Gerçekten Uzak mı Eğitim? Uzaktan Yakına Beş Adımlık Bir Liste!
Eğitim - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
24 Mayıs, 2021
Son bir senedir virüs nedeniyle ülkemizde birçok şey değişirken eğitim hayatımız da bu değişiklikten nasibini almış bulunmaktadır. Uzaktan eğitim adı altında gerçekleştirilen bu yeni eğitim sisteminde bazı olumsuzluklar baş göstermiş olsa da olumlu tarafları da yadsınamayacak kadar vardır. Peki bu süreci en az zararla geçirmek için neler yapabiliriz? Gelin inceleyelim
Gerçekten uzak mı eğitim?
Evvelcesinde üç hafta olarak bildiğimiz ve hatta birer öğrenci olarak bizi çok sevindiren o aranın üzerinden 12 aydan fazla zaman geçmiş bulunmakta. O zamanlar sevinsek bile şimdilerde pek çok kişi bu uzun ve akıbeti belli olmayan aranın bir an önce bitmesini diliyor. Akıbeti belli olmayan diyorum çünkü hala yarınımızın ne olacağı belli değil. Bu süreçte pek çok kere geri dönülme kararı alınsa da bu mümkün olmadı. Dirsek çürüttüğümüz o sıralar yerlerini kimimiz için kolay kimimiz içinse zorlu bir sisteme bıraktı. Belki şu meşhur olan sözle ne demek istediğimi anlamış olacaksınız:
“Öğretmenim bugün canlı ders var mı?”
Evet bahsettiğim buydu: canlı ders, online ders, televizyondan ders, bilgisayardan ders, telefondan ders... Artık ne derseniz diyin, her halükarda o artık bir “uzaktan eğitim”. İlk başlarda biz öğrenciler için her şey güzel gitse de belli bir süreden sonr sıkılmaya başladık. Bir üniversite öğrencisi olarak şunları söyleyebilirim: Elbette hocalarımızın ve derslerimizin yeri başka fakat biliyorum ki o zamanlara dair en çok arkadaşlarımızı, geçirdiğimiz güzel günleri ve bilhassa özgürlüğümüzü özledik. O yüzden bu yeni sistemin kötü taraflarını görsek de yiğidi öldürün hakkını yemeyin arkadaşlar. Ve gelin bu mesafeli ilişkiye bir şans verelim. 5 kolay adım ile bu süreci kendimiz için iyileştirelim.
Ne Yapabiliriz?
1) Dünyadaki en tatlı şey nedir diye sormuşlar, uyku cevabı verilmiş. İlk olarak bunu düzeltmekte fayda var. Bunun için uzaktan eğitim sürecinde derslere girmeden önce yatağımızdan ne kadar erken uzaklaşırsak bizim için o kadar iyi.
2) Yıllarca ellerimizde ve sırtımızda taşıdığımız kitapları artık taşımayacak olmamız bir yönden iyi olsa da sürekli dersin başından kalkmamak için gerekli her türlü araç gereci yüzyüze eğitimdeymişi gibi yanımızda tutmakta fayda var.
3) Derslere zamanında girmek en önemli faktör. Çünkü hepimiz biliyoruz ki ''sonra yaparım'' diyerek ertelediğimiz işler asla yapılmıyor.
4) Öğrencilik hayatımız boyunca derslerin tekrarını yapmak eminim ki çoğumuza zor gelmiştir. Ama bu süreçte derslerden sonra da bağımızı koparmamak için günde en az beş dakikamızı ayırarak tekrar yapmak, değerli hocalarımızın söylediği gibi bizler için çok yararlı olacaktır.
5) Hep duyduğumuz fakat gerçekleştirilmesi kimi zaman zor olan planlı hayatı basite indirgeyebiliriz. Şöyle ki bir günümüzü saati saatine olmasa da önem sırasına göre halledilmesi gereken işleri, göz önünde yazılı olarak bulundurursak hem günümüzü verimli geçirmiş oluruz hem de iş yükümüz hafiflemiş olur.
Bu iyileştirme sürecinde sizlerde listeye kendi adımlarınızı ekleyebilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.