Televizyonun Mucidi - Philo Farnsworth - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 04 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 2 Dk.
04 Temmuz, 2022
Zihnimiz çok aktiftir. Sürekli bir şeyler düşünür, aynı anda belki onlarca düşünce gelip geçer. Özellikle çocukken daha fazla renkli çalışan zihnimiz bize birçok fikir üretir. Bu yazımda çocuk mucit olan, televizyonu icat eden Philo Taylor Farnsworth'ten bahsedeceğim.
Tam adı Philo Taylor Farnsworth olan bu çocuk, şu anda hayatımızda çok büyük bir yere sahip. Teknoloji çağı dediğimiz bu çılgınlıkta telefonlar, akıllı robotlar, bilgisayarlar, son model elektrikli ev eşyaları ve özellikle televizyonlar bir günümüzün çoğunu ayırdığımız şeyler. Özellikle yorucu bir günün ardından eve gelip ayaklarımızı uzatıp televizyon izlemek ucuz yollu terapiler arasında diyebiliriz. Patlamış mısırı alıp sevdiğin bir diziyi izlemek yorgunluğunu atıp kafa dağıtmana yardımcı olabilir.
Gelelim Philo Farnsworth'e. 1906 yılında Amerika'da doğdu. Bu yazıda her ne kadar Philo'dan bahsetsek de aslında John Logie Baird, televizyonu Philo'dan önce bulmuştu. Fakat Philo, John'dan bağımsız bir şekilde televizyonu icat etti. Yani 7 Eylül 1927'de bir görüntüyü bir odadan diğer bir odaya aktarabildi. Üstelik bu çalışmaları yaparken elinde pek fazla imkan da yoktu. Kendi kendini yetiştirmeyi başaran Philo, çalışmalarını yaparken çok da gelişmiş laboratuvarlarda değildi.
Bu fikir Philo 14 yaşındayken, tatlı köyü Idaho'da tarla sürerken görüntüyü de radyo dalgaları gibi nakledebileceğini düşünmesiyle gerçekleşti. Böylelikle görüntüyü taşıyacak o cihazı icat etmesi konusunda onu harekete geçirdi.
Genç yaşında televizyon gibi büyük bir icat maalesef ki Farnsworth'e bir ün kazandıramadı. 64 yıllık yaşamı boyunca böylesine önemli bir kişi sadece bir kez televizyona çıktı. CBS'in 'Benim Bir Sırrım Var!' adlı oyun programına çıkan Philo, ünlü kişiler yerine ünsüz kişiler arasında programa davet edilmişti.
Programda ünlü konuklar, karşılarındaki ünsüz kişiye sorular yönelterek sırrını ortaya çıkarmaya çalışıyorlardı. Farnsworth ünsüz konumundaydı. Büyük icadının değerini bilinirken göremeyen Philo, 64 yaşında iken hayata gözlerini yumdu. Böylesine bir zekanın değerinin bilinmemesi maalesef ki hepimiz için üzücü olmuştur, dolayısıyla her gün duvarınızın önünde yer alan televizyonunuza bakarken aklınızdan kısa bir anlık Philo'yu geçirmeniz onu mutlu ederdi.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.