Geçmişten Günümüze Müzik Çalarlar - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 17 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 6 Dk.
17 Ocak, 2022
Bu yazımda sizler için yeni nesil dünya için zaruri bir konumda bulunan ruhun gıdası müziğin dinlenmesi için geçmişten günümüze kullanılan müzik çalarları derledim. Keyifli okumalar dilerim.
1- FONOGRAF
Fonograf, sesleri tespit ederek kayıt eden ardından tekrar oynatılmasını sağlayan makine. Thomas Alva Edison tarafından 1877 yılında icat edilmiştir. Edison deneylerinde fonografı kullanırken ince kalay bir levha kullandı akabinde silindir çevrilen bir kolla ileri geri sarılıyordu. Silindire karşı konulmuş boruya benzer parçaya doğru kelimeler söylendiği zaman ses titreşimleri ağızlığın önündeki tablaya çarpar çelik iğne bu titreşimlere göre hareket ederdi. Silindirin hareketi ile kelimeler tekrar duyuluyordu. İlerleyen tarihlerde Fonograf yerini Gramafona ve Diktafona bıraktı.
2- GRAMAFON
Gramafon ve fonograf günümüzde her ne kadar aynı şey gibi lanse edilse de durum bundan farklıdır. 1887 yılında Emile Berliner isimli mucit fonografta hali hazırda bulunan silindirleri çıkarıp yerlerine uygun bir disk koymuştur. Bu sayede ilk kayıt cihazının patentini almıştır. Berliner'in tasarımı uygun fiyatlı ve kullanışlı olduğundan halk içinde alınabilir bir hale gelmiş ve 1900 yılında seri üretime geçilmiştir.
3- MANYETİK BANTLI TEYP
İki şeffaf makardan oluşan teypler, biri bittiğinde diğerine aktarılmak üzerine tasarlandı. Bandın diğer tarafının çevrilmesi gerekiyordu. İlk başta maaliyeti ve satış fiyatı çok yüksek olan teypler ilerleyen teknoloji ile daha uygun bir hale geldi ve her eve girmeye başladı .İnsanların merakını cezbeden şey, müzikten çok kendi seslerinin kaydı ve onun tekrar oynatılmasıydı o zaman kadar görmedikleri bir şeydi. Bu sayede teyplerin kullanım alanları arttı ve hem müzik hem kayıt açısından önem arz etmeye başladı.
4- TRANSİSTÖRLÜ RADYO
Transistörlü radyolar, diğer aletlere nazaran taşınabilir güç kablosu olmayan kullanışlı bir alet olduğu için çok dikkat çekti. Müzik taşınabilir bir hale geldi insanlar artık evde sokakta çalışırken kısaca her yerde radyosunu götürebiliyor sadece pil kullanarak müziğe ve sese erişebiliyordu. Durum öyle bir hale geldi ki radyolar milyarlar sattı.
5- KASET ÇALAR
Kaset çalarlar, 1963 senesinde Philips markası tarafından Belçika’da icat edildi ve piyasaya sürüldü. Radyolara göre daha küçük boyutta olan kaset çalarlar içine boş bir kaset koyup ses kayıt işlemi ya da müzik kaseti koyup müzik dinleme işlemi yapabiliyordu. Bu işlemleri yaparken güç kablosuna ihtiyaç duymadan her yerde gayet kullanışlı bir biçimde yapıyordu. Aynı zamanda kayıt edilen sesi silip yeniden ses kayıt etme olanağıda vardı bununla beraber boyutuda bir hayli küçüktü.
6- CD ÇALAR
Kaset çalarlardan sonra ilk büyüm adım ise CD çalarlar oldu. İlk kez 1982 senesinde Sony tarafından piyasaya sürüldü. CD çalarlar boyut olarak kaset çalarlardan daha büyüktü ama daha kaliteli ses aktarımı duraksatma oynatma geri sarma ileriye geçme gibi bir çok özelliği vardı ayrıca daha dayanıklıydı. Büyük olmasına nazaran rahatça taşınabiliyordu. Önce stüdyoları ele geçiren CD çalarlar daha sonra evlere girmeye başladı ve kasetleri geri planda bıraktı. Ayrıca CD çalar sahipleri boş bir CD alıp kendi seslerini kayıt edebiliyor daha sonra bunu paylaşabiliyorlardı bu da iyice popüler olmasını sağladı. 1984 senesinde Sony kaset çalar için denedikleri taşınabilir kullanışlı walkman projesini CD çalar olarak denediler ve başarıya ulaştılar. Kulaklı CD çalar büyük ses getirdi.
7- WALKMAN/DİSCMAN
Walkman bir cihazdan ziyade bir yazılımdı zaten daha sonra MP3 çalarlar için kullanılacak müzik dünyası için bir seviye haline gelecekti. İlk başta Japonya'da üretilen bu cihaz, CD çaların küçük boyutlusu ve kulaklıklı bir haliydi bununla beraber büyük bir CD çaların yapabildiği çoğu işlevi yerine getirebliyordu. İnsanlar, sokakta günümüz sokaklarına benzer bir hal almaya başlamışlardı. Kulaklarında Walkman'in kulaklığı ile etrafta turlar atıyor adeta boy gösteriyorlardı. Walkman piyasa ilk çıktığı zaman yüksek bir fiyata sahipti. Bu yüzden herkes bulunduramıyordu. Daha sonra iyileştirmeye gidildi ve fiyatları daha normal hale çekilmeye başladı.Daha sonra ise yerini başka cihazlara bıraktı.
8- MP3 ÇALAR
1998 senesinde piyasaya çıkan MP3 çalarlar CD çalarlardan farklıydı. Öncelikli olarak daha küçüktü ve kulaklıkları daha özelleştirilmişti. Ayrıca fiyatı gayet makuldü.Kendi içerisinde depolanabilen ve sarj edilebilen bir pil sistemine sahipti. Rahat taşınabilir bir haldeydi ve yazılımı hiç görülmemiş bir şekle sahipti. Anologdan ziyade gelişmiş bir yapısı vardı. Bu konforu ve gelişmişliği sayesinde dünyada popüler bir hale geldi.
9- APPLE İPOD TOUCH
Apple'ın İpod Touch serisi müzik dünyasında adeta bir devrim yarattı. 2007 de piyasaya sürülen bu seri ile herhangi bir şarkıyı indirip rahatça dinleyebiliyordunuz. Dokunmatik ekrana sahip olan bu sistem cep boyutundaydı ve taşıması kolaydı. Müzik dinlemekten başka bir çok uygulama indirme ve kullanma sistemine izin veren bu cihaz kısa sürede popüler oldu ve günümüzde kullandığımız tam donanımlı telefonların öncüsü oldu. Artık tüm telefonlar bir walkman gibi bir MP3 çalar gibi müzik dinleme, ses kayıt etme, paylaşım yapma gibi işlevlere büründü ve bundan sonra özel hayatta ayrı müzik çalarlara ihtiyaç kalmadı.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.