İklim Krizine Dikkat Çeken Yazı Tipi Tasarımı: Climate Crisis Font
Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
01 Mart, 2021
İklim değişikliği, insanların kısa vadede kolayca gözlemleyemediği günümüzün en büyük tehditlerinden biridir. Etkilerini hissetmeye başlamış olsak da iklim değişikliği tehlikesi, sonuçları itibariyle soyut bir fenomen olarak karşımıza çıkmaktadır.
Merkezi Finlandiya'da bulunan ve İskandinav ülkelerinin en büyük gazetesi olarak bilinen Helsingin Sanomat, insanların iklim değişikliğini daha somut bir biçimde görmelerine yardımcı olmak ve farkındalık uyandırmak için yeni bir yazı tipi geliştirdi. Adı "Climate Crisis Font (İklim Krizi Yazı Tipi)" olan bu tasarımı gelin birlikte inceleyelim...
İster ekolojik kriz diyelim ister ekolojik felaket... Gelecek ütopyalarını yavaş yavaş yaşamaya başladığımız bir geçiş döneminin içerisindeyiz. Yaşamın kendisi bu yıkıcı etkiyi her gün beslemektedir. Her gün çevremizde dikilmeye devam eden boy boy betonarme binalar görüyoruz ve onların içinde yaşıyoruz. İnşaat malzemeleri içinde suyu en çok tüketen malzemenin beton olduğunu biliyor muydunuz? Yaşama, doğaya, çevre koşullarına uygun taş, kerpiç, ahşap evlerin yerini alan beton evlerimiz, bu krizi besleyen en basit örneklerden biridir. İklim değişikliği ile ilgili bilimsel görüş birliği ortadadır. İnsanların sebep olduğu karbon salınımı atmosferi ısıtmakta, bu durum da sıcaklığın artmasına, anormal hava koşullarına ve suyun ve diğer hayati kaynakların azalmasına yol açmaktadır. Dünya Ekonomik Formu'nun 2020 Küresel Risk Raporu'da bu görüş birliğini desteklemektedir.
Gerçekleşme olasılığına göre sıralanan risklere baktığımızda ilk beş riskin tamamının çevre ve iklim değişikliği ile ilgili olduğunu görmekteyiz. Bu risklerin sonuçları öngörülebiliyor olsa da pek çok etkisini gözümüzle görmediğimiz için durumun ciddiyeti ve aciliyeti konusunda duyarsız davranıyoruz. Helsingin Sanomat gazetesinin geliştirmiş olduğu yazı tipi, iklim değişikliği ve etkilerini anlaşılmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Kuzey Kutbu'nda azalan buzul miktarını aynı doğrultuda kaybolan bir yazı formuna yansıtarak görselleştirdiler.
Gazetenin editörü Kaius Niemi, insanların ani bir durumla karşılaştığında harekete geçmekte daha usta olduklarını, COVID-19 gibi tehditte karşılaştıklarında bunu tekrar görmüş olmalarının; iklim değişikliği gibi daha karmaşık konular söz konusu olduğunda da aciliyeti somutlaştırma çabasının böyle bir tasarımı ortaya çıkarmış olduğunu söylemektedir.
Yazı tipi kalınlığı, yıllara göre azalan buzul miktarını temsil ederek iklim değişikliğinin dünya üzerindeki gerçek etkisini örneklendirmektedir. En kalın yazı tipi, Kuzey Kutbu'nda buzul miktarı ölçümlerinin başladığı yıl olan 1979'da iken; en ince yazı tipi ise İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2050 yılındaki tahminini temsil etmektedir. Görselde yer alan 1979-2019 yılları arasındaki buzul miktarı verileri ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden, bu tarihten sonraki buzul miktarı verileri ise İklim Değişikliği Paneli verilerinin görselleştirilmiş hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Gazete, bu yazı tipinin ücretsiz olarak kullanılmasına izin veriyor.
İklim Krizi Yazı Fontuna ulaşmak için: https://kampanjat.hs.fi/climatefont/index.html
Görsellere ulaşmak için : https://drive.google.com/drive/folders/1UVoHfUb9CXP3T-5h5aH6ccNTilpGkHGW
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.