Hayat Kurtaran, Kadına Şiddete Karşı Uygulamalar - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 19 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

19 Nisan, 2021

Hayat Kurtaran, Kadına Şiddete Karşı Uygulamalar  - TeknoCase

Gittikçe artan kadına şiddet vakalarıyla baş etmek için teknoloji de son birkaç yıldır bizimle. Yazımda, şiddet mağduru kadınlara yardımcı olma amacıyla yapılan uygulamalardan bahsettim.

Kadına yönelik şiddet günümüzdeki en büyük problemlerden biri. Maalesef gün geçtikçe artmaya da devam ediyor kadına şiddet vakaları. Bizler de her ne kadar yardımcı olmak istesek de bu her zaman mümkün olmuyor. Neyse ki günümüzde oldukça gelişmiş olan teknoloji mağdur kadınlara yardımcı oluyor. Şiddet mağduru kadınlara yardımcı olan uugulamalardan aşağıda bahsettim. Hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmamanız dileğiyle.

1.KADES

KADES uygulaması, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddeti engelleme amacıyla yapılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve 2018 yılında yürürlüğe girmiştir. Bugüne dek 1,5 milyon kişi tarafından indirilen uygulamaya 92 binden fazla ihbarda bulunulmuştur. 5 farklı dil seçeneği bulunan uygulama turistler ve mülteciler tarafından da kolaylıkla kullanılabilmektedir. Uygulamayı Google Play Store ve App Store'dan indirebilirsiniz. Uugulamayı indirdikten sonra TC kimlik numaranızla kayıt olup aktive ettikten sonra kullanabilirsiniz. Yardıma ihtiyacınız olduğunda tek bir tuşla polise ulaşmanız mümkün. İhbarlara ulaşma süresi ise 3 ile 5 dakika arasında değişiyor.

2. Vodafone Kırmızı Işık

Vodafone Kırmızı Işık uygulaması 2015 yılından beri kullanılmakta. Yardım istemek için farklı seçeneklerden yararlanabilirsiniz. Tek bir tuşla Alo 183, 156 Jandarma, 155 Polis İmdat ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı numaraları aranabiliyor. Ya da telefonunuzu sallayarak yakınlarınıza mesaj ve konum bilginizi acil mesaj olarak gönderebilirsiniz. İsterseniz en yakın AÇSHB Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi adreslerini ve başvurulabilecek kuruluşları harita üzerinde bulunabilirsiniz. Bu özelliklerin yanı sıra görme engelli kadınlar için de geliştirilmiş özellikler de var. IOS'ta Voice Over, Android'de ise Talk Back eklentilerini indirerek uygulamayı sesli olarak kullanmak mümkün. Uygulamanın Mülteci kadınlara yardımcı olmak için Arapça seçeneği de bulunmakta. 

3. Elektronik Kelepçe

8 Mart 2015'te Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler  Bakanlığı ortaklığı ile devreye giren uygulama bugün 81 ilde kullanılıyor. Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi ise elektronik kelepçe takılan kişileri daha iyi takip edebilmek için 2021 Ocak yılında kuruldu. Bugüne dek bu uygulama sayesinde 200'den fazla kişi izlendi.

Eğer siz de şiddet mağduru kadınlara yardımcı olmak isterseniz Teknosa aracılığıyla, kullanmadığınız akıllı telefonlarınızı bağışlayarak destek olabilirsiniz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.