Telekomünikasyon Dünyasının Tarihsel Süreci
Dijital Yaşam - 14 Kasım, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
14 Kasım, 2022
Telekomünikasyon, ülkemizin en dinamik ve hızlı büyüyen sektörlerinden biridir. İletişimin ve bilgi akışının temeli olan "Telekomünikasyon nedir?" ve daha fazlası için buyurun yazıma.
Telekomünikasyon, dijital çağın ilerlemesi ile beraber günümüze daha da fazla ayak uydurmaya başlayan sektörler arasında yer almaya başladı. Telekomünikasyon aslında her türlü metin, sinyal, video veya sesin iletimini başka bir ağa veya araca iletir. Bilgi alışverişi iletimi konusunda önemli olan bir teknoloji niteliğindedir. Bilgi alışverişinin kolaylıkla sağlanması konusunda araç olan telekomünikasyon, sağladığı altyapı ile elektriksel kablolar veya manyetik radyasyon yöntemiyle bu bilgi alışverişi akışını sağlıyor. Modern öncesi çağda sinyal bayrakları, duman sinyalleri, helyograf gibi birçok farklı yöntemler denenerek iletişim sağlanıyordu.
20. Yüzyıldan sonra telgraf, telefon, radyo, fiber optik gibi teknolojik gelişmeler telekomünikasyonun önemini oldukça artırmıştır. Bu teknolojilerin asıl temeli elektromanyetik teknolojilerdir. Fizikçi Marconi’nin çalışmaları radyo, telefon, televizyon gibi birçok elektromanyetik buluşlara öncülük etmiştir. Bu elektromanyetik cihazlar sayesinde oldukça geniş alana yayılan telekomünikasyon, zaman içinde gelişen dijital çağla birlikte birçok alana uyum sağlamıştır. Telekomünikasyon genel olarak en az iki kişinin teknolojiden destek alarak aralarında bilgi alışverişi sağlayabilmesi ile meydana geliyor.
Bu noktada haberleşme teknolojisinde meydana gelen gelişmeler telekomünikasyonun ilerlemesi için oldukça büyük etken halinde. Oldukça geniş bir kavram olan telekomünikasyon, pek çok teknolojiyi aynı anda ifade eder. Teknolojinin gündeme gelmediği, gelişim göstermediği zamanlarda iletişimi sağlamak için güvercinlerden, ıslıklardan, kornalardan yararlanmaya çalışmıştır. Bugünün modern dünyasında elektromanyetik dalgalar oldukça uzun mesafelerde bile başarılı şekilde sonuç verir. Bugün sıklıkla kullandığımız telefon, internet, fiber teknolojileri telekomünikasyon için en somut örneklerdir.
Türkiye’de Telekomünikasyon
Türkiye’de telekomünikasyon tarihi Osmanlı dönemine dek uzanıyor. Tarihi oldukça eski olan telekomünikasyonun ilk temellerinin, 1840 senesinde Abdülmecit tarafından kurulan Postahane-i Amirane ile atıldığı ve insanların haberleşme fırsatı yakaladığı en önemli gelişme olarak kabul görülür. İletişimi kolaylaştırmak ve bilgi akışını sağlamak için 1855’ de kurulan bir diğer kuruluş ise, Telgraf Nezareti’dir. Bu iki kuruluş ilk zamanlar birbirinden bağımsız ilerliyordu. İşlev bakımından aynı olması iki kurumu bir araya getirdi. Bu iki kurumun birleşmesi ise tam olarak 1871 yılına dayanıyor.
Türkiye’ye telefon hizmetinin gelmesi ise, 1881 senesine dayanıyor. İlk zamanlar test aşamasında olan telefon hizmeti tek telli telefon ile deneniyor. Deneme aşaması 1911’de senesinde American Western Electric şirketiyle imzalanan anlaşma ile tam olarak kesinleşmiş oluyor. Günümüze kadar telekomünikasyon alanında kurulmuş ama zamanla benliğini koruyamayıp yıkılan birçok kurum kurulmuştur. Telekomünikasyon alanında kurulan ve günümüze kadar benliğini koruyan ve günümüzde de aktif konumda olan PTT, 1936 yılında kurulmuştur. Telekomünikasyon ile alakalı hizmetler kısa süre içinde ülke geneline yayıldı. Bu gelişmeler ile halkın telekomünikasyon alanına oldukça ilgi göstermesi bu alanda yenilikleri arttırmıştır. 1980 sonrasında hükümet, ulaştırma/haberleşme alanına oldukça önem vermiştir. Türkiye 1990’lı yıllara gelindiğinde ana hat sayısı bakımından Avrupa’da fazla gelişim gösteren ülkelerden biri olmuştur.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.