğrenmeye nasıl karar verirsiniz? İngilizce, İspanyolca veya Japonca... İlgi duyuyorsanız öğrenmeye başlayabilirsiniz tabii ki ya da kariyeriniz için o dili öğrenmek sizi rakiplerinizden öne çıkartacaktır. Programlama Dillerini de buna benzer bir mantıkla öğrenmeye başlayabiliriz. Öncelikle yazılım dünyasının hangi alanında çalışmak istediğinizin kararını vermeniz gerekiyor.
Yazılım Alanlarına Göre Diller
Nasıl tıp alanında çok sayıda bölümler varsa yazılım da çeşitli alanlara ayrılmış ve bu alanlarda özelleşmiştir. Bu alanlardan bazılarını sıralayalım:
- Masaüstü Programlama
- Web Programlama
- Mobil Uygulamalar
Bu 3 alan en temel yazılım alanları olarak söylenebilir. Bu alanlara göre farklı dilleri seçeceğiz. Şunu da söylemekte yarar var, kullandığımız programlar muhtemelen birden fazla programlama dili kullanıyor. Başlangıçta ise bir tane dil seçip o alanda ilerlemek en doğru karar olacaktır. Peki nasıl seçeceğiz? İşte bunun cevabını dilleri tek tek inceleyerek bulalım.
1950lerde IBM tarafından geliştirilen Fortran dilleriyle başlayan Programlama Dili tarihi daha sonrasında C dilinin geliştirilmesiyle yazılım alanı popüler bilimlerinden olmuştur. Bundan sonra geliştirilen hemen hemen bütün diller C dilinin temelini kullanarak oluşmuştur. Halen kullanılmakta olan C++ ise C dilinden sonra büyük bir sıçramaya sebep olmuştur. Daha sonrasında geliştirilen bütün programlama dilleri C ve C++ dillerinin iyi ve kötü yönleri baz alınarak geliştirilmiştir. Farklı alanlarda özelleşen programlama dillerinin zaman zaman popülerliği değişse de kullanılmaya ve geliştirilmeye sürekli olarak devam edilmektedir.
PYTHON
Benim de içlerinde bulunduğum büyük bir kitle var ki bu dile gerçekten gönülden bağlı. Bunda da haksız değiller sanırım. Hangi alanda yazılım geliştirmek istiyorsanız o alanda python kullanabilirsiniz. Bu biraz iddaalı olsa da kesinlikle doğru. Python, yüzlerce kütüphanesiyle her alana hizmet eden çok yönlü bir programlama dilidir. O halde gelin önemli özelliklerini görelim:
- Açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. (Yani isteyen herkes bu dili geliştirmek için çalışabilir.)
- Konuşma diline yakın dillerden biridir.
- Öğrenilmesi ve uygulaması çok basittir.
- Yapay Zeka projelerin çoğunluğu Python kullanır.
- Diğer programlama dilleriyle kolaylıkla entegre edilebilir.
- Üst seviye dillerden biridir.
Django ile web programlama, PyQt5 ile arayüz oluşturma , Pygame ile oyun kodlama ya da Scikit-learn, Keras kütüphaneleriyle yapay zeka projeleri oluşturabilirsiniz. Bu kütüphanelere ve daha fazlasına öğrenmeye başladıktan sonra aşina olacaksınız. Genellikle yapay zeka projelerinde karşımıza çıksa da Youtube, Instagram gibi uygulamaların arkasında da Python bulunmaktadır.
JAVA
Bilgisayar mühendislerinin fazlasıyla aşına olduğu bir dil olan JAVA en popüler dillerden biridir. Basit ve sağlam bir dil olması kullanımını gün geçtikçe artırmaktadır. Kolay öğrenilebilir olması programlamaya giriş derslerinde öğretilmesinin sebebidir. Gerçek bir yazılımcı olmak istiyorsanız bu dili aklınızın bir yerinde tutmalısınız. Tıpkı Python'da olduğu gibi JAVA da her derdinize deva olacak bir programlama dili. Özelliklerine gelirsek:
- Öğrenilmesi ve kodlanması diğer dillere göre oldukça basit.
- Android uygulamaların büyük çoğunluğu bu dille yazılmıştır.
- Java frameworkleri gelişmiş ve çeşitlenmiştir. (Framework bir çeşit kütüphanedir.)
- Java uygulamaları her sistemde sorunsuz çalışmasıyla bilinir.
C#
Microsoft'un tarafından oluşturulan popüler yazılım dili C#, Türkiye şartlarında öğrenilmesi gereken dillerde başı çekmektedir. C# ile de her alanda yazılım geliştirebilirsiniz. Yazılıma ilk adımı atarken C# öğretilen bir endüstri mühendisi olarak bu dille aramın pek iyi olduğunu söylemem yanlış olmaz. Python ve Java dillerindeki kolaylıkları gördükten sonra C# bir işkence gibi geliyor. Ama bu durum C# 'ın hala sağlam ve çok yönlü bir dil olmasının önüne geçmiş değil. Arka planda büyük verilerin döndüğü programlarda C# dili stabil ve verimli şekilde çalışabiliyor. Masaüstü uygulamaları, oyun programlama ve web uygulamalarında sıkça tercih ediliyor. Türkiye için özel sektörde de kullanılıyor olsa da kamu kurumlarında C#, 1 numaralı programlama dili olmaya devam ediyor.
R
R dili genellikle istatistik alanında kullanılır. Matris ve matematiksel işlemlerinin çok verimli uygulandığı bu programlama dili istatistikçi arkadaşlarımızın gözdesidir diyebiliriz. Python ile entegre edilebilen R, yapay zeka projelerinde de karşımıza çıkmaktadır. Kullandığımız uygulamalardan birçoğu arka plandaki istatistiksel analiz işlemleri için R dilinden faydalanmaktadır. Eğer istatistiksek hesaplamalar veya veri analizi ve görselleştirmesine ilgi duyuyorsanız R çalmanız gereken ilk kapı olmalıdır.
Hangisi Daha Popüler
Northeastern üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre en popüler 10 programlama dili şu şekildedir;
Dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan iş bulma sitesi indeed.com da yazılımcı iş ilanlarında en çok aranan 7 programlama dili ise 4 yıl boyunca aşağıdaki gibi bir değişime uğramış.
Peki Hangisini Seçeceğiz?
Yukarıda sadece 4 tanesine yer verdiğim bu programlama dillerinden hangisini seçeceğimize ise şu şekilde karar verebiliriz:
Yazılıma yeni başlayacaklar için;
Yapay Zeka Alanı: Python, R, Go
Web Programlama: JavaScript, Java, C#, PHP, Python
Masaüstü Programlama: Java, C#, Python
Mobil Programlama: Java (Android), Swift(IOS), C#
Oyun Programlama: C++, C#, Java, Python
Elektronik Devre Programlama: C++, Python
Yukarıdaki sınıflandırmaya bakacak olursak en kullanışlı dillerin Python ve Java olduğunu söyleyebilirim. İlginizi en çok çeken alana göre bu iki programlama dili arasından birini seçmeniz gerekecek. Farklı alanlarda üstünlükleri olsa da iki dil de hem kullanışlı hem de kolay öğrenilebilir olmasıyla benzeşmektedir. Yapay zekaya ilgi duyuyorsanız kesinlikle Python öğrenmeniz gerekiyor. Eğer ben yazılımın her alanına ilgi duyuyorum diyorsanız da Java iyi bir tercih olacaktır. Yeni başlayanlara bir rehber olması için hazırladığım bu rehber niteliğindeki yazı umarım faydalı olmuştur.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.