Yeni Dünya
Bilim ve Teknoloji - 01 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
01 Ağustos, 2022
İnternetin şu anda yeni dünya düzenini oluşturduğunu biliyor musun? Peki ya evren ötesini hiç ziyaret ettin mi? Hadi gelin beraber farklı bir evrene gidelim.
Metaverse'de neymiş?
Bu yazımda, adını çokça duymaya başladığımız ama tam olarak ne ifade ettiğini bilmediğiniz bir kavrama değinmek istiyorum. METAVERSE!
Bu kavram nedir? Gündeme bir anda nasıl düşüverdi? Gelin, yakından inceleyelim.
Metaverse en temelinde "evren" ve "ötesi" kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Evren ötesi, sanal evren, dijital evren olarak da kullanılmaktadır. İlk defa Neal Stephenson tarafından 1992 yılında yayımlanan ‘’Snow Crash’’ romanında kullanılmıştır. 2022 yılındayız ve şu an, bu günlere kadar kendini taşımayı başarmış bir kavramdan söz ediyoruz. Bu durum, fiziksel sınırların olmadığı, gerçekten bulunmadığın hatta bulunamayacağın alanlarda sanal olarak yaşamak gibi eşsiz bir deneyimi ifade ediyor. Yaşamımıza büyük ölçüde dahil olan kripto paralar, sanal gerçeklik gözlükleri ve çeşitli teknolojik aletler ile yavaş yavaş Metaverse'e giriş yaptık. Bence bilim kurgu filmlerinden de bu kavrama aşinayız. Matrix, Avatar, Star Wars gibi seriler ya da oyun düşkünleri için World of War Craft, Roblox, Fortnite, Minecraft örnek verilebilir. Ne kadar hayatımıza dahil olsada, sadece izleyici koltuğunda baktığımız fakat hiç deneyimlemediğimiz bu farklı terimi algılamak; bir çoğumuz için zaman alacak gibi duruyor.
Öte yandan Metaverse, çoğu grup ve birey tarafından internetin geleceği olarak da tanımlanmaktadır. Hatta Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’de aynı düşünceye sahiptir. Onun Metaverse dünyasına çoktan adım attığını; WhatsApp, Facebook ve İnstagram uygulamalarına girerken artık ‘’from FACEBOOK’’ değil de ‘’from META’’ yazmasından anlayabiliriz.
2014 yılında iki milyar Dolar ödeyerek, sanal gözlük çalışmaları yapan Oculus firmasını satın alan Zuckerberg çalışmalarını tüm hızıyla ilerletiyor. Facebook'un şirket çalışanlarının %20’sinin bu çalışmalarla ilgilenmesi ve şirketin konuya yılda beş milyar Dolar yatırım bütçesi ayırması ise önemli bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.
METAVERSE GERÇEKTEN İNTERNETİN GELECEĞİ OLABİLİR Mİ?
Nasıl?
Metaverse dünyasında yaşamak; Konsere gitmek, alışveriş yapmak ve fiziksel olarak yaptığımız ne varsa bunları sanal evrende yapabilmek anlamına geliyor. Üstelik araştırırsak, yakın geçmişte bu evrende bir konser dahi verildiğini görebiliriz. Metaverse, parmaklarınızın arasında saniyeler içinde ulaşabileceğimiz bir sanal evreni ifade ediyor.
Öyle ki günlük yaşantımızda birkaç saniyede istediğimiz kıyafete ulaşabiliyoruz. Bu kıyafetin model üstündeki duruşunu görebiliyor ve üç boyutlu olarak video formatında izleyebiliyoruz. En basitinden haritalar uygulamasına girerek oturduğumuz yerden, New York veya Çin sokaklarında gezinme deneyimini yaşayabiliyoruz. Halihazırda toplum olarak bu sanal evrenin içinde bulunuyorduk. Metaverse, internetin bize kattıklarının da ötesinde; bunları algısal olarak da normalleştirmemize ve pratik haline getirmemize olanak sağlıyor. Haritalarda yurtdışı sokaklarında gezinirken, gerçekten orada olmadığımızın bilincinde oluyoruz. Bir sanal gerçeklik gözlüğü işin içine karıştığında, gerçeklik algımız tamamen kayboluyor. İşte bu yüzden, Metaverse kavramı internetin geleceği olarak adlandırılıyor, internetin de ötesi, öte bir evren inşa ediliyor.
Buna kolayca adapte olabilenler kadar, dahil olmak istemeyen bireyler de karşımıza çıkabilir. Toplum olarak bu kavramdan nasıl etkileneceğimiz ise herkes için bir soru işareti oluşturuyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.