Okyanuslar Hakkında Tamamen Gerçek Olan Birbirinden Ürkütücü 13 Bilgi
Bilim ve Teknoloji - 13 Mayıs, 2024 - Okuma Süresi: 3 Dk.
13 Mayıs, 2024
Bu yazıda okyanus ve denizlerle ilgili 13 farklı korkutucu bilgiyi sizlerle paylaşacağız. İnanmakta güçlük çekeceğiniz fakat bir o kadar da gerçek olan bu bilgiler sizler için derlendi. Gelin hep birlikte inceleyelim.
Denizler ve okyanuslar dünyamız için çok büyük su kaynaklarıdır. Yüzmek, serinlemek, vakit geçirmek için girdiğimiz okyanus ve denizlerde bizleri hangi tehlikelerin beklediğini biliyor musunuz?
1.Okyanusun en derin kısmının yaklaşık olarak 11.030 metre derinliğinde olduğu biliniyor.
2. Okyanuslar, kara deliklerle doludur. Kara delikler sadece uzayda olmuyor. Okyanuslardaki kara delikler nerdeyse şehirler kadar büyük olabiliyor ve hiçbir şey o kara deliklerden kaçamaz.
3. Derin deniz menfezleri olarak da bilinen hidrotermal menfezler, 371°C'ye kadar ulaşabiliyorlar.
4. Okyanuslar kelimenin tam anlamıyla sizi ölene kadar sıkıştırıp ezebilir. Ulusal Okyanus Servisi'ne göre: 'Okyanusta ne kadar derine inerseniz, sizi aşağı iten suyun basıncı o kadar büyük olur. Aşağı indiğiniz her 10.06 metre için basınç bir atmosfer artar.'
5. Okyanusların çoğu kısmı tamamen karanlıktır.
6. Okyanusların dibinde yaklaşık 3 milyon gemi enkazı olduğu tahmin ediliyor.
7. Devasa kalamar diye bir şey gerçekten var.
8. Ejderha balıkları ve vampir mürekkep balıkları de okyanusta bulunan oldukça tehlikeli ve ürkütücü yaratıklardır.
9. Büyük Beyaz Köpek Balıkları, Pasifik Okyanusu'nda 'White Shark Café' olarak bilinen uzak bir noktada her yıl toplanırlar.
10. Sadece bir mililitre okyanus suyunda yaklaşık 10 milyon virüs bulunur.
11. Aslında, okyanuslardaki virüslerin sayısı Samanyolu'ndaki yıldızların sayısından daha fazladır.
12. 'Rogue Waves' olarak bilinen devasa dalgalar gerçektir.
13. Ve son olarak, yeryüzündeki okyanusların %80'inden fazlası henüz keşfedilmedi yani okyanuslar insanoğlu için tam bir muamma.
Birçok sporun yapılmasına imkan sağlayan, derin bilgi birikimi sağlayan, araştırmalara konu olan, ulaşımın büyük bir bölümünü oluşturan okyanusların bilinmeyen yüzünü bugün birlikte gördük. Birçok hayvan çeşitliliğine, bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapması bir yana insanlar için tehlike ve korku uyandıran okyanuslar derinleşmedikçe ve kıyıdan uzaklaşmadıkça tehlikeli durumlar göstermez. Birçok noktada sahiller okyanusa açılır, halkın büyük kısmı tarafından kullanılır. Güvenlik önlemlerine uyulduğu takdirde okyanuslar bizlere zarar vermez.
Aksine bizler okyanuslara zarar veriyoruz. Okyanuslar bizler için tehlikeli durumlar sergilese de doğanın bir parçasıdır. Döngünün içindedir. Habitatının gerektiridği şekilde çalışır. Milyonlarca belki de milyarlarca canlıya ev sahipliği yapan okyanuslar insanlar için de birçok yarara sahiptir. Karbondioksiti oksiyene çevirerek ormanlardan daha fazla oksijeni dünyamıza kazandırır. Okyanus serinliği ile ferahlarız, suyuna girip eğleniriz. Fakat bizler okyanus için birer tehdit miyiz sorusuna gelirsek; evet insanlık olarak okyanuslar için birer tehditiz. Okyanuslara fabrika atıklarını atarak, evsel atıkları atarak, çevreyi ve okyanusu kirleterek doğa için büyük bir tehditiz.
Gerekenleri yapıp kurallara uysak ne doğanın bize ne de bizim doğaya bir zararımız olmaz aslında. Korkmamız gereken ihtimalleri milyonda biri bulacak okyanus tehlikeleri değil belki de bilinçsizliktir. Doğayı, ormanı, okyanusu sevelim, kirletmeyelim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.