Dört Adımda Daha Kolay ve Etkili Öğrenmenin Yolu: Feynman Tekniği
Eğitim - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
18 Ocak, 2021
Hayatımızın büyük bir bölümü belki de tamamı öğrenmekle geçer. Öğrenmek, bu hayatta kazanabileceğimiz en iyi alışkanlıklardan biridir. Herkes bir şeyler öğrenmek için farklı yollara başvurur. Kimi yöntemler çok iyi sonuçlar verirken kimileri de hiçbir işe yaramayabilir. Size daha etkili ve kolay öğrenmek için oldukça işe yarayan bir teknikten bahsetmek istiyorum: Feynman Tekniği. Dilerseniz yazımıza geçelim.
Feynman tekniğini anlatmadan önce size tekniği bulan 20.yüzyılın en önemli fizikçilerinden olan Richard Feynman’dan çok kısa bahsetmek isterim.
Richard Feynman 11 Mayıs 1918 yılında dünyaya gelmiştir. Yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına çok büyük katkıları olmuştur. Kuantum elektrodinamiği üzerine yaptığı çalışmalarından dolayı 1965 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür. Fizikçi olmasının yanı sıra öğretmen ve öykücü olarak da bilinmektir. Öğrenmeyi ve öğretmeyi çok seven Feynman hayatı boyunca öğrencilerine bilimi sevdirmeye, kendi bildiği bilgilerini insanlara aktarmaya çalışmıştır. Kuantum elektrodinamiği gibi karmaşık konuları bile basite indirgemeye çalışarak insanların kolay anlayabilmesi için büyük çaba sarf etmiştir.
FEYNMAN TEKNİĞİ
Feynman daha etkili ve kolay öğrenebilmek için oldukça işe yarayan bir teknik geliştirmiştir. Bu teknik 4 adımdan oluşmaktadır.
1.ADIM: Öğrenmek istediğin konuyu seç ve üzerine çalışmaya başla. Öğrendiklerini not et!
Feynman daha etkili öğrenebilmek için ilk olarak istediğimiz konuyu seçip onu inceledikten sonra üzerine çalışmaya başlamamız gerektiğini söylemiştir. Ayrıca öğrenilen bilgileri bir kenara not etmemiz gerektiğini ve böylece konuyu anlamamızın daha da basitleşeceğini ve konuyu daha iyi kavrayacağımızı belirtmiştir.
2.ADIM: Çalıştığın konuyu öğretmenmiş gibi insanlara anlat. Öğretici ol!
Bu adım oldukça önemlidir. Çalıştığınız konuyu, konuyu bilmeyen birine çok basit ifadelerle tıpkı bir öğretmen edasıyla anlatmaya çalışın. Basit terimler kullanmak oldukça önemli. Çünkü Feynman zor bir konuyu basitleştirerek anlatırsak konunun detayları arasında bağlantı kurabileceğimizi ve konuyu daha rahat ve hızlı bir şekilde anlayacağımızı belirtmiştir.
3.ADIM: Kendinde gördüğün eksiklikleri fark et. Düzeltmeye çalış!
Konuyu açıklamaya çalışırken kendinizde gördüğünüz bilgi eksiklerini kaynaklar ve kitaplarda araştırarak kapatmaya çalışın. Araştırırken tuttuğunuz notlara geri dönüp kontrol edin ve eksiklerinizi giderin.
4.ADIM: Basite indirge ve analojiler kullan!
Çalıştığınız konuyu benzerlikleriyle açıklamaya çalışın, analojiler kullanın ve konuyu olabildikçe basitleştirmeye çalışın. Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden de anlayabileceğimiz gibi konuyu ne kadar basite indirgersek anlamamız o kadar kolaylaşacaktır.
Bilim camiasında “Büyük Öğretici” olarak anılan Richard Feynman’ın bu 4 adımda oluşan tekniği sayesinde daha etkili ve kolay öğrenmek oldukça mümkün. Öğrenmek ve öğretmek için varız bu hayatta. Bir şeyi daha iyi öğrenebilmek için öğretmeniz gerektiğini unutmayın. Bol bol öğrenip öğrettiğiniz bir yıl olsun :)
Görüşmek üzere…
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.