Dali ve Edison Gibi Düşünmek

Eğitim - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

18 Ocak, 2021

Dali ve Edison Gibi Düşünmek

Öğrencilik hayatımızda çok sık karşılaştığımız problemlerden biri de öğrendiğimizi sandığımız bir konuyu aslında öğrenmediğimizi fark etmek. Belki de konuyu öğrenmeden önce nasıl etkili öğrenebileceğimizi öğrenmeliyiz. Nasıl mı ? Beynimizi hem odaklanmış hem de dağınık modunda kullanarak. Gelin nasıl olduğuna birlikte bakalım...

Bu yazımda sizinle Coursera’da kayıtlı olduğum “Öğrenmeyi Öğrenmek” kursundaki  ilgimi çeken bir öğrenme metodunu paylaşacağım. Öncelikle gelin birlikte öğrenmeyi öğrenmek nedir ona bir bakalım. Öğrenci arkadaşlarım beni çok iyi anlayacaklardır ki bazen bir konuyu saatlerce çalışmana rağmen sınavına girdiğinde aklında konuyla ilgili çok az şey kaldığını hatta belki de hiçbir şey kalmadığını görürsün. Halbuki dün saatlerce çalışmış, yetmemiş bir de sabahlamışsındır. Nerede hata yaptığını düşünür, kendini sorgularsın. Aslında sorunun cevabı çok basittir , doğru tekniklerle çalışmamışsındır. Bu yüzden de sınavlarda istediğin başarıyı sağlayamamışsındır. Bu başarıyı sağlayabilmek için maksimum verimi alabilecek şekilde çalışmayı öğrenmemiz gerekir. Düzeltmemiz gereken şey aslında öğrenme tekniklerimizdir .Gelin birlikte bu öğrenme tekniklerinden birisini ele alalım.

Dali ve Edison Gibi Düşünmek

Odaklanmış ve Dağınık Düşünme

Beynimizin bilgiyi işlemek için kullandığı iki düşünme biçimi vardır: Odaklanmış ve dağınık düşünme. Etkili öğrenme, odaklanma modunda olabildiğince ileri giderek ve sıkışıp kaldığınızda, probleme bakışınızı değiştirmenize yardımcı olmak için dağınık moda geçerek, her iki öğrenme modundan da yararlanırız.

Odaklanmış Düşünme

Elimizdeki konuya gerçekten konsantre olmak için odaklı düşünmeyi kullanırız. Odaklanma modunu kullanırken beynimiz sorunu çözmek için hızlı ve benzer girişimlerde bulunur. Bu düşünce halindeyken beynimizin  prefrontal korteksinizi kullanırız.Bu bölgemiz , alnımızın hemen arkasında dikkati ve hafızayı kontrol eden ve karar verme ve problem çözme konularında yardımcı olan kısımdır.   Odaklanmış şekilde düşündüğümüz alanlara örnekler verelim : Yazı yazarken , bir matematik problemi çözerken , basketbol sahasında belli bir oyun için çalışırken…

Dağınık Düşünme

Diğer tarafta dağınık düşünme şekli daha önce karşılaşmadığınız bir problemi anlama ve çözmede yarar sağlar. Beynimiz , bu düşünce halindeyken bir düşünceden başka bir düşünceye atlar. Çoğu insan dağınık düşünme modelini etkili kullanmada kendini yetersiz hissedebilir. Peki bu düşünce stilini nasıl kullanabiliriz? Bu düşünce stilini kullanmanın en etkili yolu beynimiz çözmekte zorlandığı bir problem üzerinde düşünürken , problemi bir kenara bırakıp bizi mental açıdan zorlamayacak başka bir eyleme yönelmektedir. Bu eylem bir duş almak , doğada yürüyüşe çıkmak hatta küçük bir uyku molası vermek bile olabilir. Muhtemelen geri döndüğümüzde probleme yeni bir bakış açısı bulmuş olarak döneceğiz.

Dali ve Edison Gibi Düşünmek

İki Düşünme Modelini Birleştirin!

Odaklanmış ve dağınık düşünme modellerini birleştirip çalışmalarından maksimum verimi alan iki önemli insandan bahsetmek istiyorum: Salvador Dali ve Thomas Edison. Dali resimlerini yapmadan önce eline anahtarlarını alarak koltuğunda kaykılarak otururmuş. Kafasında yapmayı düşündüğü projeyle birlikte dağınık moda geçmeye hazır hale gelirmiş. Kendinden hafifçe geçip, tam uykuya dalma moduna geçecekken elindeki anahtarlar yere düşünce birden uyanır ve o harika, yaratıcı, sürrealist resimlerini yapmaya başlarmış. Anahtarın düştüğü “Aha”anı onun yaratıcılığını, üretkenliğini tetiklermiş. Dağınık modda edindiği fikri odaklandığı modda hayata geçirirmiş.

Benzer bir taktiği Edisonda uyguluyormuş. Avuç içine birkaç bilye toplar ve çalışmak için masasının başına geçermiş. Yoğun bir çalışma arasında projesini düşünerek uyku moduna geçermiş. Uykuya daldıktan sonra avuç indeki bilyelerin yere düşünce çıkardığı sesle birlikte uykusundan uyanır ve aklına gelen fikirleri projesini geliştirmekte kullanırmış.

Dali ve Edison Gibi Düşünmek

Not: Çalıştığınız konuya daha iyi odaklanabilmek için kullandığım ve bana katkısı olduğum bir tekniği de sizlerle paylaşmak istiyorum. “Pomodoro Tekniği”.

Öğrenmeyi öğrenmek hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bıraktığım link üzerinde ücretsiz bir şekilde kursa kayıt olabilirsiniz.

https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn/home/welcome

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.