Hangi Mühendislik Biriminde Çalışmalıyım?
Bilim ve Teknoloji - 27 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
27 Mart, 2023
Mezun olmaya az bir süre kala diğer meslek dalları gibi mühendis adayları da zorlu bir iş arayış sürecine dahil olur. Ancak iş ilanlarında da gördüğümüz üzere işe alımlarda genel bir alandan çok spesifik bir birim mevcuttur. Peki bu birimler nelerdir gelin birlikte yazımda inceleyelim.
-
Proje Mühendisi
İş ilanlarında en sık rastladığımız proje mühendisliği için 4 yıllık mühendislik fakültesinden mezun olmuş mühendisliğin her bölümü görev alabilmektedir. Projenin üretiminden müşteriye ulaşımına kadar tüm sürecini planlar ve bu süreç içinde bütün departmanları koordine eder. Bu yüzden bu kişilerin disiplinli, sorumluluk sahibi ve analitik düşünme yeteneğine sahip olması çok önemlidir. Kurulum, tasarım ve maliyet hazırlama gibi uzmanlık alanları bulunur. Bu alanlara göre proje mühendislerinin görev tanımları da değişir.
-
Kalite Kontrol Mühendisi
Üretimin en son aşaması olan kalite kontrol için mühendisliğin bütün bölümleri başvurabilir. Bu bölümde önemli olan ürünleri bir müşteri gibi incelemesini yapmak ve titizlikle raporu oluşturmaktır. Gözden kaçan aşamaları tek tek tespit etmek ve müşteriye ulaşmadan düzeltilmesini sağlamak gerekmektedir. Bu birimde çalışmak için gerekli sertifikaları almak yeterlidir.
-
Satış Mühendisi
İkna kabiliyeti yüksek, iletişim becerileri güçlü ve takım çalışmasına yatkınsanız o zaman bu birim tam size göre. Daha çok insanlarla iç içe olan bu birim için mühendislik fakültesinden mezun olmak ve özellikle yabancı firmalar için dil bilmek çok önemlidir.
-
İmalat Mühendisi
Makine mühendisliği ve imalat mühendisliği mezunlarının başvuruda bulunabileceği; üretim planlaması, üretimde verimlilik analizleri, üretim sürecinin iyileştirilmesi, malzeme ihtiyaçlarının giderilmesi, personellerin koordine edilmesi gibi görevleri gerçekleştiren kişilerdir. Üretimin olduğu bütün firmalarda bizzat yer almaktadır.
-
Tasarım Mühendisi
Mühendislik fakültesinden mezun olmuş ve solidworks, autocad, catia gibi programlara hakim olan veya bu alan üzerinde çalışmak isteyen mühendis adaylarının başvurabileceği birimlerden biridir. Üretimin yer aldığı birçok sektörde tasarım mühendisleri yer almaktadır. Tasarım programlarına hakim olmak burada birinci önceliktir. Eğer hangi programa başlamanız gerektiği konusunda kararsızsanız çalışmak istediğiniz sektöre göre belirleyebilirsiniz.
-
Otomasyon Mühendisi
Kontrol ve otomasyon mühendisliği, elektrik - elektronik mühendisliği ya da makine mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin başvurabileceği birimdir. Endüstriyel ve elektronik sistemlerle ilgilenirler ve sistemin otomatik kontrolünü sağlarlar.
-
Mekanik Tesisat Mühendisi
Bu birimde çalışmak isteyen kişilerin makine mühendisliği bölümünden mezun olması gerekmektedir. Bazı okullar bu konuda ders veriyor olsa da Makine Mühendisleri Odası üzerinden mekanik tesisat diğer bir adıyla bina tesisatı üzerine eğitim alınması ve bunu sertifikalandırması gerekmektedir. Bu birimde en çok kullanılan program autocad olduğu için mekanik tesisat alanında çalışmak isteyen kişilerin en kısa sürede öğrenmesi gerekir.
-
Kaynak Mühendisi
Kaynak üretimin olmazsa olmaz bölümünden biridir. Bu birimde çalışmak isteyen kişilerin mühendislik fakültelerinin malzeme, metalurji veya makine bölümünden mezun oması gerekmektedir. Ayrıca tercihe bağlı olarak bu alan üzerine yüksek lisans yapmak veya üniversitelerin düzenlediği uluslararası kaynak mühendisliği eğitim programına katılarak kaynak mühendisliği diploması almak yeterli olacaktır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.