4 Adımda Nedir Bu Nft? - ParibuCase
Blokzincir - 12 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
12 Eylül, 2022
Hepimiz NFT kavramını duymuşuzdur. Peki gerçekten ne demek olduğunu anlayabiliyor muyuz? Bu yazımda NFT kavramını daha basite indirgeyerek anlaşılır hale getirdim ve 4 adımda sizlere anlattım. İyi okumalar!
Kripto para, dijital sanat, belki de dijital bir mülkiyet... Tüm bu kavramlar bize neyi çağrıştırıyor? Eğer kafanızda birleştiremediyseniz, bir de şöyle deneyelim: Dijital sanatınızı, bir mülkünüzü satarak onu blokzincire kaydederek bir tür sertifikasyon oluşturmak ilginizi çekmez miydi? Gelin bu konuyu biraz daha açalım.
Hayatımız birçok alanda dijitalleşti ve tüm bu kavramlar yepyeni bir dünya oluşturuyor, dijital bir dünya. NFT, bu dünyadaki ürünlerden yalnızca bir tanesi. Sanat da NFT'nin kullanıldığı alanlardan yalnızca biri. Aşağıda NFT kavramını, açılımını, tanımını, üretim ve satış sürecini açıkladım. Gelin hep birlikte bu adımları inceleyelim.
1.NFT Nedir?
NFT, "Non Fungible Token" Türkçeleştirilmiş hâliyle "Nitelikli Fikri Tapu" olarak bilinir
NFT, basit bir anlatımla dijital dünyada varolan ve bir kişinin sahibi olabildiği metalardır diyebiliriz. NFT, basit bir anlatımla dijital dünyada var olan ve sertifikasyon niteliği taşıyan varlıklardır. Bu varlıklar, blokzincirde kayıtlı oldukları için değiştirilemez ve eşsizdir. Bu sebeple "sahte" olması gibi bir sorun yaşamayız ve var olan NFT'lerimizi değiştirme hakkını da elimizde bulundururuz. NFT, sanat demek değildir.
2. NFT Nasıl Üretilir ve Satılır?
NFT, Ethereum kurucularının geliştirmiş olduğu ERC token standardında üretilmektedir. Öncelikle bir dijital cüzdana sahip olmanız gerekir. Bu cüzdanda NFT sisteminin kullandığı coinlerden bulunması gerekiyor. Böylece bu coinler aracılığıyla NFT üzerine yatırım veya koleksiyon yapabilir konuma geliyorsunuz. Bu cüzdan ile eşsiz ürünlerinizi dilediğiniz gibi üretip satabilirsiniz. Tüm bu adımları uygulayarak ürününüzü ürettiniz ve artık satmak istiyorsunuz. Bu durumda yapmanız gerekenler ise şunlar:
Ürününüzü NFT pazar yerlerine yükleyip yüklediğiniz ürününüzün fiyatı, kaç adet üretileceği gibi birkaç özelliğini belirlemelisiniz. Son olarak ağ ücretini ödeyip ürünümüzü üretmiş oluyoruz. Tüm bunları tamamladıktan sonra ürününüz blockchain teknolojisinde kaydolmuş olur.
3.NFT Neden Değerli?
Sanat ürünlerinin tek ve eşsiz olduğunu biliyoruz. Bir ressamın tablosu, bir mimarın eseri... Hiçbirini birbirinin yerine koyamadığımız gibi, onları değiştiremez ve takas edemeyiz. Bu eserlerin fotoğrafını çekeriz, belki posterini odamıza asarız ama her daim tek bir orijinali olacaktır. NFT'ler de bu sanat eserleri gibi eşsizlerdir. Bir NFT çok yüksek fiyatlara satıldıktan sonra o eserin değeri artar ve bu görseller birçok kez kopyalanır. Ama tabii ki bu NFT'yi satın almanın bize sunduğu bir değer var. Bu da eserin orijinaline sahip olduğumuzu gösteren "değiştirilemez jeton". Bu jeton sayesinde satın aldığımız eser bize ait olur. Bu sahiplik durumu bize bir sonraki satışta pay kazandırabilir. Bu eserin sahibi, kopyaların satımındaki telif haklarını elinde tutar. Tüm bu bilgilerden sonra eser sahibi olmanın değeri daha net, öyle değil mi?
4.Popüler NFT Örnekleri
NFT’nin ne olduğuna dair iyice bilgilendik. Şimdi birkaç örnekle NFT kavramını daha net inceleyelim.
- Kevin McCoy tarafından 2014 yılında üretilen ve ilk NFT diyebileceğimiz Quantum, 2021 yılında 1.4 milyon dolara satılmıştır.
İlk NFT’yi gördükten sonra en pahalı NFT’ye bir bakalım.
- Sürekli gelişen NFT dünyasında şimdilik en pahalı NFT; "The First 5000 Days" Beeper adıyla bilinen Mike Winkelmann tarafından 69 milyon dolara satıldı.
- Murat Pak ismiyle tanınan anonim bir Türk NFT sanatçısının projesi Merge, içinde barındırdığı 250 bini aşkın NFT ile 91.8 milyon dolara satılmıştır.
- Jack Dorsey’in attığı twitterdaki ilk tweet de NFT olarak satışa sunulmuş ve bir açık artırmada 2.9 milyon dolara satılmıştır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.