Yangın Söndürme Uçağı Canadair Cl-415
Bilim ve Teknoloji - 26 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
26 Eylül, 2022
Orman yangınları, küresel ısınmanın etkisiyle günümüzde sıkça görülmektedir. Hava söndürme uçakları, karadan müdahalenin zor olduğu yerlerde oldukça önem kazanmaktadır. Bu yangın söndürme uçaklarından birisi olan Canadair CL-415 serisini avantajları ve dezavantajlarıyla inceleyelim.
Tarihçe
Canadair CL-415 ve De Havilland Canada DHC-515, ilk olarak Canadair ve daha sonra Bombardier ve Viking Air ve De Havilland Canada tarafından inşa edilen bir dizi amfibi uçaktır. CL-415, Canadair CL-215'i temel almaktadır ve özellikle havadan yangınla müdaheleler için tasarlanmıştır; yangın söndürme uçağının yanı sıra arama ve kurtarma olarak da kullanılmaktadır.
CL-415'in gelişimi, 1990'lu yılların başında, CL-215T serisinin güçlendirme programının başarısının, orijinal CL-215'in turboprop motorlu bir modeli için geçerli bir talebi kanıtlamasından kısa bir süre sonra başladı. 2003 yılında üretime giren uçak, yeni motorlarına ek olarak, çok sayıda modernizasyon çalışması ve CL-215 üzerinde, özellikle kokpit ve aerodinamik açısından daha iyi performans elde etmek için ilerleme kaydetti. CL-415 serisi ise bazı iyileştirmeler yapılarak CL-515 serisi olarak üretimi ilerleyen yıllarda başlanacaktır.
Teknik Özellikler
Mürettebat: 2
Yük kapasitesi: 2,900 kg
Uzunluk: 19.82 m
Kanat açıklığı: 28.6 m
Yükseklik: 8.92 m
Kanat alanı: 100.33 m²
Boş ağırlık: 12,880 kg
Azami kalkış ağırlığı: 19,890 kg
Motor: 2 × Pratt & Whitney Canada PW123AF turboprop
CL-415, güncellenmiş bir kokpit, aerodinamik geliştirmeler ve su tahliye sisteminde değişikliklere sahiptir ve orman yangınlarını tespit etmek ve bastırmak için modern bir yangın söndürme amfibi uçan botu yaratır. CL-215 ile karşılaştırıldığında, CL-415 çalışma ağırlığını ve hızını artırarak üretkenliği ve performansı artırmıştır. Her biri 1.775 kW'a kadar itme gücü üretebilen Pratt & Whitney Canada PW123AF turboprop motor çiftinin artan gücü nedeniyle, bunlar CL-215'in düzenine kıyasla gövdeye daha yakın yerleştirilmiştir. Bu yeniden konumlandırma tipik olarak yanal stabiliteyi kendi başına azaltacak olsa da, bu durum sağ yatay dengeleyicinin önüne ters çevrilmiş bir sabit hücum kenarı çıtası eklenmesiyle düzeltilir. Ayrıca, yön stabilitesini geliştirmek amacıyla bu modelde kanatçıklar benimsenmiştir.
CL-415, yakındaki bir su kaynağından 6,140 L kadar suyu alabilir, istenirse kimyasal bir köpükle karıştırabilir ve yeniden doldurmak için tabana geri dönmek zorunda kalmadan ateşe bırakabilir.CL-415, yangınlara hızlı bir şekide müdahalede büyük miktarlarda baskılayıcı verme yeteneği sağlamak için özel olarak geliştirilmiştir. Bu, gövde içinde çoğunlukla kabin tabanının altında bulunan büyük tanklarda depolanır, ancak bu seviyenin üzerinde bir başlık tankı gövdenin her iki tarafında da bulunur. Gövde, güvenilirlik ve uzun ömür için üretilmiştir ve tuzlu suda kullanımını kolaylaştıran, ağırlıklı olarak işlenmiş alüminyum olmak üzere korozyona dayanıklı malzemelerden kapsamlı bir şekilde yararlanılmıştır. Flight International'a göre, CL-415 su üzerinde iyi bir yol tutuşuna sahiptir ve diğer birçok amfibi uçakla karşılaştırıldığında kullanımı nispeten kolaydır. CL-515, 7.000 litreye kadar su alabilir ve 14 saniyelik yeniden doldurma süresine sahiptir.
Yazımı okuduğunuz için teşekkürler, bir sonraki yazımda görüşmek üzere!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.