Neden Siyah Gözlü Olamayız?

Bilim ve Teknoloji - 06 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

06 Aralık, 2021

Neden Siyah Gözlü Olamayız?

Her birimizi bir diğerimizden farklı kılan özellikler vardır. Göz rengi de bu farklılıklardan biridir. Hatta en dikkat çeken özelliktir de denilebilir. Göz rengi mavi, yeşil, kahverengi, ela gibi çok farklı renklerde olabilir. Peki ya siyah?

Aslında çokça duyduğumuz “kara kaş kara göz” tabirindeki siyah göz gerçek değildir. Çünkü bilimsel açıdan insan gözünün siyah renkte olması mümkün değildir. Siyah olduğu zannedilen göz renkleri çok koyu bir kahverengidir. bizim siyah olarak gördüğümüz gözler genellikle farklı ışık, ortam, lens veya gözlük kullanımı gibi sebeplerle siyah olarak görünmektedir.  Bunu biraz daha açıklayalım ve size göz renginin nasıl oluştuğundan bahsedelim.

Neden Siyah Gözlü Olamayız?

Göz Neden Renklidir?

Gözün renkli kısmına iris denir. İrisin asıl görevi, kaslar sayesinde göz bebeğine girecek ışığın miktarını ayarlamaktır. Bu görevi üstlenen iris eğer ki renksiz olsaydı gözümüze girecek olan ışıkları geri yansıtırdı ve görüşümüzü bozardı. Bunu önlemek için iris, melanin pigmenti içeren hücrelerden oluşur. Bu da onun renkli olmasını sağlar.

Gözün rengi ile gözün işlevi arasında bir bağlantı yoktur. Mavi, yeşil veya kahverengi olsun fark etmez. Genellikle koyu tenli insanların vücutları daha çok melanin ürettikleri için gözleri de koyu olur, açık tenli insanların gözleri de açık renk olur. Tabi koyu ve açık tenin dışında diğer genetik faktörler de göz renginin oluşumunda fazlasıyla önemlidir.

Neden Siyah Gözlü Olamayız?

Göz Rengi Nasıl Oluşur?

İris, melanin pigmenti ve lipokrom pigmenti içeren hücrelerden oluşur. Melanin kaherengi renk oluşmasında etkiliyken lipokrom açık renklerde etkilidir. Lipokrom pigmenti fazla olursa göz açık renk olurken melanin pigmenti fazla olursa göz koyu renkli olur. İşte siyah göz rengi diye bahsedilen ve aslında koyu kahverengi olan iris, melanin pigmentinin yoğunluğu sebebiyle ortaya çıkar.

Peki Siyah Gözlü Olmak Mümkün Olsaydı Ne Olurdu?

Siyah diğer birçok renge göre kat kat fazla ışık emer. Gereğinden fazla emilen ışık, ısı enerjisine dönüşür. Bu şekilde göz fazla ısınmış olur. Bu sıcaklığı yok etmek için ise kişi sürekli ağlamak durumunda kalır.

Ayrıca güneş ışığının fazla emilmesinin tek sonucu da bu değildir. Güneş ışınları oldukça fazla UV ışını içermektedir. Doğal olarak fazla emilen ışık aynı zamanda göze de çok zarar vermiş olurdu.

Neden Siyah Gözlü Olamayız?

Peki koyu kahve göz de aynı şeye sebep olmaz mı?

Koyu kahve gözler de ışığı diğerlerine göre fazla emer evet bu doğrudur ancak araştırmalara göre melanin pigmenti bu zararlı UV ışınlarının %99'unu yok eder. Gözün zarar görmesini engeller. Yani kahverengi göz oluşumunu sağlayan melanin pigmenti, aynı zamanda gözü korur. Ancak eğer gözlerimiz siyah olsaydı bu mümkün olmayacaktı.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.