Yeşile Dönmenin Yolu: Yeşil Çatı - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
23 Ağustos, 2021
Yeşil teknoloji, sürdürülebilir ve çevreci teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Aşırı kaynak kullanımı, küresel ısınma gibi sebeplerden dolayı doğaya ayak uydurmaya çalışan teknolojiler geliştirilmesi gerekmektedir. İşte bu projelerin en dikkat çekenlerinden biri Yeşil Çatı projesi.
Ülkeler, teknolojiler, sanayiler gelişmeye başladıkça sadece yaşam alanlarımıza sanayileşmeye verdiğimiz önem arttı ancak bir o kadar da doğadan uzaklaştık. Doğadan uzaklaşmak yetmedi, gelişen sanayileşme ve atıkların yanlış kullanılması ile doğaya zarar vermeye başladık.
Yeşil teknoloji, sürdürülebilir ve çevreci teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Aşırı kaynak kullanımı, aşırı su tüketimi, küresel ısınma gibi sebeplerden dolayı doğaya ayak uydurmaya çalışan teknolojiler geliştirilmesi gerekmektedir. İşte bu projelerin en dikkat çekenlerinden biri Yeşil Çatı projesi. Yeşil Çatı projesi birçok ülke tarafından desteklenen kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışılan hem estetikliği hem de avantajları ile bize kullanışlı seçenekler sunan bir proje.
Yeşil Çatı Fikri nasıl başlamıştır?
Buna benzer bir yapıyı, ilk olarak M.Ö. 4000 yıllarında Babil’in asma bahçelerinde görmekteyiz. Tabi amaca göre değerlendirirsek daha çok Çatı Bahçesine uygun bir yapıdır. Ancak türünün ilk örneğidir diyebiliriz. Daha sonralarda ise Vikingler tarafından evlerinin çatıları çimlerle ve ufak bitkilerle kaplanmıştır. Bunun amacı ise şiddetli rüzgârdan ve yağmurdan korunmak içindir. Yeşil Çatı kavramının 1800’lü yıllardan sonra tam olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Peki nedir bu Yeşil Çatı Projesi?
Ortalama her yapının çatısında kullanılan malzeme, ısı emen bir malzeme olup sadece koruma sağlamaktadır. Yeşil çatı ise hem ekolojik hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan birçok avantaj sağlamaktadır. Yeşil Çatının 4 temel amacı bulunmaktadır: verimlilik, fonksiyonellik, dayanıklılık ve kullanışlılık.
İnşa edilen yapının çatı kısmına doğru bitkilerin ekilmesi ile oluşan bir yapıdır. Yerleştiren yapı 6 ana bileşenden oluşur.
Bitki Katmanı: Yapının yüksekliğine, bölgenin iklimine göre doğru tercih edilen bitkinin bulunduğu katmandır.
Bitki Taşıyıcı Katman: Bitkiyi uzun zaman taşıması gerektiği için dayanıklı bir yapıdan oluşmalıdır. Kiremit kırıntısı esaslı mineral bir katmandan oluşmalıdır. Donmaya ve yanmaya dayanıklı uzun yıllar canlı kalabilecek bir yapı oluşturulmalıdır.
Drenaj ve Filtre Katmanı: Süzülen yağmur sularını depolamak eğer fazla ise de drene etmek amaçlı yapılan yapıdır.
Mekanik Katman: Basınç mukavemetine bağlı olarak diğer katmanları mekanik olarak koruma amacıyla yerleştirilen yapıdır.
Kök Tutucu: Bitki kökleri su yalıtım katmanına zarar vermesin diye yapılan katmandır.
Su yalıtımı ve Çatı konstrüksiyon: Yeterli taşıma kapasitesi ve iyi su yalıtımı için eklenir.
Yeşil Çatı Projesinin Avantajları nelerdir?
Yeşil Çatı Projeleri olan yapılarda çalışan insanların psikolojik ve fizyolojik olarak daha iyi hissettikleri ve daha fazla üretken oldukları gözlemlenmiştir. Bu projelerde enerji verimliliği en üst seviyede tutuluyor. Çatıda yetiştirilen bitkiler ile havada salınan partiküller filtre ediliyor, elektromanyetik radyasyon azalıyor, gürültü seviyesi azalıyor ve CO2 ve O2 karşılıklı değişimine katkı sağlıyor. Aynı zamanda su yalıtımı yapan ve biriken katman sayesinde su tasarrufu sağlanmış oluyor hatta soğutma sistemlerinde bile tasarruf yapmasını sağlıyor. Maliyet olarak ilk yapım aşamasında genel olarak diğer çatı harcamalarına göre x2 yüksek maliyetli olsa da yaşam süresince 10 kat kâr sağlamaktadır. Eğer ki yaşam süresi boyunca uygun işenebilirse tüm sistemden %24 ile %50 arası tasarruf, bakım maliyetlerinden de %13 tasarruf sağlanmasını sağlıyor.
Yeşil Çatı ile Çatı Bahçesinin farkları nelerdir?
- Çatı Bahçesi estetik amaçlarla yapılırken, Yeşil Çatı ekonomik ve ekolojik sebeplerden dolayı tercih edilmektedir.
- Çatı Bahçesinin amacı beton ile doğa arasında iletişim kurmak, binada bulunanların sosyalleşme alanı olarak kullanılmasını sağlamaktır. Yeşil Çatı ise ısıtma-soğutma işlemlerinde tasarruf amaçlı tercih edilmektedir.
- Çatı Bahçesinde saksı bitkileri kullanılırken, Yeşil Çatıda izolasyon sağlayabilecek bitkiler yetiştirilmektedir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.