Erasmus ve Erasmus Staj Nedir ?
Eğitim - 12 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
12 Nisan, 2021
Kredi: https://onedio.com/haber/erasmus-hayali-kuranlar-buraya-erasmus-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey-855303
Her üniversite öğrencisinin aklından Erasmus ve Erasmus stajın farklarını ve detaylarını sizin için anlattım.
Üniversiteye başlayan çoğu öğrencinin hayalidir Erasmus yapmak. Genel olarak öğrenciler Erasmus'un sadece öğrenim görme kısmını biliyorlar. Gelin Erasmus Programı ve Erasmus staj arasında ki farkı inceleyelim.
Erasmus bildiğimiz gibi üniversite öğrencilerin kolay yoldan yurt dışı deneyimi yaşamaları için en iyi seçeneklerden biri.
Her iki program içinde aynı durum geçerli, okulunuzun yapmış olduğu dil sınavına girip buradan güzel bir puan elde etmek ve tabi ki ortalamayı yüksek tutmak. Genel olarak üniversiteler dil sınavının %50 sini ve akademik ortalamanızın %50 sini alarak bir puan belirliyor.
Üniversitelerin dil sınavı için belirlediği baraj farklılık gösterebilir ama genel olarak baraj puan 100 üzerinden 60 tır. Bu sınav yılda 1 ya da 2 kez yapılır. Oldu ki sınava giremediniz, üzülmeyin YDS gibi başka sınavlardan aldığınız puanlarda kabul ediliyor ama tavsiyem okulunuzun sınavını kaçırmayın çünkü kolay oluyor genellikle.
Sınav için tavsiyem ise yabancı diller yüksek okulunun internet sitesinde ki geçmiş soruları çözmek ve internetten diğer üniversitelerin geçmiş yıllarda ki Erasmus sınav sorularını çözmeniz size büyük fayda sağlayacaktır.
Her şeyi hallettiniz, güzel puan, güzel ortalama, açılsın tercih sistemi. Okuduğunuz üniversitenin bu süreçte Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü sayfasını mutlaka takip edin. Tercih sistemi hakkında bir tüyo verebilecek olursak; klasik üniversite sınavı tercih taktiği en çok istedğiniz ülkeyi en başa yazın.
Gelelim Erasmus staja. İlk adımlar ayn;ı dil sınavı ortalama vs. Buradaki tek fark öğrenim kısmından farklı olarak staj yapmak istediğiniz şirketi sizin bulacak olmanız. Bu süreçte pes etmeyin belki de yüzlerce şirkete mail atacaksınız ve çok azından geri dönüş alacaksınız. Stajın bir diğer artısı ise evet belki öğrenim kısmından çok daha uğraştırıcı ve uzun bir süreç yaşamanıza neden oluyor fakat mezun olduğunuz da CV'nize "Malesef Erasmus yaptım." yazamıyorsunuz ama Erasmus staj yaparsanız iş deneyimlerinize yurt dışında yapmış olduğunuz bu stajı ekleyebiliyorsunuz. Bence bu kariyeriniz için büyük bir artı.
Ayrıca Erasmus sadece okulunuzda öğrenim gördğünüz süreç içerisin de yapılabiliyorken, Erasmus stajı ise hem 4 yıllık üniversite hayatınız döneminde hemde mezun olduktan sonra ki 1 yıl içerisinde yapma hakkına sahipsinzi. Bu hakkı elde edebilmek için mezun olmadan önce dil sınavına girmiş olmanız ve eramus staj için başvuru yapıp kabul olmanız yeterli.
Hibe konusuna gelirsek Erasmus ve Erasmus stajda gittiğiniz ülkeye göre hibe miktarınız farklılık göstermekte. Her üniversitelerin program için ayırdığı bütçelerde farklılık göstermektedir. Yine okulunuzun web sayfasından hibe bilgisini kontrol edin. Genel olarak staj programında öğrenim programına göre 100 € daha fazla aylık hibe veriliyor.
Umarım bu yazı okuyanlar için faydalı olur. Daha önce Erasmus programını kazanmış fakat pandemi dolayısı ile ertelemiş artık dersi kalmadığı ve mezun durumunda olduğu için Eramusun staj programını düşünen biri olarak sizlere araştırmamı aktarmak istedim. Sevgiyle kalın.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.