Satılan En İlginç NFT'ler - ParibuCase
Blokzincir - 12 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
12 Eylül, 2022
Dijital varlıklar olarak adlandırılan NFT'ler kripto paraların hayatımıza girmesiyle popüler hale geldi. Sanat eserleri, fotoğraflar, tweet'ler NFT olarak satışa çıkarılabiliyor. Şimdiye kadar satılan en ilginç NFT'lere gelin beraber bakalım.
NFT Nedir?
NFT'den kısaca bahsetmek gerekirse, başka bir eşi daha bulunmayan dijital varlıklardır diyebiliriz. NFT’ler büyük çoğunlukla Ethereum blokzinciri kullanılarak üretilmektedir. İngilizce'de Non-Fungible Token olarak adlandırılan NFT, dilimize Nitelikli Fikri Tapu olarak geçmiştir.
NFT'ler başka bir şeye dönüştürülemezler. Daima aynı şekilde, üretildikleri formda, dönüştürülemez olarak el değiştirir ve alınıp satılırlar. 2017 senesinden beri NFT’lere 174 milyon dolardan fazla para harcanmıştır. Arz talep dengesi, diğer her alanda olduğu gibi NFT’lerde de fiyatların belirlenmesini sağlamaktadır. NFT’lerin eşsiz olması nedeniyle satılan ürünler koleksiyon ürünü olarak kabul edilmektedir ve finansal değerleri çok yüksek olmaktadır.
Şimdiye Kadar Satılan En İlginç NFT'ler
- En çok alınıp satılan eserlerin arasında CryptoKitties oyununda satılan dijital kedicikler bulunuyor.
- Datça Belediyesi'nin geçtiğimiz 14 Şubat’ta attığı bir tweet, geliri ihtiyaç sahibi kız öğrencilere bağışlanmak adına satışa çıkarılmıştı. NFT, 5.955 dolarlık ETH karşılığında satıldı.
- Jack Dorsey'nin attığı tarihin ilk tweet’i ise 2.9 milyon dolara satıldı.
- NBA maçlarındaki önemli anların derlendiği kısa video klipler satışa sunuldu. 22 Şubat'ta bir alıcı, LeBron James'in smaç klibine 208 bin dolar ödedi.
- Nusret'in Salt Bae'sinin meşhur olmasını sağlayan ilk videonun tweet’i satışa koyuldu ve 6 bin dolara alıcı buldu.
- Elon Musk’ın eski sevgilisi Grimes, 6 milyon dolara bir eserini sattı.
- Londra'lı Christie's Müzayede Evi, Beeple olarak adlandırılan Mike Winkelmann’ın dijital sanat eserini 25 Şubat'ta başlayan açık artırmanın ardından 69.4 milyon dolara sattı.
-
- Time Dergisi, dijital ortamda oluşturduğu üç özel dergi kapağını NFT olarak açık artırmaya çıkardı. Üç kapak da NFT açık artırma sitesi SuperRare'de başlangıç fiyatı 10 Ethereum olarak yaklaşık 120 bin Türk lirasından satışa sunuldu.
Peki Bu Eserler Nasıl Sergilenecek?
Samsung, satın alınan NFT’leri sergilemek ve göstermek isteyenler için “Samsung Frame” adını verdiği özel bir televizyon üretti. NFT sergilemek için pek çok boyutta ve şekilde göstergeler, ekranlar, uygulamalar, event’ler türeyeceğinden NFT’nin reklamcılık sektörüyle el ele çalışacağına ve iş dünyasına yeni projeler için ilham vereceğine şimdiden emin olabiliriz.
NFT'nin Geleceği Ne Olacak?
NFT'lerin sanat eserlerinin kitap, müzik, fikri mülkiyet hakları vb. değişimi ve alım satımı gibi alanlarda; sanatçılar, sanat eseri sahibi olmak isteyenler, müzayedeciler vb. kişiler açısından ezberleri bozarak yepyeni ufuklar açtığı bir gerçek. Kuşkusuz bu konuda da yepyeni iş olanakları, alt sektörler, ürünler ve hizmetler gelişecektir. NFT, günümüze nasıl uyum sağladıysa gelecekte de evrim geçirecek, değişecek ve mutlaka dijital dünyada geçerliliği olan, makul, demokratik, erişilebilir olacaktır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.