Geleceğe Yön Verecek Teknoloji: Otomasyon
Bilim ve Teknoloji - 28 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
28 Mart, 2022
Otomasyon gelecek dünya düzeninin şekillenmesinde büyük rol oynamasının yanında mesleklerde de önemli bir yön verecektir. Otomasyon hakkında merak edilenler ve daha fazlası için yazımı okumaya devam edin.
Otomasyon sanayi devriminden bu yana kullanılan ve son zamanlarda gelişen teknolojiyle birlikte yoğun ilgi gören bir teknolojik sistemdir. Endüstriyel otomasyon üretim görevleri tamamlamak için robotik cihazlar kullanılır. Otomasyon Fransızca bir terim olarak, kendi kendine hareket eden demektir. Otomasyon için tek bir anlam yüklemek saçma olur çünkü otomasyon birden fazla sistemin bir araya gelmesiyle oluşur. Buna basit cihazlardan karmaşık makinelere kadar hepsi birer örnek olabilir. Genel anlamına gelecek olursak otomasyon, endüstri, mekanik ve bilgisayar tabanlı sistemlerin insan gücü ile değil otomatik olarak makineler tarafından yapılması demektir. Otomasyon, insan ve makine arasında belirli oranda iş paylaşımı yaparak da gerçekleşebilir.
Otomasyon türleri için ayrı bir başlık açmıyorum çünkü hemen her sektörde artık otomasyon kullanılmaya başlanıldı. Her ne kadar endüstriyel ve makine otomasyonu üzerine yoğunlaşılsa da muhasebe otomasyonu, telefon otomasyonu, market ve avm otomasyonuna kadar onlarca türleri bulunmaktadır.
Günümüzde hem teknoloji hem de rekabet ortamının yüksek olması nedeniyle iş yerleri, işlerini daha hatasız ve hızlı üretmek istemektedir. İnsan gücü her ne kadar yeterli gibi dursa da gelişen teknoloji beraberinde makineleşmeyi zorunlu hale getirmektedir. İşte tam olarak bu noktada otomasyon devreye giriyor. Otomasyon şirketlere ve müşterilere en uygun sistem hangisi ise müşterilerine onu sunuyor.
-
Otomasyonun İş Gücüne Etkisi
Bu konuda yapılan anket sonuçları %48 oranında kişinin otomasyon sebebiyle işinin risk altında olduğunu düşünüyor. %30’luk bir kesim de sahip oldukları meslekleri otomasyondan korumak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor. Durum bu kadar kötü mü? Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ve akıllı otomasyonun artması ile insanlar ve makineler arasındaki görev dağılımında artan büyük bir oran oluştu. Tahminlere göre, 2019 ve 2025 yılları arasında 9 trilyon dolar değerindeki bilgi işçisi piyasasının neredeyse üçte ikisinin bu durumdan etkileneceği düşünülüyor. Buna ek olarak Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlemiş olduğu ‘İşlerin Geleceği’ konulu son araştırması, şu an mevcut işlerin ortalama %71’inin insanlar, %29’unun ise makineler tarafından yapıldığını ortaya koyuyor. Bu dağılımın insanlar tarafından yapılan işlerin %58’ine karşılık %42 oranında makineler tarafından yapılan işlere doğru yönelmesi bekleniyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.