Neden Uykuya Dalarken Düşme Hissi Oluşur?
Bilim ve Teknoloji - 22 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
22 Şubat, 2021
Tam uykunun kollarına kendimiz bırakacakken veya uykudayken neden boşluğa düşme hissine kapılırız? Neden tam olarak düşüş anımız uyanma anımız oluyor her zaman?
Düşme Hissi: Hypnic Jerk
Rüyada uçurumdan veya yüksek bir yerden düşmek ne anlama gelir? diyerek size buradan bunun rüya tabiri hakkında bilgi vermekten çok, neden olduğundan bahsedeceğim.
Şimdi öncelikle kısaca kesin olup olmadığı kanıtlanmamış ırksal bellek teorisinden bahsedeyim sizlere. Daha sonrasında bilimsel açıklamaları inceleyelim.
Irksal Bellek
Kimi yerlerde bu, ırksal bir bellek olarak açıklanıyor. Şöyleki bu hissiyat, ağaçlarda yaşamış atalarımızın ve onlar sürekli ağaçtan aşağıya düşme korkularından dolayı, daha sonrasında bizde kalıcı yanı ırksal bir bilinçaltı bırakmıştır. Birçoğu yaşamını bu şekilde kaybetmiştir. Her biri ciddi derecede yüksek ağaçlardan düşmüş, bazıları ise son anda ağaç dallarına veya başka yerlere tutunarak yere çakılarak ölmekten kurtulmuşlardır. Yani hayatta kalmak için vücudumuzun adapte olduğu bir refleks. Böylesine refleksif bir düşüşten kurtulma, beyinde şok etkisi yaratır. Böyle bir şok beyin hücrelerinde moleküler değişikliklere yol açar. Bu değişiklikler de nesilden nesile aktarılarak ırksal belleğe kazınmıştır. Yani bu durumda sizler ve ben, yere düşmeyen atalarımızın soyundan geliyoruz. Bu yüzden rüyalarımızda yere düştüğümüzü göremeden uyanıyoruz.
Hipnik Seğirme
Beynimiz uyku için çevreyle etkileşimini keserken ses ve ışık gibi dış etkenler nedeniyle çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu. Uykuya dalacakken istem dışı kas seğirmelerine hipnik seğirme deniliyor. İşte bu vücut kaslarının aşırı gevşemesi nedeniyle, düşme hissini yaşayabiliriz. Eğer bu seğirmeler esnasında uyanmamışsak, bir çoğumuz bunu hatırlamıyor bile. Bazı uzmanlar, buna stres, yorgunluk, aşırı kafein gibi etmenlerin neden olduğunu söylüyorlar fakat bu kanıtlanmış bir iddia değildir.
Panik Atak
Bizler her hangi bir sebeple panik atak nöbetleri yaşayabiliriz. Bu ataklar, uykuya dalmadan önce insana yatağın kayması, deprem veya başka etmenlerin uykuyu engelleme hissiyatı oluşturması nedeniyle ortaya çıkar. Bu tür endişelerin aşırı arttığı birçok psikiyatrik bozuklukta düşme hissine rastlanır.
Bazı İlaçlar
Gece yatarken alınan ve tansiyonu ani düşüren bazı ilaçlar bu hissin oluşmasına neden olabilir.
Uyku Bozuklukları
Gece sık sık uyanma, geç yatma, erken uyanma gibi etmenlere vucuttaki kasların alışamaması durumunda boşluktan düşme hissini yaşayabiliriz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.