Avrupa'da Eğitim Hakkında ilgi Çekici 9 Detay: İtalya Örneği

Eğitim - 02 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

02 Ocak, 2021

Avrupa'da Eğitim Hakkında ilgi Çekici 9 Detay: İtalya Örneği

Erasmus değişim programına katıldıktan sonra dikkatimi çeken 9 detayı paylaştım. Eğitimini İtalya'da yapmak isteyenler için bilmesi gereken 9 madde:

  1. Öğrencilerin sınıftaki yer kapasitesini doldurması. Girdiğim hiçbir derste boş sıra görmedim, herkes iç içe ve ayakta da olsa dersi kaçırmadan katılanlar mevcut.

  2. Derse katılanların %90'ının dizüstü bilgisayar, tablet gibi cihazlarla not tutması. Kesinlikle herkes çok teknolojik. Üstelik hocalar da bunu destekliyor. Slaytta kitabın görüntüsünü açıp, aynı şekilde öğrenciler kendi bilgisayarlarından kitaptaki alıştırmaları doldurabiliyorlar.

  3. Konular, kavramlar anlatılırken tarihsel gelişimin ön planda tutulması. Bu noktaya nasıl geldiğimizi, neden böyle olduğunu, bir kavramın nasıl geliştiğini tarihsel olaylar ile destekliyorlar.

  4. "Vaka Analizleri" üzerinden konu anlatımın aktif olması. Bence bu olayı anlamak, gerçek hayatta konunun nasıl işlediğini göstermek için çok iyi metot. Ve gördüğüm kadarıyla İtalya’da da yaygın.

  5. Ara sınav (vize) yok, final 4 seçenekli. Benim en şaşırdığım kısımlardan biri buydu. Böyle bir sistemi daha önce görmediğimi varsayarsak... Dönem sonunda sınava girmeniz için 4 tarih veriliyor. Finale çevrim içi olarak kayıt yaptırmanız gerekiyor, aksi takdirde sınıfın öğrencisi olsanız bile sınava alınmıyorsunuz. Bu 4 tarihten size uygun olanı seçip girebiliyorsunuz. Başarısız olursanız 2. Veya 3. Tarihte bulunan sınava da girebilirsiniz. Bence seçme özgürlüğünüz olabilmesi ve ilkinden başarısız olsan bile deneme hakkının olabilmesi güzel bir şey. 

  6. Sınavlarda derslere katılan ve katılmayan olarak öğrencileri ayırmaları. Bu başta bana baya değişik gelmişti. Ama aslında baktığınızda derse gelen ve gelmeyen öğrencinin bir tutulmaması biraz da mantıklı. İşin garip yanı bunu yoklama tutmayan hocaların da yapması. O inisiyatif size ait.

  7. İngilizce konusuna gelirsek, İtalyan öğrencilerin çoğu bu işte iyi değil. Tabii ki kendi kendine gayet iyi İngilizce öğrenenler ile tanıştığım oldu ama onlar bana göre istisna. Hocalardan da profesör olanlar kendilerini iyi derecede geliştirebilmiş. Bu durumdan muzdarip olduklarını zaten hocalar da söylüyor. 

  8. Derslerin aşırı uzun sürmesi. Ders saatlerinin tamamını verimli bir şekilde kullanıyorlar. (Blok yaparak, goy goy olmadan.) TR’de görmek pek mümkün değil. Online dersi bile -canlı olarak- 3 saati aşkın yapabiliyorlar.

  9. En güzel ve en sevdiğim özelliklerinden biri ise hocaların ders programını en başta yayınlayarak, ders materyallerini (case study, key points, slides..) online platforma yüklemesi. Üstelik her hoca bu programa %100 sadık ve kesinlikle söylediği içeriklerden / daha kursun en başında paylaştıkları sınav detaylarından asla ayrı bir yola sapmıyorlar. Bu durumu Türkiye ile karşılaştırmak bile istemiyorum.. Daha ilk günden bunları bilmek, öğrencinin çalışma düzenini oluşturabilmesi ve o dersin neler içerdiğini, hangi konuları ne zaman alacağını görebilmesi için harika bir şey.

Son olarak bu çıkarımları Parma’da İşletme Fakültesinde aldığım eğitime dayanarak yaptım. Bu şartlar ile eğitimi sevmemek mümkün değil. O yüzden benim önerim; şansınız varsa, yurt dışında mutlaka okuyun!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.