6 Basit Adımla Yazı Yazma Rehberi

Eğitim - 22 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

22 Şubat, 2021

6 Basit Adımla Yazı Yazma Rehberi

Online hayata geçmemizle birlikte makale, yazı yazma gibi ödevler oldukça arttı. Özellikle biz yeni üniversiteliler bazen yazma ödevlerinde tıkanabiliyoruz. Bizzat bu sorunu yaşamış ve yarı dönem bu sorunla baş etmiş bir üniversiteli olarak yazı yazma ödevlerine yardımcı olacak 6 adımlı basit bir yazı yazma rehberi hazırlamak istedim.

1. KAYNAKLARI ARAYIN

Konunuzu Google'da aratın, çeşitli Türkçe veya İngilizce makaleleri taratın. Okuyabildiğiniz kadar makale okuyun. Böylece yazı konunuza tam hakimiyet sağlayabilir, yazınızda daha özgüvenli olabilirsiniz.

2. TÜM KAYNAKLARINIZI OKUYUP KISA NOTLAR ALIN

Bulabildiğiniz kaynakları dikkatlice okuyup kısa notlar alın. Çok beğendiğiniz açıklayıcı bir kısmı alıntı göstererek yazınızda kullanabilirsiniz. Tabi kimden alıntı olduğunu ve yılını belirterek, örneğin (Çelik,2020) gibi. Aldığınız kısa notlar sizin yazınız boyunca izleyeceğiniz yolu gösterir. Devam edemediğiniz, tıkandığınız zaman bu notlar size oldukça yardımcı olacaktır.

3. YAZI PLANINIZI BELİRLEYİN

Boş bir sayfaya yazınızın taslağını belirlemek her zaman süper bir kurtarıcı olacaktır. Yazınızın bölümlerini (giriş, gelişme, sonuç) ve bölümlerin kaç paragraf olacağını, hangi paragrafta hangi konudan bahsedileceğini belirlemek hem zaman hem de kontrol sağlayacaktır.6 Basit Adımla Yazı Yazma Rehberi

4. BAŞLIĞI SONRAYA BIRAKIN

Başlık yazının en daraltılmış özetidir. İlgi çekici, açıklayıcı ve vurucu olması çok önemlidir. Başlık yazmak bizim için biraz sancılı olabiliyor. Başlığı yazıyı bitirdikten sonra yazmak daha mantıklıdır. Elinizde bir yazı vardır ve bunu özetlemek her zaman daha kolaydır.

Küçük bir ipucu: bazen başlığınız yazınızdaki vurucu bir kelime olabilir.

5. KELİME TEKRARINDAN KAÇININ, ANLAMLARI ÇOK KARIŞIK OLMAYAN YENİ KELİMELER KULLANMAYA ÇALIŞIN

Kelimelerinizi yazınızın türüne göre seçmeye özen gösterin. Bilimsel bir metin kaleme alıyorsanız herkesin anlayabileceği basit ama güncel kelimeler kullanın (kolektif, empoze etmek vb.)

6. PARAGRAFLARINIZIN KONU BÜTÜNLÜĞÜNE DİKKAT EDİN VE KONU HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ DEĞİLMİŞSİNİZ GİBİ SON BİR OKUMA YAPIN

Yazınızın bütüncül olması, okurken parça parça hissedilmemesi önemlidir. Yazarken konu bütünlüğüne dikkat edin. Bitirdikten sonra üstün körü okuyarak ‘’bu paragrafta bundan bahsettim, sonra şu konudan bahsettim’’ gibi okumalar konu bütünlüğü sağlamada çok işe yarayacaktır. Özellikle ödevlerimizde konu hakkında temel bilgilerimiz olarak yazımızı yazıyoruz. Bu bilgi birikimi bazen yazıyı açıklayıcılıktan uzaklaştırıyor. Yazıyı konu hakkında bilgisi olmayan biri için anlaşılmaz kılıyor. Bu durumu engellemek için yazınızı bitirdikten sonra konu hakkında bilgisi olmayan birine okutun ve fikirlerini alın. Eğer mümkün değilse yazınızı konu hakkında bilginiz yokmuş gibi siz okuyun. Bu uygulama yazdıklarınızı çok daha anlaşılır kılacak.6 Basit Adımla Yazı Yazma Rehberi

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.