Zihinleri Duyabilmek
Bilim ve Teknoloji - 20 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
20 Mart, 2023
İnsanların düşüncelerini okuyabilmek mutlaka bir anlık dahi olsa hayallerimizden biri olmuştur. Dışarıda bunu yapabildiğini iddia eden yüzlerce insan da var. Peki bilim bu konuda bize neler söylüyor? İleride gerçekten de yanımızdan geçen kişinin zihninin sesini duyabilecek miyiz?
Her gün yüzlerce insanın yanından geçiyor, onlarcası ile yan yana bir durakta otobüs bekliyoruz. Bu esnada hepimiz mutlaka 1 saniye dahi olsa bir şey düşünüyoruz. Peki ya hiç merak ettiniz mi, ya karşımızdakinin aklından geçenleri bilebilseydik ne olurdu?
Karşıdakinin kafasından geçenleri hiçbir bağlantı olmadan kendi zihninde anlama yeteneğine telepati adı verilir. Dünya üzerinde yaşayan hatrı sayılır sayıda insan kendilerinin telepatik yetenekleri olduğunu iddia eder. Uzun yıllardır tartışılan bu konuya bilim dünyasından açıklamalar geliyor. Son yapılan araştırmalar ışığında telepati hakkında şu bilgilere ulaştık:
Telepati beş duyu dışında algılanan bilgiyi ifade eder yani gelecekteki olayların bilgisi gibi fenomenleri (olgu,olay) içerir. Bu fenomenler açıkça görülemediğinden veya ölçülemediğinden, genellikle hayali olarak kabul edilirler. Bununla birlikte, son araştırmalar aslında bu fenomenlerin arkasındaki olası biyolojik mekanizmaları araştırmaktadır. Ayna nöronları, telepati, bilinen duyuların dışındaki iletişimi ifade eder. Birçok çalışma, diğer insanların zihinlerini “okuyabileceğimizi” göstermiştir çünkü otomatik ayna görevi gören nöronlarımız vardır. Aslında, başkalarının niyetlerini ve duygularını otomatik olarak kavrayabiliriz. 2007'de psikoloji profesörü Gregor Domes ve meslektaşları, ince sosyal ipuçlarını yorumlama yeteneğinin, güven ve sosyal yaklaşım davranışını artıran bir hormon olan oksitosin ile geliştirilebileceğine dair kanıtlar buldular. Çevremizdeki duygu ve düşünceleri bu şekilde algılamayı başarabildiğimizi varsayalım. Peki ya araya mesafeler girdiğinde bu mümkün olabilecek mi? Bu durumda ise devreye internet giriyor.
Başka bir deneyde ise: 2008 yılında psikiyatrist Ganesan Venkatasubramanian ve meslektaşları, bir mentalist (telepatik olduğunu iddia eden birey) için görüntüler hazırladılar bir beyin görüntüleme çalışması yaptılar. Mentalist, kendisi için hazırlanana çok benzer bir görüntü üretebildi, oysa herhangi bir bilgisi yoktu. Araştırmacılar, mentalist başarılı olduğunda, sağ parahippokampal girusun (bellek kodlama ve geri çağırmada önemli bir rol oynar) aktive edildiğini, diğer katılımcılarda ise aktive edilmediğini göstermiştir.
Henüz elimizde tam anlamıyla net bir kanıt olmasa dahi araştırmalar bizlere beyinlerimizin ince sosyal ipuçlarını almak için ve başkalarının düşüncelerini ve duygularını otomatik olarak yansıtacak şekilde kablolandığını göstermiştir. Gelecekteki çalışmalar ne gösterir bilinmez ama bence dışarıdayken neler düşündüğümüze şimdiden dikkat etmeye başlamalıyız.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.