Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak
Bilim ve Teknoloji - 23 Ocak, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
23 Ocak, 2023
Hepimiz teknoloji çağında yaşıyoruz. Teknolojik imkanlardan faydalanıyor, bu sayede zamandan tasarruf ediyoruz. Peki teknolojiyi doğru kullanıyor muyuz? Yoksa saatlerce bilgisayar başında oturup işlerimizi yarım mı bırakıyoruz? Gelin birlikte teknoloji bağımlılığını inceleyelim!
Neredeyse hepimiz teknolojik aletleri gereğinden fazla kullanıyor ve bu durumdan kurtulmak için çeşitli yöntemlere başvuruyoruz. Peki bu uyguladığımız yöntemlerden kaçı doğru sonuç veriyor ve ne kadar işe yarıyor? İşte bu tartışılması gereken bir durum. Çünkü bu yöntemlerin herkes için olumlu yönde etki etmesi beklenemez. Yapılması gereken ilk iş bize uygun bir yöntem seçmek ve zaman içerisinde seçtiğimiz bu yöntemi takip edip kaydetmektir. Bunu bir not defteri ya da ajandaya kaydederek ilerleyişinizi takip edebilirsiniz. Daha sonra değişimleri inceleyip değerlendirme aşamasına geçebilirsiniz. Bu sayede daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.
Nasıl doğru sonuç elde edebileceğimizi öğrendiğimize göre şimdi de seçmek istediğimiz yöntemleri sıralayalım. Teknolojik aletlerin kullanım saatlerini azaltmak ve bu şekilde kalan zamanı da kendimize ayırmak önerilecek ilk yöntemimiz. Örneğin telefonu günde 10 saat kullandığınızı varsayalım. Bu saati 5'e indirin. Bir yandan da ne hissettiğinizi düşünün. İlk başta zorlanabilirsiniz fakat sonra bu duruma alışacağınızı da unutmayın. Ertesi gün bu süreyi 3 saate indirin ve bu şekilde azaltarak ilerleyin. Bu şekilde dijital detoks yaparak hem zamanın farkına varabileceksiniz hem de teknolojiyi yeteri kadar kullanıp doğru bir şekilde faydalanma imkanı sağlayacaksınız.
İkinci yöntemimiz ise bıktırma yöntemidir. Burada telefon, tablet veya bilgisayardan birini seçiyoruz ve gün boyu bu seçtiğimiz teknolojik aletle ilgileniyoruz. Çok mantıklı gelmese de buradaki amacımız bu süreçte bahsi geçen teknolojik aletten sıkılmayı sağlamak ve bir süreliğine bu kişiyi teknoloji bağımlılığından kurtarmak. Bu sayede kişi telefonu eline almak istemeyecektir. Bir diğer yöntem ise bildirim sesini kapatmak olacaktır. Telefondaki bildirim sesleri sürekli dikkat dağıtır ve yapmamız gereken işleri yapmamızı geciktirir.
Teknolojik aletlere ayırdığımız zamanı hesaplayıp bunun yerine o zamanı başka meşguliyetlerle doldurmak sayabileceğimiz bir diğer seçenek olarak değerlendirilebilir. Bu aktiviteleri belirlemek tamamen size kalmış. Sportif faaliyetlere katılmak, çeşitli sanatsal faaliyetlerde görev almak, okul kulüplerinde aktif görev almak, teknoloji bağımlılığı konusunda konferans ve seminerlere katılmak, gün içerisinde çeşitli plan ve programlar yapmak, çevremizde değer verdiğimiz insanlarla vakit geçirmek, bir projede yer almak etkili olabilecek birkaç alternatif diyebilirim.
Şimdi de bağımlı olduğumuzu nasıl anlarız kısaca bundan bahsedelim. Farkında olmadan ya da farkında olarak sosyal medyada ya da internette saatler harcamak, gece geç saatlere kadar teknolojik aletlerle vakit geçirmek, teknolojik aletlerden uzak kalınca kendimizi yoksun veya eksik hissetmek, teknolojik aletlerle daha fazla vakit geçirmek için yapılması gereken işleri ertelemek/yapamamak veya bu yüzden sosyal yaşantısından ödün vermek bağımlılığın başladığını gösteren örneklerdir. Bu sadece tek boyutlu bir sorun değildir. Sosyal, fiziksel ve psikolojik durumumuzu da etkilemektedir. Teknolojik aletleri daha az kullanarak zamanımızı daha etkili kullanabilir, yaşam kalitemizi artırabiliriz. Teknolojiden doğru imkankarda ve yeterli ölçüde faydalanarak, verimli bir zaman geçirerek ve bir nevi dijital minimalizm ile bu durum mümkündür.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.