Türkiye'nin Kadın Teknoloji Girişimcileri - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
17 Mayıs, 2021
Türkiye'nin gurur kaynağı genç kadın girişimcileri kimlerdir, girişimciliğe nasıl adım atmışlardır? Gözde Büyükacaroğlu ve Hazel Topçu'yu yakından tanımaya hazırsanız, başlayalım.
GÖZDE BÜYÜKACAROĞLU - VIVOO
Girişimciliğe İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü 2. Sınıf öğrencisiyken adım atan Gözde Büyükacaroğlu, bugün Türkiye’nin genç kadın girişimcilerinden.
2015 senesinde iki kadın kurucu ortak olarak kurdukları Vivosens, taşınabilir tanı üzerinde çalışan bir uygulamadır. Sanayi Bakanlığı’nın ‘Teknogirişim Desteği’ ile kurdukları Vivosens, ArıTeknokent önderliğinde gerçekleşen ‘BigBang 2015’ ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ‘’İlk İşim Girişim’’ yarışmasının birincisi olmuştur.
Vivosens’in ardından yeni bir fikirle kurucu ortağı olduğu VIVOO, İdrar stripleri üzerinden kişinin kendi metabolizmasını takip etmesini sağlayan ve kişiye özgü tavsiyeler veren bir "wellness asistanı"dır. İdrar stripleri üzerine kişinin idrarını yapması sonucunda, stripler üzerindeki kutucuklarda renk değişimi olmaktadır. Renk değişiminin uygulama üzerinden fotoğrafı çekilir. Görüntü işlemede renk değişimine göre vücudun metabolizması, yeterli su tüketimi, vücutta enfeksiyon varlığı gibi durumlar ortaya çıkar. Metabolizma sonuçlarına göre tavsiyeler veren uygulama 500 İstanbul’dan yatırım almıştır.
Girişimci olmak isteyen kadınlara, ‘’ Toplumların kadınlara biçtiği rollerden sıyrılarak, hep daha özgüvenli ve daha istekli bir şekilde varlığımızı ortaya koymalıyız. Özgür olmalı, özgür düşünmeliyiz.’’ tavsiyesinde bulunan Büyükacaroğlu’nun başarılarının artarak devam etmesini dileriz.
HAZEL TOPÇU - HAUS GIDA
İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden 2012 yılında mezun olan Hazel Topçu bugün Yıldız Teknopark’ta çalışmalarını sürdüren bir Türk girişimci .
Tayland tatili sırasında Tayland’ da peynir ve yoğurt bulamamasından sonra proje fikrinin oluştuğunu söyleyen Hazel Topçu gıdaların raf ömrünü 30 yıla çıkaran bir teknoloji çözümü geliştirdi. Gıdanın besin değerini bozmadan uzun süre korumayı başaran girişimci, Tübitak'ın 150 bin Tl'lik genç girişimci desteği ile Haus Gıda isimli şirketini kurmuştur.
Liyoflizasyon teknolojisiyle gıdaları önce şoklayıp sonra içerisindeki suyu gıdanın yapısına zarar vermeden çeken sistemde gıdanın içerisinde hiç nem kalmadığı için bozulma da ortadan kalkıyor. Avrupa birliğinin düzenlediği Green Teknoloji yarışmasında kazandığı 1.lik ödülü ile Litvanya’daki Boostcamp’e katılmıştır, ardından Balticsandbox Women in Tech yarışmasında yine birincilik ödülü ile Litvanya’da gerçekleştiren Accelerator programından kabul almıştır. 2019’da Bahrain Enterprenuership Investment zirvesine ve ICUBE International Accelerator programına kabul edilmiştir. Kagider 2018'de yılın en başarılı 10 kadın girişimcisinden biri seçilmiş, BBVA Momentum 2018'de sosyal girişimcilik yarışmasında seçilen start-uplar arasında olup 4 aylık bir IE Business School'dan eğitim almıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin “İlk işim girişim” yarışmasında üçüncülük kazanmıştır.
“Dünyadaki her şey kadının eseridir.” Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünü hiç unutmayın. Kadın istihdamını ne kadar artırırsak o kadar hızlı büyürüz.'' diyerek genç girişimcilere seslenen Hazel Topçu'nun başarı merdivenlerinde hızla yükselmesini dileriz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.