Titanoboa: Keşfedilen En Büyük Tehlike
Kültür ve Sanat - 23 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 6 Dk.
23 Mayıs, 2022
Dünyada en çok korktuğunuz hayvan nedir? diye soracak olursak, örümcek, fare, köpek hatta kelebek bile diyeniniz olabilir. Peki hastalara şifa, dertlilere deva olan, 1 damla zehriyle 100.000 insanı bile rahatlıkla öldürebilen yılanlardan kim korkar? Ya da başka bir soru: Dinazorlar çağında yaşasaydınız ve tarihte bilinen en büyük yılan olan Titanoboa'nın yanında karınca kadar küçük kalsaydınız ne yapardınız?
Dünya her saniye değişime açık, sürekli kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla dünyanın bu harmonisi değişik iklim ve coğrafyayı; bunlar içerisinde de çeşitli adaptasyonları oluşturur. Buna kanıt olarak günümüz ekosistemini gösterebiliriz. Çünkü dünyaya bakıldığında; belirli şartlar altında (nem, sıcaklık, basınç) belirli yerlerde yaşayan, belirli yerlerde yaşamak zorunda olan hayvanlar vardır. Hiçbir doğal ya da beşeri müdehale olmazsa, bu düzen bu şekilde devam eder. Ama ne yazık ki insanlar, yarattıkları teknolojilerle, nükleer enerjiyle (hatta biyolojik silahlarla) doğal çevreyi her geçen saniye bozmaktadırlar. Bu perspektifte dinozorlar çağına baktığımızda ise; o zamanın hayvanlarının yaşadığı belirli bir iklimi, belirli sıcaklık ve nem ortamları vardı ama, gerçeği bulmada en mantıklı kabul gören düşünce olan, astroidin dünyaya çarpması teorisi açısından bu duruma bakacak olursak; gök taşı dünyaya çarptığında doğrudan olarak sayısız canlıyı yok etmiş, dolaylı olarak da çarptığında dünyanın eksenini az da olsa kaydırmış, güneş ışınlarının geliş açısı değişmiş ve çeşitli tektonik hareketlere sebebiyet vermiştir. Dolayısıyla bunun akabinde zamanla yeni iklim ve adaptasyonlar oluşmuştur demek yanlış olmaz. Sonuç olarak Jurassic Park filminden fırlamış gibi olsa da, eskiden bu canlıların belirli bir adaptasyonu olduğunu ve koşulların değiştiğini unutmamak gerekir.
Kısacık bir ön bilginin ardından şimdi, asıl konumuz olan Titanoboa'yı incelemeye başlayabiliriz.
Titanoboa Nedir?
Günümüzden yaklaşık 58-60 milyon yıl önce dünyada yaşamış en büyük yılan olan Titanoboa yılanı, günümüz piton ve boğa yılanının atası olarak tarihe geçmiştir.
Titanoboa Kaç Metre?
Şöyle ki: 2009 yılında Kolombiya'da Cerrejon Kömür Madeni'nde yapılan kazılar sırasında, Smithsonion Tropik Araştırmalar Merkezi bilim adamlarından biri olan Dr. Carlos Jaramillo, boyu 14-14.6 m olan bir boğa yılanı fosili keşfetmiştir. Bu keşiften yola çıkarak, bu fosilin Titanoboa'ya ait olduğunu ve Titanoboa boyunun ortalama olarak 12.8 metre olmakla birlikte en fazla 14.6 metreye kadar uzandığını söyleyebiliriz.
Aslında daha önce 2002 yılında Florida Üniversitesi'nden Dr. Jonathan Bloch ve ekibi bu bölgeye gelerek burada çalışmalar yapmış, buranın en eski yağmur ormanlarından biri olduğunu keşfetmişlerdir. Bu keşifle birlikte bu bölgeye, çeşitli araştırmalar yapmak için dünyanın dört bir yerinden bilim adamı gelmiştir. Zamanla elde edilen bulgularla burada eskiden tropik bitki ve hayvanların olduğu keşifler yapılmıştır. Bunlardan bilinen en büyük örneği de bilindiği üzere Titanoboa yılanıdır. Ayriyeten Titanoboa'nın yaşadığı dönem Paleosen Dönemi'dir.
Yaklaşık 56-66 milyon yıl arası dönemi ifade etmektedir. Bu dönemde dünya jeolojik olarak sürekli aktif bir konumdaydı. Tektonik hareketler, pangeanın ayrılması, kıtaların oluşmasındaki evrenin devam ettiği dönemdir. Aynı zamanda bu dönemde Güney Amerika'ya (Kolombiya) karşılık gelen parça, Kuzey Amerika'ya çok yakın olana kadar kuzeybatıya taşınmıştır ama birleşmemişlerdir. Çünkü aralarında kıta denizleri olarak bilinen su parçaları vardı. Tabi bu durum sonraki dönemlerde Panama kıstağının ortaya çıkışıyla birleşecektir. Bu dönemlerde dünya ilk zamanlarda çok soğuk ve kuraktı ama zaman geçtikçe nemli ve sıcak iklime dönüştü. Bu da Titanaboa'nın ortaya çıkması için en uygun ortamdı.
TİTANOBOA ÖZELLİKLERİ:
Titanoboa yılanı yaklaşık 14-14.6 metre boyunda, 1.135-1.140 kilo olan bir boğa yılanıdır. Titanoboa, dinozorların çoğunun yok olduğu zamanlarda ortaya çıkmış ve zamanla nesli tükenmiş bir yılandır. Bilindiği gibi bazı yılanlar avlarını zehirleyerek, bazıları da sıkarak öldürürler. Titanoboa ise zehirli olmayan ama avını 281 kg/metre kare basınç uygulayarak öldüren bir yılan türüdür. Bunu daha iyi kavramak için en güzel örnek, ABD'de bulunan Brooklyn Köprüsü'nün üzerinize düşüp ezildiğinizi gözünüzde canlandırın. Sizce kaç saniye hayatta kalabilirsiniz? İşte Titanoboa'yı bu kadar süper katil yapan en büyük özelliği, büyüküğü ve uyguladığı basınçtır. Merak edenler için, Titanoboa'nın en gerçekçi kopyası Smithson Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilenmektedir.
Titanoboa Nesli Neden Tükendi?
Titanoboa yılanının neslinin tükenmesinin sebebi kesin olarak bilinmese de, bu konu hakkında 2 ana teori bulumakta. İlk olarak, Titanoboa yılanının ortaya çıkışında küresel ısınmanın büyük etkisi olduğundan, yine küresel bir iklim değişikliğinin Titanoboa yılanının neslinin tükenmesine sebep olduğu düşünülüyor. Titanoboa'lar nemli ve sıcak ortamda yaşamaya adapte oldukları için küresel bir soğuma sonucu hayatlarını devam ettirememiş ve yerlerini daha küçük sürüngenlere bırakmış ve yok olmuş olabilirler. Titanoboa'ların neslinin tükenmesindeki ikinci teori ise, Titanoboa'ların yaşam alanlarının zaman içinde nemli ve sıcak yağmur ormanlarından, deniz seviyesinin çok yukarısında zengin bir kömür madeni haline gelmesidir. Bu iki teori de Titanoboa'ların zaman içinde nesillerinin tükenmesi konusunda bir fikir verse de bu konu hakkında kesin bir görüş bulunmuyor.
Titanoboa Filmi
Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük yılanı olan Titanoboa yılanı hakkında 2012 yılında "Titanoboa: Monster Snake" adında bir belgesel filmi de çekilmiştir. Belgeselde, Titanoboa'ların ortaya çıkışı ve özellikleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.