Geçmişten Günümüze Televizyonlar - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 08 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
08 Kasım, 2021
Evlerimizin vazgeçilmezlerinden biri olan televizyonlar nasıl icat edildi, günümüze gelene kadar hangi aşamalardan geçti? Bugünkü yazımın konusu televizyonlar ve tarihçesi. Buyurun yazıma!
İcadı çok da uzak sayılmayan bir geçmişte dayanan televizyon artık neredeyse hepimizin evinde vazgeçilmez bir aygıt. Teknolojinin de gelişimiyle beraber yakın geçmişte dahi yalnızca kanalların bize sunduğu içeriklerle yetinmek zorundayken bugün televizyonlarımızı kullanarak oyun oynayabiliyor, internete bağlayarak özgürlüğün tadını çıkarabiliyoruz.
Peki televizyon günümüzdeki halini alana kadar hangi evrelerden geçti, nasıl icat edildi?
Televizyonun mucidi hakkında kesin bir kanıya varmak oldukça güç çünkü aynı dönemde birden fazla kişinin ortaya koyduğu sonuçlarla gelişerek ortaya çıkmış bir aygıttan söz ediyoruz. Üretilen ilk televizyonların temel bileşeni olan Nipkow Diski’ni icat etmesinden dolayı Paul Nipkow’un icat ettiğini savunanlar olsa da yaygın görüş televizyonun mucidinin İskoç mucit John Logie Baird olduğu yönünde. Baird, televizyonu 1923 yılında icat etti, ilk televizyon görüntüsü de 1926 yılında yine kendisi tarafından yayınlandı.
Televizyon günden güne popülerliğini arttırınca şahıslar ve firmalar buna kayıtsız kalmadı, farklı yerlerde farklı televizyonlar üretilmeye başlandı. Tüm bu cihazların ortak özellikleri ise hepsinin küçük ekranlı ve renksiz olmalarıydı.
Renkli Televizyonlar
İlk renkli televizyonun icadı hakkında kesin bir bilgi mevcut değil ancak yine Baird tarafından 1938 yılında icat edildiğini ve renkli yayın da kendisi tarafından yapıldığını söyleyenler mevcut. 1940’lı yılların sonlarında hız kazanan renkli televizyon çalışmaları sonuç verdi ve 1950’lere geldiğimizde renkli televizyonlar satılmaya başlandı. İlk renkli televizyon yayını ise 1954 yılında ABD kuruluşlu NBC kanalı tarafından yapıldı.
Tüplü Televizyonlar
Amerikalı mucit Philo Taylor Farnsworth’un ortaya koyduğu CRT (katot ışınlı tüp) teknolojisi sayesinde 1970’li yıllarda ortaya çıkan bizim bildiğimiz adıyla tüplü televizyonlar piyasayı adeta domine etti. Hangi açıdan bakarsanız bakın görüntü kalitesinin kaybolmaması, eski cihazlara göre oldukça büyük ekranıyla tüplü televizyonlar varlığını çok uzun süre korudu. Çok ağır ve kalın olması gibi dezavantajlarının varlığı da su götürmez bir gerçekti.
LCD TV’ler
Yaklaşık 30 yıllık tüplü televizyon hükümdarlığının ardından 2000’ler hafif, ince ve kullanışlı LCD’lerin keşfine ev sahipliği yapıyordu. Daha yüksek görüntü kalitesi, daha büyük ekran gibi olanaklar da devreye girdi ve 2007’de ilk kez LCD satışları CRT (tüplü televizyon) satışlarını geçti.
Smart TV’ler
LCD’lerin çıkışından kısa bir süre sonra, 2010’larda ise artık günümüz standardını oluşturan Smart TV’lerle tanıştık. Oyun oynayabildiğimiz, internete bağlanabildiğimiz, televizyona bambaşka bir boyut kazandıran bu cihazlar evlerimizin vazgeçilmezi olmuş durumda.
İcadından bu yana yalnızca 100 yıl gibi kısa bir süre geçmiş olsa da televizyonun gelişen teknolojiyle birlikte aldığı hal gerçekten şaşırtıcı. İlerleyen yıllarda televizyonu nasıl göreceğimizi kestiremiyor olsak da tahminler şaşırmaya devam edeceğimiz yönünde.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.