Gelecek Bulut Teknolojisinde!
Bilim ve Teknoloji - 27 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.
27 Eylül, 2021
Orijinal adıyla ve ilk kullanım alanıyla CCS (Cloud Computing Services) teknolojisi depolama için ağırlıklı olarak kullanılmaktaydı. Türkçemize "Bulut Teknolojileri" olarak çevirdiğimiz bu yapının detaylarına yazımızda ineceğiz. Bulut gelecek için neden önemli? Gelin birlikte bakalım.
Bulut teknolojilerini tanımlarsak, dosya ve verileri istenen herhangi bir yerden online bir platforma yükleyerek yine istenilen herhangi bir yerden internet erişimi olan ve istenildiği zaman erişilebilen hizmetler bütünüdür. Bulut sistemleri herhangi bir kurulum gerektirmemektedirler. Bu da onları doğrudan kullanımının sebebi haline getiriyor. Yaygın olarak kullanılan ve bilinen servisler şöyle: Google Drive, iCloud, Drobbox. Bu servisler belirli bir oranda ücretsiz olarak hizmet sunuyor. Ülkemizde de büyük telekomünikasyon firmaları Box paketler adı altında benzer hizmetler sunmakta.
Tabii yukarıda yaptığımız tanım bu teknolojinin depolama olarak kullanım alanıyla alakalıydı ve tabii ki ilk kullanım alanıyla. Bugün ise Bulut (cloud) servisleri sadece depolama olarak kullanılmamakta. Kendi bilgisayarınızın donanımının yetmeyeceği bir işi başka bir bilgisayarda yapmanıza olanak vermekte. Hatta bu işi bir tık belki de on tık öteye götürüp size gerçek zamanlı oyun oynatmakta. Evet! Yanlış okumadınız gerçek zamanlı sizin cihazınız oyun oynamaya yeterli olmasa dahi bir başka sunucu üzerinde çalıştırılan oyun sizin bilgisayarınızda bir video gibi anlık olarak oynatılabilir. Burada aldığınız hizmetin kalitesini sadece internet hızınız ve gecikme hızınız belirlemekte! Peki sadece oyun, depolama ve basit işlemler için mi var? Hayır, dahası var! Bulut teknolojileri akıllı ev ve akıllı şehirlerde aynı zamanda otonom olan tüm araçlarda, arabalarda kullanılmakta olan bir teknoloji. Hatta tıp dünyasında bile uzaktan ufak operasyonlar için de kullanılabilmektedir.
Bu yazdıklarımız ışığında internetin geleceğinin bulut servislerinden geçtiği uzmanlar tarafından öne sürülüyor. Yakın zamanda fiziksel depolama alanları yerine çevrim içi bulutların kullanılacağı öngörülüyor. Evimizde normal bir donanım ile de bütün işlerimizi yapacağımız ve böylece hem zamandan hem mekandan hem de paradan tasarruf edeceğimiz bir döneme giriş yapmış olacağız. Bu da herhangi bir altyapı ile uğraşmadan tamamen çevrim içi olarak uygulamalara ulaşma imkanını bizlere sağlamakta.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.