Farkındalık Projeleriyle TOG Vakfı
Eğitim - 28 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
28 Mart, 2022
Bu yazımda özellikle yeni üniversite kazanan öğrenciler tarafından merak edilen üniversite topluluklarından biri olan TOG’u irdeledim. Hep birlikte inceleyelim.
Toplum gönüllüleri vakfı (TOG) 29 Aralık 2002’den beri Türkiye’de en yaygın olan gençlik sivil toplum kuruluşlarından biri olarak çalışmalarına devam etmektedir. Vakfın ilkeleri belirlenirken herhangi bir din, dil, ırk veya bir görüşün savunuculuğunu yapılmaması benimsenmiştir. Herkesin fikirlerine, farklılıklarına açık olan bir topluluktur. Gönüllük temeline dayanarak hareket eden vakıf ``Gençlerin öncülüğünde ve yetişkinlerin rehberliğinde çeşitli sosyal hizmet projelerini hayata geçirmek, gençlerin yaratabileceği sinerjiye inanan ve sosyal bir amaca yönelik maddi-manevi yatırım yapabilecek yetişkin gönüllülerin katılımını, rehberliğini ve desteğini sağlamak, çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenli, girişimci ve duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmak, toplumda sosyal sorumluluk yönünde farkındalık yaratmak`` şeklinde açıklamaktadır. Türkiye’nin tüm illerindeki üniversitelerde öğrenci kulübü, topluluğu veya grubu olarak bir araya gelen Toplum Gönüllüsü gençler “GENÇLİĞİN GÜCÜ ADINA” diyor ve işi koyuluyor.
TOG İLKELERİ:
FARKLILIKLARA SAYGI
YAŞAM BOYU ÖĞRENME
ŞEFFAFLIK VE HESAP VEREBİLİRLİK
EKİP ÇALIŞMASI
YEREL KATILIM
GİRİŞİMCİLİK
NELER YAPILIYOR?
Toplum gönüllülerin asıl amacı gençlerdeki sosyal farkındalığı artırmaktır. Ve bu amaçla doğaya, hayvanlara, özel haklara sahip bireylere, çocuklara karşı projeler ortaya atılıp geliştirilir. Yani aslında tam olarak bu vakıfta yaratıcılık konuşuyor. Ortaya attığın proje oy birliğiyle beğenilirse herkesin sorumlulukları belirlenip başlanılıyor. Ama bunların yani sıra evrensel olarak belirlenmiş günlerde farkındalık projeleri yapılıyor mesela; 8 Mart kadınlar günü, 3 Aralık engelliler günü bu tarz günlerde yapılan bazı etkinlikler de vardır.
ŞİMDİ DE SİZLERLE CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ (CÜTOG) TOPLULUĞUNDAN SÖZ ETMEK İSTİYORUM
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren tüm akademik birimlerin farklı bölümlerinde eğitim gören öğrenciler tarafından 2011 yılında Cumhuriyet Üniversitesi topluluğu olarak kurulmuştur. Şu anda da etkinlikleri hala devam etmektedir.
YAPILAN VEYA YAPILACAK ETKİNLİKLER
3 Aralık projesi
Okul boyama etkinliği
Mektup projesi
Hayvan kulübeleri
Kitap, kültür ve sanat projeleri
3 Aralık projesi;
3 Aralık dünya engelliler günü olduğu için topluluk olarak Sivas esnafından gerekli malzemeler toplanılarak kampüs içinde parkur kuruldu. 3 aralık günü sabah 09.00’dan akşamüstü belirli bir saate kadar parkurda baston, tekerlekli sandalye ve başka ekipmanlarla yanımıza uğrayan arkadaşlarla farkındalığımızı artıracak bir etkinlik yaptık.
Okul Boyama Etkinliği
Topluluğumuz olarak çocukların daha keyifli bir ortamda eğitim görebilmeleri için 4-5 aralık günlerinde Sivas’ın yıldızeli ilçesine bağlı olan aşağı nevruz köyünün ilkokulunun bazı eksiklerini giderip boyama yaptık. Ve bunlara ek olarak çocuklara bazı hediyelere götürdük. Bunların hepsini yapabilmemiz için sorumluluklar dağıtıldı ve herkes layıkıyla yerine getirmeye çalıştı.
Bazen çocuklar çok yaramazlıklar yapsalar da çocuk ekibi hemen ilgilendi.
Bazen durduk hem dinlenmek hem de neler yaptığımızı öğrenip daha iyisiyle devam edebilmek için.
Ve en sonunda hepimizin yüzünde başarmanın verdiği mutluluk vardı.
NASIL GÖNÜLLÜ OLABİLİRSİN?
Ben de bu tarz faaliyetleri yapmak istiyorum diyorsan ne bekliyorsun Üniversitendeki topluluğunla iletişime geçip onlara katılabilirsin. Eğer üniversitende bir topluluk yoksa kurmak için harekete geçebilirsin. Böylelikle kendi yaratıcı fikirlerinle muhteşem projeler ortaya koyabilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.