Giyilebilir Teknolojinin Başyapıtı: Akıllı Saat - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 08 Mayıs, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
08 Mayıs, 2023
Giyilebilir teknolojinin en eski geçmişe ve en yeni teknolojiye sahip olan ürünü olan akıllı saat hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz yazıma buyurun. İyi okumalar dilerim!
Akıllı saat, bir bilgisayar sistemi aracılığı ile entegre olabilen kol saati biçimindeki giyilebilir bilgisayardır. Giyilebilir teknolojinin ilk ürünlerinden olup halen de en yaygın olarak tercih edilen akıllı saatler, gelişen teknoloji ile birlikte bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Akıllı saat ilk çıktığı dönemde basit hesap makinesi görevi, çeviri ve oyun gibi belirli işlevleri gerçekleştirebilirken günümüzde kullanılan modelleri gelişerek "giyilebilen bilgisayarlar" olarak işlev göstermektedir. Günümüz akıllı saatleri, günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü ile ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi sağlamaktadır.
Akıllı saatin doğuşu 70'li yıllara dayanmaktadır. İlk akıllı saat, 1972 yılında Hamilton Watch şirketi tarafından üretilen Pulsar'dır. Pulsar, hareketli parçalardan oluşan bir elektronik mekanizması kullanarak ilk LED saati kullanıcılara sunmuştur. O dönem bir araba fiyatında olan bu saatler, Elvis Presley ve Yul Brynner gibi ünlülerin de vazgeçilmezi olmuştur. 1980'li yıllarda kişisel bilgisayarların da piyasada yer almasıyla birlikte Seiko, saat şeklinde bilgisayarlar geliştirmeye başlamıştır. İlk saat şeklinde bilgisayar 1984 yılında piyasaya sürülmüştür. Bu akıllı saat Epson tarafından geliştirilmiş olup çip üzerindeki bir bilgisayar ile desteklenmiştir. Yine o yıllarda bu kez de Casio isimli elektronik şirketi hesap makinesi saatlerine ek olarak bir "bilgisayar saati" tasarımının seri üretimine başlamıştır. 1994 yılında piyasaya sürülen Timex Datalink isimli akıllı kol saati, bilgisayar ile iletişim kurmak için kablosuz veri aktarım modunu gerçekleştirmiştir.
1999 yılında Samsung ilk saatli telefonunun tasarımını gerçekleştirmiştir. Çıkıntılı bir anteni ve tek renkli bir LCD ekranı bulunan ürünün entegre bir hoparlörü ve mikrofonu ile 90 dakikalık bir konuşma süresi vardı. 2000'li yıllara gelindiğinde ise IBM isimli bilişim teknoloji şirketi Linux, çalıştıran bir kol saati prototipi ortaya koymuştur. Aynı yıl Microsoft, SPOT yani türkçe açılımıyla ''Akıllı Kişisel NesnelerTeknolojisi'' olan akıllı saatini duyurdu ve 2004 yılında satışını gerçekleştirmeye başladı. 2010 yılında Sony Ericsson isimli taşınabilir telefon şirketi, giyilebilir bir akıllı saat olan Sony Ericsson LiveView'ı piyasaya sürmüştür. 2013 yılından itibaren dünya üzerindeki neredeyse tüm teknoloji şirketleri, akıllı saatlerini piyasaya sürmektedirler. Bu şirketlerin başında Apple ve LG gibi hepimizin yakından takip ettiği büyük teknoloji şirketleri vardır. 2020 yılına gelindiğinde ise Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi, NightWare isimli bir Apple Watch uygulaması için satış onayını vermiştir. Bu uygulama kalp atış hızını ve vücut hareketini izleyebileceği için kabus gören kişilerin yaşadığı uyku problemini çözmeyi amaçlamıştır.
Giyilebilir teknolojinin en harika örneklerinden birisi olan akıllı saatlerin teknoloji geliştikçe ne gibi yenilikleri bizlere sunacağı şimdiden merak konusu. Bu yazımda sizlere giyilebilir teknolojinin bir ürünü olan akıllı saatin özelliklerinden, geçmişten günümüze gelişiminden ve gelecek planlarından söz ettim. Umarım yazımı büyük bir keyifle okumuşsunuzdur. Herkese teşekkür ederim!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.