Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek İçin Teknolojiyi Kullanmak - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 19 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
19 Nisan, 2021
Sizlere kadınların şiddet ve istismar gibi durumlarda yardım çağrısında bulunabilmesi için oluşturulmuş uygulamalar ve teknolojilerden bahsetmek istiyorum. Eğer şiddet görüyorsanız veya tehlikede olduğunuzu düşünüyorsanız lütfen bu uygulamaları telefonunuzda bulundurun!
Öncelikle kadına yönelik şiddetin tam olarak ne olduğunu kavrayabilmemiz lazım. Çoğumuz sadece fiziksel şiddetin bu kavramın içine girdiğini düşünüyoruz lakin öyle değil. Kadınların, sırf kadın oldukları için yani cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik acı veren ya da verebilecek olan her türlü eyleme ve kadınların bu eylemlerle tehdit edilmesine kadına yönelik şiddet denir. Maalesef bu, dünyanın her yerinde karşılaşabildiğimiz bir İNSAN HAKLARI İHLALİDİR.
-
1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi (DEVAW)'in ilk maddesinde kadına yönelik şiddet aşağıdaki gibi açıklanmaktadır:
"Kamusal ve özel alanda gerçekleşen, kadınların fiziksel, cinsel, duygusal zarar görmesiyle sonuçlanan ya da sonuçlanması olası, her türlü cinsiyet temelli şiddet eylemi veya bu eylemin yapılacağına ilişkin tehdit ya da zorlama ve keyfi olarak özgürlüğün kısıtlanmasıdır."
-
Avrupa Konseyi, yıllar süren tartışmaların ardından kadınlara yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve zorla evlendirilme gibi durumların yasalara bağlı bir şekilde cezalandırılması için 2011 yılında İstanbul Sözleşmesini hazırlamıştır. İstanbul denmesinin sebebi o dönem Türkiye'nin Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı yapması ve metnin İstanbul'da düzenlenen bir toplantı sonrasında imzaya açılmasındandır. Ayrıca sözleşmeyi imzalayan ilk ülke Türkiye'dir. İstanbul Sözleşmesinde kadına yönelik şiddet aşağıdaki tanımlanmaktadır:
"kadına yönelik şiddet: ister kamusal ister özel alanda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar veya ızdırap veren veya verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem ve bu eylemlerle tehdit etme, zorlama ve keyfi olarak özgürlüğünden yoksun bırakma.
aile içi şiddet: Aile içerisinde veya hanede veya mağdur faille aynı evi paylaşsa da paylaşmasa da eski veya şimdiki eşler veya partnerler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet eylemi.
kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet: kadına kadın olmasından dolayı uygulanan ve kadınları orantısız biçimde etkileyen şiddet biçimi."
- 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun(Türkiye): 8 Mart 2012 tarihinde oy birliğiyle TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiş ve 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Dünyada her 3 kadından 1'i şiddete maruz kalıyor. Oranın bu kadar yüksek olmasıyla birlikte çeşitli çözüm yolları da ortaya çıkmaya başladı. Kadınların şiddet ve istismar gibi durumlarda yardım çağrısında bulunabilmesi için birçok teknolojik platform oluşturuldu:
KADES (Kadın Acil Destek İhbar Sistemi): Kadınların ve çocukların maruz kaldığı taciz, istismar gibi eylemlerin önüne geçebilmek veya anında müdahale edebilmek için 2018 yılında oluşturulmuş resmi bir uygulamadır. Acil durumlarda ilk aklınıza gelebilecek acil müdahale uygulamasıdır. Projenin sahibi İçişleri Bakanlığı, projeyi uygulayan ise Emniyet Genel Müdürlüğüdür.
Google Play Store ve Apple Store'dan uygulamayı edinebilirsiniz. Uygulamayı yükledikten sonra TC kimlik no ile giriş yapmalısınız. Bir ihbar durumunda cihaz, konum bilginizi Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderir ve olay yerine en yakın ekip konumunuza sevk edilir.
2021 yılı itibariyle KADES uygulamasını 1 Milyondan fazla kişi indirdi ve sadece İstanbul'da 7 bin kişi uygulamayı kullanarak ihbarda bulundu. Ayrıca verilere göre polislerin olay yerine ortalama ulaşım süresi 5 dakika. KADES'in yaygın kullanımının kadına yönelik şiddeti azaltabileceği gözle görülen bir gerçek.
SOSYAL MEDYA: Günümüzde Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformları; fiziksel,cinsel ve psikolojik şiddete uğrayan kadınların seslerini duyurabilmeleri için bir araç haline geldi. Kadınların bire bir maruz kaldıkları durumları paylaşmaları ve yardım istemeleri, toplumsal farkındalığı da arttıran önemli bir etken oldu. Ayrıca belirtmek isterim ki şiddet mağdurlarının ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya üzerinden yapmış olduğu ihbarlar kolluk kuvvetleri tarafından dikkate alınıyor ve müdahale ediliyor.
Umarım hiçbirimiz hayatımız boyunca şiddeti tecrübe etmeyiz ve bu uygulamaları kullanmak zorunda kalmayız ama olur da kullanmak zorunda kalırsak diye de iyi ki bu uygulamalar var diyorum. Sevgiyle kalın diyerek bitirecektim cümlelerimi lakin Güvende Kalın! demek geldi içimden. Güvende Kalın! Güvenle Kalın!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.