Türkiye'nin İnternet ile Tanışma Serüveni
Bilim ve Teknoloji - 06 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
06 Eylül, 2021
İnternet, banka, fatura, eğlence, sosyalleşme, alışveriş, iletişim ve bilgi gibi birçok içeriği ve kolaylığı bizlere sunan bir araç. Pekala, artık hayatımızla ayrılmaz bir bütünlük oluşturan bu aracın Türkiye'ye girişini merak ettiniz mi? Buyurun yazımıza!
Türkiye'ye Giriş ve Kamusal Dönem
Türkiye’nin ilk internet bağlantısı için çekilen ağ 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK iş birliği ile başlatıldı. Bu ağdan yapılan ilk bağlantı ise 12 Nisan 1993 tarihinde gerçekleşti. Yani Türkiye 1993'te ilk defa internete girdi diyebiliriz. ODTÜ'ye ait yönlendiricilerle ve PTT'den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak Türkiye’deki ilk internet bağlantısı böylece kurulmuş oldu.
Tabii ki bu dönemde medya olarak sosyal medya olmadığı için yerel medya yani gazetelerde bu bağlantı manşet olarak sunuldu. İşte o gazetelerden bir tanesi:
Görüldüğü üzere internet öncelikle kamusal alanlarda yani devletin kurum ve kuruluşlarında kullanılmaya başlandı. Bu yapı 1993-1996 yılları arasında Türkiye'deki birçok üniversiteye ODTÜ sistemi üzerinden internete erişim olanağı sundu. Bu gelişmeden sonra diğer üniversitelerde de internete erişim sağlandı. Bunların hangileri olduğuna bakacak olursak: Ege, Bilkent, Boğaziçi ve İstanbul Teknik üniversitelerinde de internet bağlantı gerçekleştirildi. İlk Türkçe içerikli web sayfaları ise ODTÜ ve Bilkent Üniversitelerinin web siteleri olarak tarihe kazındı.
İnternetin Halka Arzı
1996 yılında internet artık kamusal alanın haricinde özel alanda da kullanıma sunulmaya başlandı. İnterneti ticari kuruluşların ve internet servis sağlayıcılarının yararlanmasını sağlayacak TURNET projesi 1996 Ağustos ayında hayata geçti. TURNET'in kurduğu hatlardan ticari olarak yararlanan İnternet Servis Sağlayıcı şirketleri ortaya çıktı ve interneti halka belirledikleri fiyattan satmaya başladılar. Böylece internet artık bireye indirgenmiş oldu ve günümüze kadar gelişe gelişe geldi.
TURNET’in, ikisi İstanbul’dan (2MBit/san ve 512 kbit/san hızlarında); diğeri Ankara’dan 2Mbit/san hızında 3 tane hattı vardı. Şu an içinde bulunduğumuz çağın internet gerekliliğini ve bize sunulanı düşünürsek bu verilerin dönemine göre oldukça iyi olduğu kabul edilebilir.
Son Olarak Sınav Sonuçları
Türkiye'de yukarıdaki gelişmelere ek olarak internetin gelişimi hız kesmeden devam etti. Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 1996 yılında ÖSS, ÖYS ve TUS sınavlarının sonuçlarını tüm Türkiye'ye ODTÜ'nün internet sunucuları üzerinden açıklandı. Bugün itibariyle internet kamusal anlamda en gelişmiş haliyle e-Devlet sistemi üzerinden işletilirken, özel anlamda aklınıza gelecek her şeyi içine almaktadır. Bu yazıyı okumanızda bunun bir kanıtıdır.
Bir başka yazıda görüşene kadar, sağlıkla kalın!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.