SSD ve HDD Arasındaki Farklar Nedir?
Bilim ve Teknoloji - 15 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 4 Dk.
15 Aralık, 2020
Daha çok son dönemlerde yaygınlaşan SSD ve sevgili emektarımız HDD nedir, ne işe yarar ve farkları nedir, onları inceleyeceğiz.
SSD yani Solid State Drive (Katı Hâl Sürücüsü), yeni nesil bir depolama aracıdır. Çalışma mantığı bir flaş bellekle aynı olan SSD'nin çıkış müjdesini 2002 yılında Bill Gates Microsoft'un tablet bilgisayarını tanıtırken şu sözlerle belirtmiştir: ‘’Nihâyetinde, mekanik diskler 1.8 boyutlarına kadar küçülecek lâkin, katı hâl diski olarak tâbir edilen teknoloji öne çıkacak ve muhtelif çeşitleri önümüzdeki üç ilâ dört seneye kadar tablet bilgisayarların bir parçası hâline gelmiş olacak.‘’ 2005'te Samsung tarafından üretilmeye başlanmıştır fakat maliyetinden ötürü kullanımına pek sık rastlayanmayan SSD, o dönem HDD'nin tahtını sallayamamıştı. İlk SSD'li bilgisayar SAMSUNG'a aitti ve Q30-SSD 32 NAND bellek taşımaktaydı.
HDD yani Hard Disk Drive (Sabit Disk Sürücüsü), döner bir mil üzerine sıralanmış, metal veya plastikten yapılma ve üzeri manyetik bir tabaka ile kaplı plakalar ve bu plakaların alt ve üst kısımlarında yerleşen okuma/yazma kafalarından oluşur. Veriler HDD'de ki bu manyetik tabakalar üzerine kaydedilir. Çalışma mantığı bir nevi plağa benzetilebilir. HDD'nin ilk üretimi 1956 yılında olup IBM firması tarafından 50 adet 61 cm çapında diskten oluşan 5 MB'lık 305 RAMAC üretildi.
Az çok HDD ve SSD'nin tanımını yaptığımıza göre bu arkadaşlar arasındaki farkları madde madde inceleyebiliriz:
1-Hız: Bir diskte hız her zaman okuma-yazma ve gecikme sürelerinden anlaşılır. SSD'ler saniyede 400-500 MB okuma-yazma hızına sahipken HDD'ler de bu 30-80 MB'tır. Yani iki bilgisayar düşünelim birinde SSD diğerinde HDD olsun. İki bilgisayarda da aynı Windows sürümü yüklü olsun SSD takılı olan bilgisayar yaklaşık 5-6 kat daha hızlı açılacaktır. Bu sadece işletim sistemi için değil uygulamalar, oyunlar, görseller için de geçerlidir.
2-Dayanıklılık: Dayanıklılık konusunda HDD aslında daha büyük, daha kalın, daha dayanıklı gözükse de aslında içinde birçok farklı parça barındırdığı için düştüğünde bozulma olasılığı daha yüksektir. O yüzden SSD'ler her zaman daha dayanıklıdır.
3-Ses(Gürültü): SSD'lerin içinde dönen bir disk ya da fazla parça barındırmadığından sessiz çalışmaktadırlar. HDD çok fazla mekanik parça barındırdığı için daha gürültülü çalışırlar. Bunu CD ve flaş belleğe benzetebiirsiniz.
4-Kapasite: Aslında bu konuyu ele alırken fiyat/kapasite olarak bakmak daha iyidir. Fakat tek başına kapasiteye baktığımızda HDD öne çıkıyor. HDD'nin 12 TB'a kadar üretimi varken bu SSD'de 4 TB'dır.
5-Fiyat: Evet, gel gelelim cüzdanımızdan ne kadar çıkacağına. Yazının başında da belirttiğim gibi SSD'lerin maaliyeti HDD'ye göre her zaman fazla olmuştur. Neredeyse her bakımdan SSD'ler önce çıksa da fiyat olarak pahalı olduğu için bu biraz elimizi sıkıştırmaktadır. 1 TB SSD 800-1400 ₺ arasındayken 1 TB HDD 300-600 ₺ arasındadır.
"Sayın yazarım, bu kadar yazdın peki bize ne önerirsin?" derseniz: şu anda piyasada bilgisayarların hepsinde SSD bulunmamakla beraber bana göre bir bilgisayarda mutlaka SSD şart. Hem cüzdanımı yakmasın hem hızlı olsun derseniz 120 GB SSD+1 TB HDD'yi öneririm. "Yok, ben sadece SSD kullanmak istiyorum" derseniz de minimum 500 GB SSD öneririm.Ufak tefek HDD ve SSD'yi anlatmaya çalıştım yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.