Özgür ve Güvenli Yazılım: Linux
Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
01 Mart, 2021
Bu yazımda Linux işletim sisteminin ne olduğundan, diğer işletim sistemleri ile farklarından ve kimlerin ne amaçla kullandığından bahsettim. Daha fazla bilgiye sahip olmak için yazımı inceleyebilirsiniz!
Linux Nedir?
Linux, 1991 yılında oluşturulan UNIX tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. İsmi, ilk geliştiricisi Linus Torvalds tarafından verilmiştir. En temel anlatımıyla; Windows gibi, bilgisayarlar için bir işletim sistemidir. Windows gibi diyorum ama Windows'tan farkı çoktur. En büyük farkı ise açık kaynak kodlu olmasıdır.
İşletim sisteminin ne olduğunu açıklayacak olursak; kullanıcı ve bilgisayar arasında köprü görevi gören, bilgisayardaki tüm donanım ve yazılımları yöneten yazılımlar bütünü diyebiliriz. Windows, Mac OS, Linux, IOS, Android en bilinen işletim sistemlerindendir. Linux diğer işletim sistemleri ile birçok benzerlik taşır ve birçok uygulamanın Linux versiyonu da mevcuttur. Diğer işletim sistemleri ile benzerliklerinin olması gibi oldukça keskin farklılıkları da vardır. Peki nedir bu farklılıklar?
Linux ve Windows Farklılıkları
Linux'un en çok bilinen ve kullanılan işletim sistemi Windows ile farklılıklarına bakacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:
1) Linux, ilk paragrafta söylediğim gibi açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Windows ise ticari bir işletim sistemidir.
2) Linux, kaynak koda erişebilir ve kullanıcının ihtiyacına göre özelleştirilebilir fakat Windows işletim sisteminde böyle bir şey yoktur.
3) Linux, Windows'a göre daha hızlıdır. Windows yeni donanımlarda eski donanımlara göre daha hızlıyken, Linux'ta böyle bir şey yoktur.
4) Linux, Windows'a göre daha güvenlidir.
5) Linux, kurumsal kuruluşlar tarafından güvenlik amaçlı kullanılır, Windows ise genellikle oyuncular ve iş insanları tarafından tercih edilir.
6) Linux'un kurulumu Windows'un kurulumuna göre daha karmaşıktır.
Bunların sonucunda Linux'un daha iyi olduğunu mu anlamalıyız? Elbette hayır. Her yazılımda olduğu gibi Linux'un da avantajları ve dezavantajları vardır. Peki bunlar nedir?
Linux'un Avantajları
1) Güvenlik: Daha önce söylediğim gibi Linux diğer işletim sistemlerine göre daha güvenlidir. Hatta birçok kurumsal firmada güvenlik için kullanılır. Elbette bütün kötü amaçlı yazılımları engelleyeceklerine dair bir iddiaları yoktur ama Linux, herhangi bir antivirüs programına ihtiyaç duymadan bilgisayarı virüslerden korur.
2) Yazılım Güncellemeleri: Linux sürekli olarak, diğer işletim sistemlerine göre oldukça hızlı güncellenir. Güncellemeler kolayca yüklenebilir.
3) Özelleştirme: Linux'un en büyük avantajı özelleştirmedir. Açık kaynaklı olması, ihtiyaca göre herhangi bir özellik ekleyip kaldırabilmemizi sağlar.
4) Farklı Versiyonlar: Linux'un birçok farklı ücretsiz versiyonu mevcuttur. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre farklı versiyonları kullanablirler.
Linux'un Dezavantajları
1) Standart Versiyon: Linux'un Windows ve Mac OS gibi standart versiyonları yoktur. Bü yüzden kullanıcı binlerce versiyon arasından hangi versiyonu seçeceğine karar vermekte zorlanabilir.
2) Öğrenme: Linux'un kullanımı diğer işletim sistemlerini kullanmak kadar kolay değildir. Linux diğer işletim sistemlerine göre daha çok bilgi gerektirir. Bü yüzden Linux hakkında bilgisi olmayanlar yeni başladıklarında zorlanabilirler.
Siz de ihtiyacınıza yönelik işletim sistemlerinden birini seçebilir, hatta seçtiğiniz işletim sistemi Linux ise ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize göre özelleştirebilirsiniz ama oyun oynamadan yapamam diyorsanız Linux oyun için tavsiye edilen bir işletim sistemi değildir. Özgür ve güvenli bir işletim sisteminin ne olduğunu düşünüyorsanız sizi Linux'u araştırmaya ve incelemeye davet ediyorum. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.