Mercanları Gören Son İnsanlardan Biri Olabilirsiniz!
Bilim ve Teknoloji - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
24 Mayıs, 2021
Okyanusların 4'te birine etki eden, oksijen üreten, insanlarla birlikte bir çevre yaratma yetisine sahip olan mercanların çoğu 30 yıl içinde ortadan kalkabilir. Neslimiz mercanları gören son nesil mi olacak?
Görünüşü itabiriyle bitkileri andıran mercanlar aslında çok sayıda polipten oluşan bir hayvan. Her polipin ağzı ve doknaçları var. Mercanın içindeki binlerce küçük alg hücresi (small algal cells) gündüzleri fotosentez üretiyor ve mercana besin sağlıyor ve mercanlara rengini veriyor. Geceyse poliplerden çıkan dokunaçlar onun yanından geçen her şeyi tutuyor.
Mercanlar okyanusların 4’te 1 ine etki eden ve uzaydan görülebilen bir popülasyona sahip. Avustralya'nın doğusundaki Büyük Resif Seti (Great Reef Barrier) en büyük ve sağlıklı mercan resifi.
Solda ve sağda beyaz ve renkli 2 mercan resesifi duruyor. Başlangıçta farklı renkteki bir mercan türü gibi görünen bu mercanlar ölmekte olan mercanlar ya da tamamen ölmüş mercan iskeletleri. Kayalara dönüşmüş mercanlar ne fotosentez üretiyor ne de herhangi bir canlılık belirtisi gösteriyor. Mercanlar öldükçe uğrak yerleri o mercanlar olan küçük balık türleri de ortadan kalkıyor.
Mercanların Son Durumu
Mercanlar 80'lerin başında beyazalamaya başladı ve son 15 yıldır olan global beyazlama endişe verici boyutta. Sera gazlarının yarattığı aşırı ısı okyanuslar tarafından absorbe ediliyor ve bu da okyanusların ortalama sıcaklığını arttırıyor. Eğer okyanuslar bu ısıyı çekmesydi hava sıcaklığı 50 celcius derece olurdu.
1-2 derece artan sıcaklık mercanlar için ölümcül değişikliklere yol açıyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda mercan popülasyonunun %90'ı kaybolacak. Son yayınlar 2043 yılında mercanların çoğunun beyazlayacağını söylüyor.
Mercanlar Neden Önemli
Mercanlar denizin yağmur ormanları, yeryüzünün en önemli ekosistemi. 1 milyon kişi mercan kaynaklı besinlerle yaşamını sürdürüyor. 36 milyar dolarlık iş ve turizm üretiyor, sel, kasırga ve tsunamiye karşı bizi koruyor.
Mercanlar iklim değişikliğinden kötü etkilense de hala umut var. Mercanların çoğunun öldüğü yerlerde hala hayatta kalan mercanlar var.
Chasing Coral Vakfı ve 50 Reefs Vakfı mercanları geri döndürmenin peşinde.
Onların bu mücadelesine Chasing Coral filminin gösterimine ev sahipliği yaparak, sosyal medyada onlara destek olarak ya da bağış yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Ve tabi mercanları, kutupları ormanların yaşamını tehdit eden iklim değişikliğine karşı kişisel önlemler alarak dünyanın ömrünü uzatmaya katkı sağlayabilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.