Geleceğin Yapıları: Karanlık Fabrikalar

Bilim ve Teknoloji - 29 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.

29 Aralık, 2020

Geleceğin Yapıları: Karanlık Fabrikalar
Kredi: Unsplash - Clayton Cardinalli

Gelecek hızlı bir şekilde yaklaşıyor ve yaklaşırken birtakım değişiklikler getiriyor. Bunlardan biriside günümüzde hakkında çok konuşulan konulardan biri. Enerji tasarrufunun yanında bir çok yenilik getiren yeni yapılar. KARANLIK FABRİKALAR

Bugün sizlere anlatacağım konu son zamanlarda git gide önemli bir olay haline gelen ve endüstride yeni bir devrim yaratacak başlık  KARANLIK FABRİKALAR.  Bunun öncesinde size hayatımıza giren ve son yıllarda popüler olan bir kavramdan kısaca bahsetmek istiyorum. ENDÜSTRİ 4.0

Geleceğin Yapıları: Karanlık Fabrikalar


Endüstri 4.0

Mühendislik, planlama, üretim, operasyonel ve lojistik süreçlerinde kalite, esneklik, dayanıklılık ve verimliliği artırmak üzere birbirleriyle iletişim kuran teknoloji ve cihazlara dayalı üretim süreçlerinin hayata geçirilmesi olarak bizlere anlatılıyor.

Geleceğin Yapıları: Karanlık Fabrikalar

Dördüncü endüstri devrimi olarakta bilinen bu sürecin temel hedefi insansız biçimde kendi kendini yönetebilen, üretimin tamamen robotlar tarafından yapıldığı karanlık fabrikaların hayata geçirilmesi.

Bu hedef doğrultusunda; nesnelerin   kablosuz veya kablolu biçimde internete bağlanıp veri gönderme – alma kabiliyeti olarak bilinen NESNELERİN İNTERNETİ (Internet Of Things) ve güvenlik sistemlerinin geliştirilerek üretim   süreçlerine entegre edilmesi yönünde çalışmalar  mevcut.

 

Geleceğin Yapıları: Karanlık Fabrikalar

Karanlık fabrikalar bir başka deyişle ışığa ihtiyaç duymayan fabrikalar, işlemlerin tamamının otomatik sistemler tarafından gerçekleştirildiği ve bünyesinde insanın görev almadığı yapılardır.

Günümüz fabrikalarında çoğu süreçte insan gücü önemli rol oynamakta ve işçilerin çalışması adeta yapı gereği bir zorunluluktur.

Karanlık fabrikalarda ürün üretiminin başlangıcından ürünün fabrikadan çıkışına kadar olan sürede yok denecek kadar az insan müdahalesine ihtiyaç duyulur.

Karanlık fabrika (Lights – out Manifacturing) yöntemi, aslında yeni bir fikir değildir. Birçok mühendis bu yapıyı kurmayı denemiş ve bazıları yıllar geçtikçe geliştirmeye çalışmıştır.

Bu oluşumun ilklerinden biri Oliver Evans'ın çalışmalarıdır. Kendisi 1784 yılında Delaware'de, dünyanın ilk sürekli üretim hattını kuran yaratıcı bir değirmencidir.

Geliştirdiği değirmen sisteminde konveyör bantları kullanarak buğdayı bir operasyondan diğerine otomatik olarak taşımıştır. Bunun sonucunda ise değirmende eskiye bakılarak daha az insan çalışmıştır.

Geleceğin Yapıları: Karanlık Fabrikalar

Günümüzde ise Sistemin ilk örneği Çin'de kurulmuş olan ve cep telefonu parçaları üreten bir fabrika. Fabrikada bu sisteme geçilmeden önce fabrikadaki kişi sayısının 650 olduğu ve sistemin aktif olmasıyla birlikte bu sayının 60’a indiği açıklanmıştır. Aynı zamanda parçalardaki kusur oranının da %25'lerden %5'lere kadar düştüğü gözlemlenmiştir.

Peki, karanlık fabrika bize ne gibi fayda sağlayacak?

Verimliliğin artması, iş gücü maliyetlerine azalma, enerji tasarrufu, artan verimlilikle rekabet avantajı vb. gibi faydalar sağlamaktadır. Aynı zamanda bir taraftan gelecekte milyonlarca insanın işsiz kalacağı da düşünülüyor. Galiba şuan için geleceğin bizlere ne getireceğini beklemekten başka çaremiz yok gibi görünüyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.