Uyku Neden Bu Kadar Önemli?
Bilim ve Teknoloji - 24 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
24 Ocak, 2022
Kredi: klyaksun
İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan uyku neden bu kadar önemli? Uykusuz kaldığınızda vücudunuzda neler olur? İyi bir uyku için neler yapabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazımda bulabilirsiniz.
Uyku: yaş, cinsiyet veya etnik kökene bakılmaksızın tüm insanlar için günlük olarak gerekli olan karmaşık ve biyolojik bir süreçtir. Hala neden uyuduğumuzu, neyin uykuya neden olduğunu ve neyin uyanıklığa neden olduğunu tam olarak anlayamıyoruz. “Onarıcı ya da sağlıklı bir uyku” için kaç saat gerektiği bile hala tam olarak anlaşılmış değil.
Bu belirsizliklere rağmen, uykunun önemli bir işlevi vardır. Vücudumuzun ve zihnimizin yeniden şarj olmasını sağlar, uyandığımızda kendimizi tazelenmiş hissettirir ve uyanık kalmamıza yardımcı olur. Sağlıklı uyku, aynı zamanda vücudumuzun dirençli kalmasına ve hastalıkları önlemesine yardımcı olur. Yeterli uyku olmadan beynimiz düzgün çalışamaz. Anıların sağlıklı işlenmesi, konsantre olmak ve sağlıklı düşünmek için bir miktar uykuya ihtiyaç duyarız.
Hepimiz birer vücut saatine sahibiz ve bu saatler uyku döngümüzü düzenler. Kendimizi yorgun ve yatmaya hazır hissettiğimizi veya yenilenmiş ve uyanık hissettiğimizi kontrol eder. Bu saat, tipik bir kol saati gibi 24 saatlik bir döngüde çalışır. Uykudan uyandıktan sonra gün boyunca giderek ilerleyen zaman, bizim de daha fazla yorulmamıza neden olur. Bu duygular, akşam yatma saatine kadar doruğa ulaşır. Uyku ve uyanıklık dengesi olarak da bilinen dürtü, beyinde üretilen organik bir bileşik olan adenozin ile bağlantılı olabilir. Adenozin seviyeleri gün boyunca siz daha yorgun hale geldikçe artar, uyku sırasında ise vücut bu bileşiği parçalar.
Araştırmalar, çoğu yetişkin için kaliteli bir uykunun, 7-9 saat aralığında olması gerektiğini gösteriyor. Çocuklar ve gençler, özellikle beş yaşından küçüklerse, daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Çalışma hayatı, yaşanılan ve kaygılanılan günlük stresler, size uygun olmayan bir yatak odası ortamı ve sağlık koşulları, yeterli uyku almamızı engelleyebilir. Sağlıklı bir diyet ve olumlu yaşam tarzı alışkanlıkları, her gece yeterli miktarda uykunun sağlanmasına yardımcı olabilir. Ancak bazıları için uykusuzluk çekmek, uyku bozukluğunun ilk belirtisi olabilir. Bu belirtiler erkenden tespit edilip tedavi edilmezse vücudun biyolojik düzeni bozulur ve kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Çoğu yetişkin için her gece en az yedi saat uyku, fiziksel ve psikolojik olarak vücudumuzun daha iyi olmasını sağlayacaktır. Yetersiz miktarda uyku ciddi sonuçlara yol açabilir. Bazı araştırmalar, uyku yoksunluğunun insanları odaklanmalarda gecikmelere, düşük algılamaya, kısa süreli hafıza kayıplarına, gecikmiş tepkilere ve ruh hali değişimlerine karşı savunmasız bıraktığını göstermiştir. Ek olarak, uyku eksikliği, belirli hastalıklar ve tıbbi durumlar için daha yüksek bir riskle ilişkilendirilmiştir. Bunlara obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç, ruh sağlığında bozulma ve erken ölüm dahildir.
İyi bir uyku için neler yapabiliriz?
- Gerçekçi bir yatma zamanı belirleyin ve hafta sonlarında bile buna bağlı kalın.
- Yatak odanızda sizin için yeterli sıcaklık ayarlarını ve ışık seviyelerini koruyun.
- Yatağınız, yastıklarınız ve çarşaflarınız dahil olmak üzere rahat bir uyku ortamına sahip olduğunuzdan emin olun.
- Televizyon, bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik aletleri yatak odanızdan uzak tutmaya çalışın.
- Yatmadan önceki saatlerde kafein, alkol ve ağır yemeklerden kaçının.
- Gün boyunca egzersiz yapın. Bu, akşamları dinlenmenize ve uykuya hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.