Origamiye Giriş, Origaminin Bilim Ve Teknolojideki Yeri
Bilim ve Teknoloji - 15 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
15 Ocak, 2021
Japon kağıt katlama sanatı: Origami. El becerisi olmayanların elendiği bu sanatta acaba temelini bilmeden bodoslama daldığın için bir şeyleri kaçırıyor olabilir misin? Bize öğretilmeye çalışılan her bilgiye peki bu hayatta ne işimize yarayacak önyargısıyla bakıyoruz? O zaman origami bilim ve teknolojide nasıl kullanılıyor biraz gözatalım!
Origami: Kağıt katlama sanatı.
Origamiyi neden öğrenmelisin? Bunun için sana birkaç sebep sıralayabilirim.
Tabii ki hava atmak için öğrenmelisin. Sanatın her türlüsünün bir havası var kabul edelim. Sevgiline minik jestler yapmak için öğrenmelisin. Bir lale veya kalp minik bir jesttir ama umulmadık anda gelen el yapımı bir hediye günü güzelleştirmek için idealdir. Hediye kitap ayraçları yapmak için öğrenmelisin. Yaramaz misafir çocuğunun dikkatini dağıtmak için ise zıplayan bir kurbağa harika olur. Su içmek için kendinize tek kullanımlık bir bardak yapmak için... Saydıklarım çoğaltılabilir ama bu maddeler benim hayatımda kullandıklarım.
Aslında bir kare kağıdınız ve internetiniz varsa origami yapmak için yeterli kaynağınız var demektir. Ezberlemenize gerek yok. Çok severseniz ve hayatınıza uygulamaya başlarsanız zaten kendiliğinden öğreneceksiniz. :) Aşağıda size lazım olacak bütün katlama tekniklerini gösteren bir video linki bırakıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=r7Il4RzgToY
Benim size verebileceğim püf noktalar şu ikisi: katlama çizgisini iyice belirginleştirin, muntazam bir şekilde katladığınızdan emin olun. Şimdi ise origaminin bilime ilham oluşuna bakacağız!
Bilim ve Teknolojideki Origami
Origaminin temelinde matematiksel ilkeler yer alıyor. Bilim insanları ve mühendisler ise origamiden ilham alarak metal ve plastiğe katlama tekniklerini uyguladıkları tasarımlar yapıyorlar. Geçmişten günümüze gelen origami sanatının geleceğe nasıl yön verdiğini gelin birlikte, birkaç örnekle bakalım.
1) Kurşungeçirmez Kalkan
Brigham Young Üniversitesi'ndeki bir mühendis ekibi aynı anda birkaç kişiyi koruyacak genişlikte ve araba bagajına sığacak büyüklükte kurşungeçirmez bir polis kalkanı tasarlamışlar. Üstelik eski kalkanlara göre daha hafif.
2) Gezegen Kaşifi
Bir çift kaşif. Soldaki açık, sağdaki katlanmış.
NASA'da mühendis olan Jaakko Karras hem gövdesi hem kontrol sistemini katlanabilir devre kartlarından oluşan basit tekerlekli bir kaşif yaptı. Uzay uçuşu sırasında katlı olacak kaşif hedef gezegende açılacak ve keşfi sırasında dar bir alana denk geldiğinde katlanarak kendini küçültebilecek. Ayrıca Karras NASA'nın güvendiği büyük pahalı kaşiflerin yerini bu kaşifin alabileceğini düşünüyor. Gelecekteki NASA görevlerinde yer alacağını umarak kaşif sürüsünü kontrol edebilmek için yeni bir yazılım geliştiriyor.
3) Küçük Yutulabilir Robotlar
MIT'deki araştırmacılar bir hapın içine sığabilecek katlanabilen küçük bir robot tasarladılar. Bu robot vücudun dışından mıknatısla kontrol edilebilecek. Bağırsak ameliyatlarında kullanılması öngörülen robotun mide modelindeki testi başarıyla sonuçlandı. Ancak bu küçük robotu tasarlayan ekibin lideri Daniela Rus, cihazı mükemmelleştirmek için gereken hayvan ve insan testlerinin zaman alacağını bildirdi.
4) Yıldız Gölgeliği
Dış gezegenleri gözlemlemek oldukça zordur çünkü çevredeki yıldızlar çok ışık yayarlar. Bu nedenle NASA'nın Jet İtiş Laboratuvarı mühendisleri yıldızların ışıklarını engelleyecek bir gölgelik tasarlamışlar. Çiçek şeklindeki bu devasa gölgelik uzay teleskopları ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış. Fırlatma esnasında katlı duran gölgelik uzayda/yörüngesinde konumlanırken açılmak üzere geliştiriliyor. Gölgenin prototipleri NASA ve araştırmacıların ortaklığıyla Princeton Üniversitesi'nde test ediliyor.
5) Yapay Kaslar
Geleneksel robotlar serttir ve çevrelerine zarar verebilirler. Bu nedenle araştırmacılar yumuşak robotlar geliştirmeye çalışıyorlar. Woods'un Harvard'daki ekibi bu tür robotlara yumuşak kaslar yapmak için origami kullandı. Bu kaslar içi sıvı dolu keseler içinde yer alan iskeletlerden yapılmıştır. Keselere vakum uygulandığında sıvı çekiliyor iskelet katlanıyor ve cismi tutacak şekilde kasılmış oluyor. Tıpkı gerçek bir kas gibi. Ayrıca bu robotlar ağırlığının 1000 katını kaldırabiliyor.
Dünyada yaratılan her şey birbirine ilham olarak yeniden ve yeniden doğuyor, dönüşüyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.