Bizi Bu Havalar Mı Mahvetti Yoksa Biz Mi Havaları Mahvettik?

Eğitim - 02 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

02 Ağustos, 2021

Bizi Bu Havalar Mı Mahvetti Yoksa Biz Mi Havaları Mahvettik?

Küresel ısınma mı yoksa mini buzul çağı mı geliyor? Mini buzul çağı daha önce geldi mi? Peki geldiyse mini buzul çağı nasıl bir şey? Yaşadığımız iklim kriziyle alakalı aklınıza takılan soruların cevabı yazımda.

Küresel ısınma zaten hepimizin bildiği bir gerçek. Küresel ısınma karbondioksit ve fosil yakıtların havada artması ve bu gazların ısıyı atmosferde tutması sonucu dünyanın ısınmasıdır. Isınma sonucu dünyamızdaki yağışlar hatta iklimlerin değişmesi gibi korkularımız mevcut ki bu konu da bu yıl barajların doluluk oranları, önceki yıllara göre yağmurun yağmasındaki azalmalar hepimizin korkularını haklı çıkardı bunun üzerine bilim adamları sevindirici bir haber verdi. 2021 yılında mini buzul çağının başlayacağı ve 2050'ye kadar sürecebileceği gibi bir teori ortaya attı. NASA da mini buzul çağını 2021-2030 arasında beklediğini güneş lekelerindeki azalmayla NO seviyerinde anlamlı düşmeyi sıcaklıkların azalmasında gerekçe göstererek dikkat edilmesi gerektiği söylüyor.

Mini Buzul Çağı ile Buzul Çağı Arasındaki Fark

Mini buzul çağına geçmeden buzul çağıyla arasındaki farka değinmek istiyorum. Buzul çağı tüm dünyanın buzlar altında kaldığı denizlerin üzerinde bile 1 kilometreyi aşkın buzların kapladığı bir dönemdi ki artık dünyamızda buzul çağı görülme ihtimali küresel ısınma nedeniyle yoktur.

Mini buzul çağı ise sıcaklıkların normal seyrine göre anlamlı bir düşüş göstermesidir. En son mini buzul çağı 1645-1715 aralarında görüldü ki bilim adamları o zamanlarda görülen güneş lekelerindeki azalmanın şimdilerde de görüldüğünü güneş lekelerindeki azalmalar ile sıcaklıklar arasında bağlantı bulunduğunu söylüyor. Güneşteki lekelenmeler arttıkça atmosfer ısınıyor güneşteki lekelenmeler azaldıkça atmosfer soğuyor.

Bizi Ne Bekliyor?

Peki mini buzul çağı bilim adamlarının dediği gibi gelirse bizi nasıl bir senaryo bekliyor? Kış daha erken gelip daha geç gidecek. Hava sıcaklıkları beklenenin altında düşecek. Tabi bunun yanında karla mücadele ve nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanlar için düşen sıcaklıklar tehlike de doğurabileceği söyleniyor. TMMO Meteoroloji Mühendisleri Oda Başkanı Ahmet Köse'ye göre mini buzul çağı küresel ısınmayı yavaşlatabilir ve doğa kendi kendini dengelemeye çalışabilir.

Farklı bir düşünce de mevcut ki bu da Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof.Dr.İbrahim Küçük'e ait. Küçük "Endişeye ya da korkuya gerek yok. Dünya mini buzul çağına girmeyecek. Kıtlık ya da kuraklık olacağı iddaları yanlış. Güneşteki suskunluk insanlarda endişeye neden olmamalı." diye bir açıklama yapmıştır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.