Bu Tekniği Duymayan Kaldı mı? Pomodoro Tekniği
Eğitim - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
07 Haziran, 2021
Zaman yönetimi oldukça önemli. Zamanını yönetemeyen insanların genellikle kaygı ve panik yaşadığı, bu nedenle de başarısız oldukları gözlemlenmekte. Bu teknikle zamanınızı daha verimli hale getirebilir, yönetebilir ve yapmanız gerekenleri yetiştirebilirsiniz.
1980’li yıllarda Francesco Cirillo isminde bir İtalyan öğrencinin bulduğu bu teknik günümüzde de oldukça sık kullanılıyor. O dönemler yazılım sektöründe çalışan Francesco, zamanını etkin ve verimli kullanmak için araştırmalar yapmış ve bu tekniği bize kazandırmış. Etkin zaman yönetimi için sıkça tercih edilen bu teknik 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalardan oluşuyor. 30 dakikalık bu kısım ‘pomodoro’ olarak adlandırılıyor. Zamanla bir savaş içinde, zamana karşı yarışmak değil, zamanla birlikte çalışmayı sağlayan bu teknik bulunurken Francesco Cirillo domates şeklindeki bir zamanlayıcıdan ilham almış ve bu nedenle de İtalyanca domates anlamına gelen ‘pomodoro’ ismini kullanmış.
Tekniği Nasıl Uygulayabiliriz?
Tekniği uygulamak gayet kolay ve anlaşılır. İhtiyacınız olan en önemli şey saat. Tekniği alışkanlık haline getirmek için 20-30 gün uygulamanız oldukça önemli. Tekniği uygulamaya başlarken bir gün içinde yapmanız gereken işleri zaman aralıklarına ayırmanız ve küçük parçalara bölmeniz, öncelik sırasına göre sıralamanız gerekiyor. Sonrasında zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayıp yapmanız gereken işe tam odaklanarak çalışın. Bu süreçte zihninizin bulanık olmaması ve odağınızın kaymaması oldukça önemli. Yapmak istediğiniz veya zihninizi dolduran konuları mola zamanınıza ertelemeye çalışın. Eğer 25 dakikanız düşünceler, telefon, bir başka kişi tarafından bölünürse veya odaklanmanız bozulursa sayacı en baştan tekrar başlatın. 25 dakika bittiği an son sayfanız, cümleniz, kelimeniz kalmış olsa bile direkt mola verin. Mola sürenizde (5 dakika) o an uğraştığınız iş dışında bir şeyle ilgilenin. Mekan değiştirmek, hava almak, kahve içmek gibi. Molanız bittiğinde tekrar 25 dakika zamanlayın ve çalışmanıza devam edin. Buradan sonrası döngü, dört pomodoro yaptığınızda, beş dakikalık molanız, yarım saat oluyor. Yani her dört pomodoroda bir, yarım saatlik mola verebiliyorsunuz.
Pomodoro tekniğinin en yaygın kullanımı 25-5 şeklinde olsa da siz bunu kendinize göre değiştirip uygulayabilirsiniz. Bu teknikte önemli olan belli çalışma zamanları arasına, uygun zaman diliminde molalar yaratmak. Tekniği ne kadar düzenli uyguladığınızı görmek için not tutmanızı tavsiye ederim. Uyguladığınız veya bölünen çalışmalarınızı not almanız kendinizi görmeniz açısından işinizi kolaylaştıracaktır.
Evet, zor zamanlardan geçiyoruz. Dönemin getirdikleri, pandeminin etkisi, gençlik problemleri derken artık ne çalışabiliyoruz ne herhangi bir işe odaklanabiliyoruz. Ama bildiğimiz gibi çoğu şeyi çalışarak öğreniriz, çalışarak kendimizi geliştirebilir, daha verimli zamanlar geçirebiliriz. Bu yüzden en azından pomodoro tekniğini deneyerek kaybettiğimiz odağımızı geri kazanmaya ve merak ettiklerimizi öğrenmeye başlayabiliriz. Şu an kendimizi geliştirmek adına yaptığımız her çalışma hayattaki en büyük yatırımımızdır.
Bir konser çıkışında ünlü kemanist Fritz Kreisler’in bir hayranı ona doğru koşarak "Sizin kadar güzel çalabilmek için bütün hayatımı verirdim." der.
Kreisler cevaplar: Ben verdim.
Yaşam bir serüvendir. Hazır bir peçete değil.
-Bernard Shaw
Bilgili bireyler olmak adına daha çok çalışmalı, daha fazla öğrenmeli, emek vermelisiniz. Umarım pomodoro tekniği bu konuda işinize yarar, iyi çalışmalar.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.