Finlandiya ve Güney Kore Örneğiyle Ülkelerin Eğitim Sistemleri

Eğitim - 20 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 7 Dk.

20 Haziran, 2022

Finlandiya ve Güney Kore Örneğiyle Ülkelerin Eğitim Sistemleri

Bu hafta dünyanın en iyi eğitim sistemleri arasındaki yerini sürekli olarak koruyan iki ülkeden bahsettim: İlgi çekici eğitim sistemiyle çocukları hayata hazırlayan Finlandiya ve hem disipliniyle hem de büyük bir eğitim bütçesiyle öne çıkan Güney Kore.

Finlandiya

Finlandiya, resmi olmayan dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkeler listesi içinde 2000 yılından beri bulunmaktadır. Ülkedeki okullaşma oranı yüzde 100’e yakındır. Finlandiya'da çocukların okul çağına gelmeden önce okul öncesi eğitime katılma hakları vardır. Bu eğitim, yuvalarda veya aile gündüz bakımında verilmektedir. Burada amaç çocuğun gelişimini erken yaşta başlatmaktır. Çocukların erken yaşta eğitim alması sosyal ve dil becerilerini geliştirmekle birlikte farklı eğitici aktivitelerle el becerilerini de geliştirmektedir.

Eğitim alt yapısı yüksek olan Finlandiya da 7-16 yaş arasındaki çocukların devam etmekte zorunlu oldukları 9 yıllık bir eğitim süreci bulunmaktadır. Bu süreçte kullanılan okul materyalleri ve öğle yemekleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Çocukların eğitimlerini hangi okulda sürdürecekleri adres bilgilerine bağlı olarak yerel yönetim tarafından belirlenmektedir. 9 yıllık zorunlu ilköğretim hayatında öğrenciler ana dil, matematik, fizik, kimya, sağlık ve ahlak eğitimi, sosyal bilimler, biyoloji, beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, coğrafya, tarih, el sanatları, ev ekonomisi ve rehberlik alanlardaki dersleri görmektedirler. Finlandiya'daki çocukların günlük eğitim süresi 4 saattir. Ve bu 4 saatlik eğitim süresinde toplamda 75 dakika teneffüs yapılmaktadır. Buradaki amaç çocukların okul dışında ya da okul içinde vakitlerini güzel değerlendirebilmesidir. Çocukların arkadaş edinme, oyun oynama ve keşfetme gibi yapacak çok işi vardır ve bunların değerlendirilmesi istenmektedir.

Finlandiya da çocuklara ödev verilmemektedir. Bunun nedeni öğrenmenin asıl yerinin okul olduğu düşüncesidir. Çocuklar okuldan eve geldikten sonra istediklerini yapmakta özgürlerdir. Çocuklar eğer ihtiyaç duyarlarsa evde derslerini tamamlayabilirler, bu tamamen kendi isteklerine göre şekillenmektedir. Bu nedenle ders çalışma algısı çocuklara sorumluluktan ziyade bir ihtiyaç ihtiyaç gibi gelmektedir. Öğretmenler öğrencilerin derslerdeki ilerlemesine göre bir değerlendirme yapmaktadır. Temel eğitimde tüm notlar öğretmen tarafından verlmektedir. Ülke genelinde herhangi bir sınav yapılmamaktadır. Bunun yerine, öğrenme çıktıları örnek tabanlı değerlendirmeler yoluyla izlenmektedir. Bu değerlendirme genellikle dokuzuncu yılda gerçekleşmektedir.

Finlandiya'da zorunlu eğitim 2021 yılına gelindiğinde genişletilmiştir. İlköğretimden sonra bütün gençlerin 18 yaşını doldurana kadar eğitim almaları zorunludur. Lise döneminde gençlere ilköğretim döneminde görülen derslerin daha kapsamlı ve ayrıntılı hali anlatılmaktadır. Finlandiya'da genellikle lisede genel kültür eğitimleri verilmekte ve eğitim sonunda bir meslek edinilmemektedir. Lisenin sonunda öğrenciler genellikle bir yeterlilik sınavına girmektedirler. Öğrenciye bağlı olarak lise 2-4 sene sürmektedir ve bu süre öğrencinin çabasına bağlı olarak değişmektedir. Liseden mezun olduktan sonra bir üniversiteye, uygulamalı bilimler üniversitesine veya meslek lisesine girebilmektedirler.

Finlandiya’da İkinci derece eğitimden sonra öğrenciler eğer isterlerse yükseköğrenime devam edebilmektedirler. Yükseköğrenim uygulamalı bilimler üniversiteleri ve normal üniversiteler tarafından verilmektedir. Yükseköğrenim kurumları öğrenci seçimlerini kendileri yapmaktadırlar. Üniversitelerdeki bu eğitim ücretli ya da ücretsiz olabilmektedir. Üniversitelerde eğitim bilimsel araştırmaya dayalıdır. Bir üniversiteden yaklaşık üç yılda bir lisans derecesi ve yaklaşık iki yılda bir yüksek lisans derecesi alınabilir. Üniversiteler bazı eğitim programlarında İngilizce öğretimi sunabilir. Ancak, eğitim programlarının eğitim dili Fince veya İsveççedir.

Finlandiya ve Güney Kore Örneğiyle Ülkelerin Eğitim Sistemleri

Güney Kore

Dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkeler arasında üç kez birinci olan ülke Güney Kore’dir. Son yıllarda Asya ülkeleri arasında en iyi eğitim sistemine sahiptir. Güney Kore'de tüm vatandaşlar eğitim sistemlerinden eşit bir şekilde yararlanma hakkına sahiptir. Vatandaşlar çocuklarının eğitimlerini tamamlanmasında sorumluluk sahibidirler. Zorunlu eğitimden herhangi bir ücret alınmamaktadır.  

Güney Kore'de eğitim ilk iki aşaması zorunlu tutulan 6+3+3+4 yıl şeklinde düzenlenmiştir. İlköğretim başlangıç yaşı yedidir. İlkokulların temel amacı, öğrencileri yükseköğrenime ve günlük hayata hazırlamaktır. Okulda öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilmesi, karakter ve kişiliklerinin oturmasında yardımcı olunmanın yanı sıra demokratik bir vatandaş olmaları için yardımcı olunmaktadır. Öğrencilere dünya vatandaşlığı bilinci oluşturulmaktadır. İlkokul öğrencileri saat 08:00 ila 13:00 arasında eğitim görmektedirler. Her ders 45 dakika sürmektedir ve 10 dakikalık aralar verilmektedir. Öğrenciler grup çalışmasını nadiren yapmaktadırlar, genellikle bireysel ödevler verilmektedir. Çocuklar zamanlarının çoğunu okulda geçirdiği için sınıflarına ev gibi davranmaktadırlar. Öğrenciler derslerinden önce veya sonra sınıflarını temizlemektedirler. İlköğretim hayatında öğrenciler; Kore dili sanatları, sosyal çalışmalar, etik, matematik, yabancı dil (en yaygın olarak İngilizce öğretilir ve 3.sınıftan itibaren öğrenmeye başlanılır), beden eğitimi, müzik sanat, bilim gibi eğitimler almaktadır. İlköğretim 1. ve 2. sınıfların eğitim sistemine uyum sağlaması için çaba sarf edilmektedir. 3. ila 6. Sınıflarda öğrencilerin ahlak ve disiplin düzeylerine odaklanılmaktadır.   

Güney Kore de lise eğitimi zorunlu değildir. Ancak ortaokulu bitirenlerin büyük çoğunluğu liseye de devam etmektedirler. Kayıtlara göre lise mezuniyet oranları, yüzde 97 gibi yüksek bir orana sahiptir. Öğrenciler kendi yeteneklerine göre liselerini seçmektedirler. Lise eğitiminin temel amacı öğrencilerin kendi yeteneklerini geliştirmesi, farklı beceriler edinerek kendilerini geliştirmeye devam etmeleridir. Lise dönemini başarıyla bitiren öğrencilerin üniversiteye geçiş sağlayabilmesi için College Scholastic Aptitude Test’e (CSAT) adında 5 bölümden oluşan zorlu bir sınavı vardır. Sınav, kasım ayının ikinci salı günü ülke çapında yapılan sekiz saatlik bir testtir. Sınavda öğrencilere Korece, matematik, Kore tarihi, İngilizce ve ikinci bir yabancı dil olarak Çince de sorulmaktadır. Sınav çok uzun sürdüğü için her bölüm arasında bir ara verilmektedir.

Asya’nın en iyi üniversiteleri Güney Kore'de yer almaktadır. Güney Kore, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre dünyanın en eğitimli ülkelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Güney Kore eğitimi çok ciddiye almaktadır ve eğitime büyük bütçeler ayırmaktadır. Bu nedenledir ki Güney Kore, dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkeleri arasında her daim yerini korumaktadır.

Finlandiya ve Güney Kore Örneğiyle Ülkelerin Eğitim Sistemleri

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.