Teknoloji ve Televizyonun Birleşme Noktası: Reed Hastings - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
17 Mayıs, 2021
DVD kiralama şirketi olarak hayata başlayan Netflix, bugün milyonlarca üyesiyle dizi/film sektörüne damgasını vurmuş durumda. Peki bu başarının arkasındaki isim Reed Hastings kimdir? Netflix’i nasıl kurmuştur? Bu başarıyı nasıl yakalamıştır? Gelin tüm detaylarıyla inceleyelim.
Reed Hastings Kimdir?
Netflix’in kurucu ortaklarından ve şu anki CEO’su olan Reed Hastings, 1960 yılında ABD’nin Massachusetts eyaletinin başkenti Boston’da dünyaya geldi. 1978 yılında Cambridge’deki Buckingham Browne & Nichols Okulundan mezun oldu. Liseden sonra eğitimine bir yıl ara verdiği sırada ihtiyaçlarını gidermek ve harçlığını çıkarmak için bir elektrikli süpürge firmasında saha elemanı olarak işe başladı. Bir yıl boyunca kapı kapı dolaşarak elektrikli süpürge sattı. Daha sonra Bowdoin Üniversitesi Matematik alanında lisansını 1983 yılında tamamladı.
Üniversiteden mezun olduktan sonra ABD’de bulunan “Peace Corps” (Barış Gönüllüleri) adlı topluluğa katıldı ve Güney Afrika’nın Esvatini şehrine giderek 1985’e kadar yaklaşık 800 öğrenciden oluşan bir lisede matematik öğretmenliği yaptı. Hastings, Afrika’daki deneyimlerinin onun girişimcilik ve risk alma becerilerini geliştirdiğini ifade ediyor.
Esvatini’de iki yıl kaldıktan sonra Stanford Üniversitesine giren Hastings, 1988 yılında Bilgisayar Bilimleri bölümünden yüksek lisans derecesi ile mezun oldu.
"Cebinizde on dolarla Afrika'da otostop yaptıktan sonra, bir iş kurmak çok da korkutucu görünmüyor."
Reed Hastings’in Kariyeri
Hastings’in mezun olduktan sonraki ilk durağı, yazılım mühendisi olarak başladığı Adaptive Technology’ydi. Burada şirketin CEO’su Audrey MacLean ile tanışma fırsatı buldu ve ondan odaklanmanın değerini öğrendi.
Hastings, 1991 yılında, bilgisayarlardaki sorunları çözümleyen yazılımlar geliştiren ve kendisinin ilk şirketi olan Pure Software'in temelini atmak için Adaptive Technology'den ayrıldı. Şirket hızlı bir şekilde büyürken mühendislik mezunu olduğu için CEO olmanın zorluklarına alışamayan Hastings, yönetim kurulundan yerine başkasının gelmesini istedi. Yönetim kurulu bu isteği reddetti ve bu ret bugünkü Hastings‘in temellerini atmış oldu.
Şirket 1995 yılında halka arz edildi ve Pure Software 1996 yılında Atria ile birleşti. 1997 yılında ise bu şirketi Rational Software satın aldı.
Netflix Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?
Eşiyle birlikte izlemek için kiraladığı “Apollo 13” film kasetini geri iade etmeyi unutan Hastings, bir süre sonra kaseti geri getirmesi ve gecikme bedeli olarak da 40 dolar ödemesi talep edilince çok sinirlendi ve stres atmak için spor salonunun yolunu tuttu. Tam bu sırada spor salonu aboneliği ile film kiralama işini ortak bir paydada birleştiren fikir ortaya çıktı. Bu fikir aylık sabit bir ücret karşılığında sınırsız sayıda DVD kiralama olarak hayata geçti.
Netflix Fikri Nasıl Büyüdü?
Şirket bu süreçte istikrarlı bir şekilde büyüdü. Reed Hastings ise yenilikçi yönetimiyle şirketin bu başarısında büyük pay sahibi oldu. Şirketin sunduğu imkanlar piyasadaki en yetenekli insanları Netflix’te çalışmaya imrendirdi.
Şirket, 2007 yılına geldiğinde 1 milyarıncı DVD’sini kargoladı ve daha sonrasında online ortama giriş yapan Netflix, 2010 yılında 16 milyon üyeye ulaştı.
Netflix artık halihazırda var olan film ve dizileri satmak yerine 2013 yılında büyük ve riskli bir adım atarak kendi dizisi “House of Cards”ı izleyicileriyle buluşturdu. Dizi birçok ödülü beraberinde getirmesinin yanında Netflix’in hisse değerlerini 3 katına çıkardı.
Ağustos 2015’te Netflix diğer şirketlerden çok farklı bir yol izleyerek çalışanlarına esnek izin ve tatil imkanları sundu. Bunu yapmasının sebebi “çalışanlarının mutluluğu şirketin başarısını daha çok artıracağı” düşüncesiydi. Tabii bu stratejinin de arkasında Reed Hastings yer alıyor.
Netflix Nasıl Başarılı Oldu?
2020 yılı itibarıyla 200 milyona yakın üyeye sahip olan Netflix, yapay zekâ teknolojisini kullanarak 20 yılda sıradan bir DVD kiralama şirketinden Google, Facebook, Instagram gibi büyük bir markaya dönüştü. Hastings’in Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi yüksek lisansı yapmış olması, bu teknolojiyi son derece başarılı bir şekilde kullanmasında en büyük etken olarak gösterilirse hiç de yanlış olmaz.
Netflix’in yapay zekâ alanındaki başarısı, bilinenin aksine insanlara ne izlemeleri gerektiğini önermesiyle alakalı değil, insanların izledikleri dizi ve filmlerde sevdikleri unsurları analiz ederek buna uygun önerilerde bulunmasıdır.
"Bir yerde ağrı varsa orada aspirin olmanız gerekir, vitamin hapı değil. Aspirin ağrıyı kısa süre içinde dindirir ve direkt etki eder. Buna karşın vitamin hapı dolaylı bir fayda sağlar. Netflix kurulduğu günden beri aspirin olmayı hedefliyor."
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.