Kadın için Teknoloji - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 19 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
19 Nisan, 2021
Son dönemde teknolojinin gelişmesiyle birlikte ulusal ve uluslararası sahada kadına karşı şiddeti önlemek ve şiddet gören kadınların teknolojiye erişimini sağlamak amacıyla önemli adımlar atılmaktadır. Haydi gelin kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, teknolojinin önemini daha detaylı inceleyelim.
Kadına yönelik şiddet kısaca kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı veren veya verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem şeklinde tanımlanmaktadır. Kadınlara yönelik şiddet ne yazık ki çok sık rastlanan ve halen çözülememiş insan hakları ihlallerindendir. Kadınlara bu şiddet küçük yaşlardan itibaren başlar ve çalışan-çalışmayan, genç-yaşlı, bekar-evli ayırt etmez. Bu şiddetin ardındaki en büyük neden de kadın ile erkek arasındaki toplumsal cinsiyet eşitsizlikleridir.
Kadına yönelik şiddeti önlemede teknolojinin önemi çok büyük; çünkü polise, jandarmaya, ambulansa haber vermek için kısa süreleri olan bu kadınlar ancak arama veya mesaj yolu ile yardıma erişebiliyorlar. Teknolojiye erişimi olmayan kadınların durumu ise daha kötü. Bu sebeple ilk önce kadına yönelik şiddete karşı alınan teknolojik önlemlerden, ardından Teknosa’nın şiddet gören kadınlara teknoloji sağlamak amacıyla başlattığı kampanyadan bahsedeceğim.
Vodafone- KIRMIZI IŞIK
Vodafone şiddete uğrayan ve güvenliği konusunda endişe duyan kadınlara destek olmak üzere Kırmızı Işık uygulaması geliştirmiştir. Kırmızı Işık uygulaması ile kadınlar Alo 183, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı acil numaralarına tek tuş ile arayabilir, telefonu sallamaları ile yakınlarına mesaj ve konum bilgisini acil SMS olarak gönderebilir, en yakın Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi adresleri ve başvurabilecekleri kuruluşları harita üzerinden bulabilir ve kendilerini güvende hissetmedikleri seyahatleri süresince, belirledikleri kişiler tarafından takip edilebilirler.
KADES
Resmi bir uygulama olan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından da gerçekleştirilmiştir. KADES ile hedeflenen amaç tehlike altındaki kadınların polise daha hızlı ulaşmalarını sağlamaktır. KADES, TC Kimlik Numarasını girdikten sonra EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirilir.
AİLE İÇİ ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tehlike altındaki kadınların daha hızlı yardım alabilmesi için “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” adında bir uygulama geliştirdi. Uygulamanın amacı acil durumlarda bu uygulama içerisinden telefon numarası bulma, tuşlama gibi işlemlerle vakit kaybetmeden 0212 656 96 96 - 0549 656 96 96 numaralı "Acil Yardım Hattı" numarasına ulaşılabilmesi. En önemlisi de yardım talebinde bulunan kadınlara psikolog, hukukçu ve kolluk kuvvetleri yönlendirilebilecek olması. Bunlara ek olarak şiddet gören veya görme ihtimali olan kadınların şiddet gördükleri ortama geri dönmemeleri adına konun takibi de yapılıyor.
Teknosa Projesi
Teknosa, Sabancı Vakfı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ile ‘Kadın için Teknoloji, Hepimiz için Dayanışma’ mottosuyla şiddet gören ve sesini duyurmak isteyen kadınlar için bir dayanışma hareketi başlattı. Bu kapsamda Teknosa teknolojiye erişimi olmayan veya kısıtlı olan kadınlara bağış usulü ile ihtiyacı olan akıllı telefonları ulaştırıyor. Projenin işleyişi ise şu şekilde; bağışçılar tarafından Teknosa mağazalarına getirilen veya Teknosa Çağrı Merkezi aranarak adresten alınması sağlanacak ikinci el akıllı cep telefonları, bağış taahhüdüyle alınacak ve bakımları yapıldıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere TKDF’ ye teslim edilecek. Bedelsiz telefonlar da bir sığınma evinde ikamet eden veya cinsiyet temelli şiddet mağduru kadınlara ulaşacak.
Teknosa Çağrı Merkezi : 0850 222 55 99
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.