Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Binalar
Bilim ve Teknoloji - 27 Şubat, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
27 Şubat, 2023
Sürdürülebilir binalar günümüzde enerji ve su tüketimini en aza indirerek iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlayan sürdürülebilir kentsel kalkınmanın önemli parçalarından biridir. Bu yazımda sizlerle geleceğimiz düşünülerek inşa edilmiş bazı yeşil binaları inceliyoruz.
Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050 yılında insanlığın yaklaşık %68’i şehirlerde yaşıyor olacak. Bu oran gezegen yüzeyinin sadece %3'ünü temsil ediyor, ancak bu küçük kısım dünyadaki enerjinin %78'ini tüketip ve sera gazı emisyonlarının ise %60'ını üretiyor. İşte bu nedenle, yeşil binalar günümüzde büyük bir önem arz ediyor. Yeşil bina ya da sürdürülebilir bina dediğimiz bu yapılar bulunduğu çevrenin yaşam kalitesini koruyorken aynı zamanda da iyileştirebilen binalardır. Bunun için de yüksek düzeyde verimlilik elde etmesi esastır ve bunu sağlamak için ise enerji, su ve diğer kaynakların tüketimini azaltıp kirliliği de en aza indirmektedirler.
Peki bir bina neye göre "yeşil" sayılır? Bunun için bir sertifikaya hak kazanmış olmaları gerekir. Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEED) sertifikası; bir binanın sürdürülebilirlik açısından kabul edilmeyi hak edip etmediğine karar veren, uluslararası kabul görmüş resmi bir sertifikadır. Bu sertifika inşaat ve tasarım ile alakalı kriterler sunarak belirli kategorilere dayanan bir puan sistemi kurar. Bu kategoriler: Konum ve ulaşım, sürdürülebilir alanlar, suyun verimli kullanımı, enerji ve atmosfer, malzemeler ve kaynaklar, iç mekan ve çevre kalitesi, tasarım yeniliği bölgesel öncelik. Projeler bu alanlarda değerlendirildikten sonra 4 farklı seviyede sertifika almaya hak kazanabilirler. 40 puan Sertifikalı, 50-59 puan Gümüş, 60-79 puan Altın, 80 ve üzeri ise Platin
Gelin şimdi çevreye olan faydalarının yanında tasarımları ile de dikkat çeken yeşil binalardan birkaçını aşağıda inceleyelim
Beitou Halk Kütüphanesi, Tayvan
Beitou Parkı'nda yer alan bu halk kütüphanesi Tayvan'ın ilk yeşil kütphanesi. Geniş pencereleri sayesinde su ve elektrik tüketimini azaltmak için iki kat olarak tasarlanmış bir binadır. Çatısı, enerji üretmek için kısmen fotovoltaik hücrelerle (güneş panelleri) kaplıdır ve ayrıca tuvaletlerde kullanılmak üzere yağmur suyu toplayan sisteme sahip.
Olimpiyat Evi, İsviçre
Olimpiyat Evi, dünyanın en sürdürülebilir binalarından biri olarak kabul edilmekte. Cenevre Gölü yakınlarında bulunan bina, binaya yenilenebilir enerji sağlamak için gölden gelen suyu yeniden kullanan ısı pompaları kullanıyor.
Parkroyal Collection, Singapur
Sıradaki yeşil binamız bir otel. Singapur'un merkezinde yer alan bu lüks otel, ziyaretçilerinin zevkine göre gökyüzü bahçeleri adı verilen 15.000 m2 bahçe terasına sahip. Bahçeleri ise daha sonra geri dönüşüm için güneş pilleri, hareket sensörleri ve yağmur suyu toplama kullanılarak kendi kendine yeterli olacak ve minimum enerji tüketecek şekilde tasarlanmış.
Şangay Kulesi, Çin
632 metre yüksekliğindeki bir gökdelenin dünyanın en yüksek ikinci binasının sürdürülebilir bir yapı olduğuna inanmak zor olabilir. Ancak bu bina yağmur suyu toplamak ve atık suyunun bir kısmını dahili kullanım için geri dönüştürmek üzere tasarlanmış. Dış cephenin tasarımı ise, yapımı için gereken malzeme miktarını azaltacak rüzgar yüklerini en aza indirecek şekilde düşünülmüş. Bu sayede kullanılan malzeme mikrtarından tasarruf edilmiş.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.