İlk ve Tek Nobel Ödülü Alan Kadın Unvanına Sahip Bilim İnsanı: Marie Curie

Bilim ve Teknoloji - 27 Mart, 2100 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Mart, 2100

İlk ve Tek Nobel Ödülü Alan Kadın Unvanına Sahip Bilim İnsanı: Marie Curie

İki Nobel Ödülü almış ilk ve tek kadın unvanına sahip bilim insanı Marie Curie'nin yaşam hikayesini, başarılarını ve nükleer tıp alanındaki çalışmalarını yazımda bulabilirsiniz.

Nobel ödülü almış ilk kadın olan Marie (Maria Salomea) Sklodowska-Curie, 7 Kasım 1867 yılında Polonya'nın başkenti olan Varşova'da dünyaya gelmiştir. Annesinin mesleği kız yurdu müdürüydü. Babası da fizik ve matematik öğretmeni olarak görev yapmaktaydı. Henüz 10 yaşındayken annesini kaydetmiştir. Yaşadığı bu zorlu sürece rağmen liseyi birincilik ile bitirmiştir. Daha sonra üniversiteye gitme hayalleri içinde olsa da, o dönemlerde yaşadağı ülkede kadınların üniversiteye gitmesi uygun görülmüyor ve izin verilmiyordu. 

16 Yaşında Paris'te yaşayan ablasının yanına gittikten sonra, Sorbonne Üniversitesi'ne başvurmuştur. Başvurusu hemen kabul edilmiştir. Hayatı boyunca eğitimini başarıyla devam ettirmeyi başarmıştır. 1893 yılında yüksek lisans fizik, 1894 yılında ise matematik bölümünden onur derecesi alarak mezun olmuştur. 

İlk ve Tek Nobel Ödülü Alan Kadın Unvanına Sahip Bilim İnsanı: Marie Curie

Daha sonra Polonyalı bir arkadaşının verdiği bir davette, Pierre Curie ile tanışır. Orrtak bilimsel ilgi alanlarının da etki ile, 1895 Temmuz ayında Sceaux'ta evlenmişlerdir. Marie Curie kendisi gibi başarılı bir bilim insanıyla evlendiği için bilimden uzak kalmamış aksine bu süreçte fizik dalında yaptığı araştırmalarla maddelerin manyetik özelliği konusunda, daha sonraki çalışmalarında da piezoelektrik etkisini ve ferromanyetizmanın belli bir sıcaklıkta paramanyetizmayı tersinlediğini bulmuştur. Daha 32 yaşındayken başarılı bir bilim insanı olmayı başarmıştır. 

Marie Curie, radyoaktivite alanında yoğunlaştığı araştırmalar sonunda toryum elementinin de radyoaktif özelliği sergilediğini bulmuştur. Ama o dönemde Alman fizikçi olan Erhard Schmidt da toryum elementinin bu olayını keşfetmiş ve bunu daha önce yaymıştır böylece mucidi o sayılmıştır. Daha sonra Marie polonyum elementini bulmuştur. Marie Curie, doktorasını başarıyla bitirdikten sonra doktora yapan ilk kadın unvanına sahip olmuştur. 1903 yılında hocası Henri Becquerel ve eşi Pierre Curie ile beraber Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür. Böylece nobel ödülünü alan ilk kadın unvanına sahip olarak tarihe geçmiştir.

  • Tarih boyunca halen iki ayrı dalda Nobel Ödülü almış ilk ve tek kadındır.
  • Marie Curie'nin not defterleri günümüzde hala radyoaktif saçılım yapmaya devam ediyor. Kurşun kaplı bölmelerde saklanıyor ve yine kurşun kaplı giysilerle incelenebiliyor.
  • "Petites Curies" isimli mobil röntgen cihazları icat edildi. 
  • Marie Curie , 1915 yılındaki savaş esnasında  radyoaktif gaz içeren iğneler üretti. Bu iğneler sayesinde o dönemde 1 milyondan fazla yaralı askerin tedavasinde önemli ve başarılı bir rol sahibi olmuştur. 
  • Günümüzde radyoaktivite birimi "Curie" olarak bilinir.

Marie Curie, bilim dünyasında nükleer tıp gibi önemli alanların temellerini atan çok başarılı ve değerli bir bilim insanıdır. 

Bilimle kalın.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.