Geçmişten Günümüze Fotoğraf Makineleri - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 08 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
08 Kasım, 2021
Geçmişle bugünü birleştiren fotoğrafların mimarı fotoğraf makinelerinin tarihsel gelişimini hiç merak ettiniz mi? 1826 yılından günümüze fotoğraf makinelerinin gelişim sürecine gelin hep birlikte göz atalım.
Geçmişin hatıralarını kalıcı hale getiren, koskoca makinelerden cep telefonlarına kadar entegre edilen muhteşem sistem. Evet fotoğraf makinelerinden bahsediyoruz. Bu yazımızda geçmişten bugüne neler değişmiş, neler eklenmiş, hangi yollardan geçip günümüze kadar gelmeyi başarmış bunları göreceğiz. Fotoğraf makinesinin tarihsel değişime inanamayacaksınız. Film takılabilen fotoğraf makineleri yakın geçmişe kadar gördüğümüz bir üründü fakat ilk fotoğraf makinelerinin bir kara kutudan meydana geldiğini söylesek? Uzun yollardan geçtiği aşikar ama sonucunda telefonlarımızda bile bulunan bir sisteme dönüştü.
İlk fotoğraf makinesi, 1826 yılında Fransız fizikçi Joseph Niepce tarafından kara kutu kullanılarak kalay- kurşun alaşımı levha üzerine kopyalanmasıyla yapıldı. Yıl 1839’dan sonralarına geldiğinde ise Joseph Niepce’nin eski ortağı bozuk bir görüntüyü netleştirmek için kimyasal bir madde kullandı ve görüntünün netleştiğini fark etti. Kullanılan bu madde civaydı. Bu keşif sayesinde insanların hiç kıpırdamadığı takdirde net sayılabilecek bir fotoğrafının çekilebileceğini gördüler.
Fotoğraf makinesi çalışmaları bir çok farklı yerde ve şekilde devam etti. 1839 yılında Louis Daguerre gümüş plak üzerine görüntü almayı başardı. 1888 yılında ise kutu fotoğraf makinesi nihayet piyasaya sürüldü. Kodak sistemini kullanan bu makine 100 pozluk bir film ile satılıyor ve çekimden sonra makine ve film Rochester’e gönderiliyordu. Burada film alınıp banyo işlemi yapılıyor ve ardından makine içerisine tekrar film doldurularak sahibine iade ediliyordu.
Gelişimine yıllardır devam edilen,üzerinde sayısız çalışma yapılmış fotoğraf makinesi için katkıda bulunan bir diğer isim ise Arap fizikçi,matematikçi ve aynı zamanda mühendis olan İbn-i Heysem’dir. 10.yüzyılın başında Işın teorisi ile ilk çalışmasını gerçekleştirmiştir. Gözün görme olayının mercekle gerçekleştiğini savundu ve gözlerin bir cismi nasıl aynı olarak gördüğünü, ışığın küresel ve parabolik aynalarda yansımasını inceledi. İbn-i Heysem, optikte gölge oluşumu teorisi ile kamera ve fotoğraf modelini deneyen ilk isim olma unvanına sahip.
Günümüzde ise fotoğraf makineleri ve kameralar farklı amaçlara hizmet etmekte ve bu doğrultuda görüntü ve özellik açısından değişiklik göstermektedir. Bu cihazlara yakından göz atalım.
Oldukça gelişmiş değil mi? Yukarda gördüğümüz makine profesyonel bir cihaz. Tarihsel gelişiminin yanında bir de kategorize edildi ve amatör-profesyonel olarak da ikiye ayrıldı.
Mini boy aksiyon kameraları da yakın geçmişte hayatımıza giren ürünlerden. Sudan, basınçtan etkilenmeyen modellerinden tutun da sağlamlığı artırılmış modelleri de mevcut.
Yepyeni modellerden en eskisine kadar saymakla bitmeyecek bir teknoloji harikası diyebiliriz fotoğraf makineleri için. Fotoğraf makinelerinin tarihsel gelişimine daha yakından tanıklık etmek isterseniz Bakırköy’de bulunan, içerisinde devasa fotoğraf makinelerinden savaşlarda kullanıldığı düşünülen casus kameralara kadar binin üzerinde fotoğraf makinesi ve kameraya ev sahipliği yapan Kamera Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.