Uzayda Güneş Enerjisi İstasyonu Mümkün mü?

Bilim ve Teknoloji - 05 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

05 Eylül, 2022

Uzayda Güneş Enerjisi İstasyonu Mümkün mü?

Dünyada, özellikle güney bölgelerde görmeye alıştığımız güneş enerji sistemlerini yakında uzayda da görebiliriz. İngiltere’nin çılgın projesini bu yazımda avantaj ve dezavantajlarıyla sizlere anlattım.

İngiltere, uzayda bir güneş enerjisi istasyonu inşa etmek için 16 milyar sterlin maliyetinde bir proje üzerinde çalışıyor. Haberlere göre bu proje, İngiltere’nin 2050 yılına kadar tamamen gerçekleştirmeyi planladığı net sıfır karbon salınımlı enerji üretiminin bir parçası. Projeye göre enerji istasyonu, zamanın %99’unda güneşi görebilecek bir yörüngede olacak ve topladığı enerjiyi yeryüzünde sabit bir noktaya güvenli bir şekilde iletecek. Dünyadaki güneş enerji panelleri gündüz vakitlerinde bile tam enerji toplayamıyorken uzaydaki bir enerji istasyonu tam zamanlı olarak enerji toplayabilecek.

Çalışma Prensibi

Uzay tabanlı güneş enerjisi sistemi, uzayda güneş enerjisinin toplanmasını ve Dünya'ya aktarılmasını içerir. Sistem, güneş panelleriyle donatılmış devasa bir uzay aracı olan bir güneş enerjisi uydusundan oluşurken paneller daha sonra yüksek frekanslı radyo dalgaları aracılığıyla kablosuz olarak Dünya'ya iletim sağlar. Sonrasındaysa yeryüzünde konumlandırılacak anten, radyo dalgalarını elektriğe dönüştürür ve daha sonra bu da elektrik şebekesine iletilir.

Uzayda Güneş Enerjisi İstasyonu Mümkün mü?

Avantajları

Enerji istasyonu projesinin, yalnızca gündüzleri ve hava durumuna bağlı olarak elektrik üretebilen karasal güneş enerjisi sistemlerine göre avantajı 24 saat boyunca ve her hava koşulunda sürekli enerji üretebilmesidir. Küresel enerji talebinin 2050 yılına kadar yaklaşık yüzde 50 artması öngörüldüğünden dolayı uzay tabanlı güneş enerjisi, dünya enerji sektöründe artan talebi karşılamaya ve bunu yaparken de küresel sıcaklık artışıyla mücadeleye yardımcı olmanın anahtarı olabilir.

Dezavantajları

Sistemin dezavantajları arasında ise temelinde çok sayıda güneş modülünün, yörüngedeki robotlar tarafından monte edildiği modüler bir tasarıma dayandığı düşünüldüğünde, unsurların uzaya taşınmasının zor ve maliyetli olması gösterilebilir. Örneğin sadece bir uzay güneş enerjisi istasyonunun montajı bile çok sayıda fırlatma gerektirecektir. Bu da hem maliyete hem de her ne kadar uzun vadede karbon salınımlarını azaltmak için tasarlanmış olsa da uzaya fırlatmalarla ilgili önemli çevresel etkilere neden olabilir. Ayrıca projenin enerji geliri düşünüldüğünde maliyeti karşılayıp karşılamayacağı uzmanlar için bir ikilem durumudur. Dahası bu projenin maliyetiyle dünyada yenilebilir enerjiye yatırımlar yapılarak da benzer çıktılar alınabilir. Diğer bir dezavantaj ise güneş panellerinin uzay çöplerinden zarar görme ve daha hızlı yıpranma ihtimali olarak varsayılıyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.